One UI проти MIUI. Яку оболонку вибрати після iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато фанати Apple не сприймають серйозно оболонки Android-смартфонів і вважають їх відвертим пустощом. Навіщо встановлювати телефон на Android додаткові елементи управління та інтерфейс – це дійсно не дуже зрозуміло. Втім, власники смартфонів звикають до них і перейти з Xiaomi, скажімо, на Google Pixel вже стає складно чисто через інтерфейс: у будь-якому випадку, ви самі можете порівняти два смартфони в магазині і зробити свої висновки. Пропоную сьогодні розібратися, що краще вибрати після iPhone : смартфон на MIUI або на OneUI.

Красива оболонка для Android

Якщо хочете смартфон зі швидким інтерфейсом, то зверніть увагу на Xiaomi або Redmi з MIUI: дизайн промальований так, що ефекти працюють миттєво. Збоку може здаватися, що анімації дуже різкі, але до цього швидко звикаєш. Через деякий час подібна характеристика інтерфейсу вже сприймається як фіча, а не баг. Цікаво, що MIUI працює швидко на будь-якому пристрої: і на Xiaomi 11 Ultra, і на якомусь Redmi 9A – різниця практично не впадає в око.

Того ж не можна сказати про One UI: на флагманах оболонка працює помітно повільніше за MIUI, а на бюджетних смартфонах — і поготів. І це не вигадка: нещодавно ми розповідали про фаната Samsung, який прямо розповів про підгальмовування в One UI на бюджетних моделях . Щоправда, такі лаги бувають не часто, тому до них швидко звикаєш. Втім, в One UI 5 Samsung наголосить саме на прискоренні роботи інтерфейсу – чекатимемо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головний екран One UI

Лаунчер One UI має скриньку програм: це розділ у телефоні, в якому зберігаються всі ярлики встановлених програм. При переході з iPhone може здатися, що це і є домашній екран, але це трохи не так – в iPhone він називається “Бібліотека додатків”. В One UI можна досконало налаштувати домашній екран, але при використанні стандартного дизайну він здається перевантаженим.

Обидва екрани виглядають непогано, навіть складно вибрати найкращий

У MIUI немає ящика програм за замовчуванням: всі ярлики зберігаються на домашньому екрані, а за потреби можна активувати звичне меню в налаштуваннях, щоб виводити на робочий стіл тільки потрібні програми та приховати непотрібні при необхідності. Втім, тут точно нічия, особливої ​​різниці немає.

Багатозадачність MIUI

Відкриті додатки в MIUI вишиковуються у вертикальну панель – в принципі, така собі плитка. Дуже нагадує управління відкритими сторінками в Safari на iOS і закриваються так само – скиданням вправо або вліво. Подібний інтерфейс вже став візитівкою смартфонів Xiaomi, але за бажання його можна змінити на звичне меню як на Google Android.

Перемикання програм трохи звичніше і зручніше в MIUI після iOS

У той же час, на One UI є лише горизонтальна «каруселька» для керування відкритими програмами. Це досить зручно, адже в iPhone передбачено подібний інтерфейс. Крім того, можна закривати процеси, закріплювати програми та виконувати пошук. Знову ж таки, різниці особливої ​​немає, але MIUI трохи краще завдяки варіативності.

Швидкі налаштування Android

Кожен власник iPhone отримує справжню насолоду під час використання Пункту управління, який можна викликати свайпом. Є таке й у MIUI: у смартфонах Xiaomi цей елемент дуже схожий на «оригінал» із iOS, тож подобається трохи більше. Тільки в MIUI ще є відображення погоди та часу великим шрифтом, що дуже тішить. Не подобається — просто поверніть звичний вигляд із «чистого» Android.

Швидкі налаштування MIUI виглядають більш промальованими, ніж у One UI

В One UI використовується стандартне меню: в ньому можна змінювати розташування значків, але виглядає все досить громіздко, хоча значки досить дрібні. Незважаючи на це, міняти інтерфейс не можна плюс регулятор гучності засунули в самий низ екрану. І знову лайк Xiaomi від фаната iOS за більш-менш звичний зовнішній вигляд.

Екран блокування Xiaomi

Екран блокування MIUI знову радує різноманітністю варіантів оформлення, завдяки яким можна пересунути віджет з годинником та датою – це все, чим може бути корисний заблокований екран. З іншого боку, у One UI є функція, що дозволяє відображати на ньому тільки значки програм, від яких надішли повідомлення. Вкрай зручно – такий собі Always On Display, якщо не хочеться зависати в телефоні і витрачати час.

І знов майже ніякої різниці немає за винятком пересування віджету з годинником у MIUI

Що ще цікавить людину, яка планує купити смартфон на Android і швидким поглядом перевіряє різні пункти меню? Звичайно ж, налаштування телефону: і тут рідкісний випадок, коли One UI нічим не відрізняється від MIUI. Налаштування в обох оболонках виглядають однаково, є пошук, картка облікового запису зверху, всі важливі пункти меню винесені на екран.

Що хочеться сказати за підсумками порівняння: обидві оболонки хороші, але MIUI трохи випереджає One UI і нагадує iPhone, завдяки чому можна обійтися без зайвих натискань та плутанини. Жодної «китайщиною» і не пахне, навпаки, перевага MIUI полягає в кастомізації: смартфони Xiaomi дають більше можливостей в налаштуваннях оформлення. Знову ж таки, все на мій суб’єктивний погляд.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.