Чому не варто встановлювати бета-версії нових iOS, macOS та iPadOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчора Apple представила нові операційні системи практично для всього. Відверто кажучи, презентація була досить нудною, і проводячи її онлайн-трансляцію, ми майже дві години думали про те, що хочеться щось цікавіше. Але навіть серед купи непотрібних функцій завжди є щось вартісне. Саме воно змушує нас встановлювати оновлення на пристрої. Зараз багато хто хоче спробувати нову macOS Ventura , iOS 16, iPadOS 16 або навіть WatchOS 9. Технічно це можливо зробити вже зараз, але хотілося б застерегти вас від таких дій та порадити не поспішати з оновленнями. Воно того не варте.

Що Apple представила на WWDC 2022

Детальніше про те, що нового показали в рамках презентації оновлених операційних систем, ви можете прочитати у статтях, які виходили на нашому сайті. Вони вже доступні як бета-версії для розробників, а липні з’являться їх публічні бета-версії. Далі, через кілька оновлень, з’явиться фінальна бета-версія і залишиться тільки реліз. Для iOS , iPadOS та WatchOS він відбудеться з виходом нового iPhone восени цього року. Терміни виходу macOS можуть відрізнятися, але чекати все одно залишилося не довше за кілька місяців.

Чи потрібно встановлювати бета-версію iOS

Тепер про те, що ви отримуєте із встановленням нової операційної системи. Ви зможете раніше багатьох інших користувачів подивитися у справі нові функції та зрозуміти, як вони насправді працюють. Але якби все було так просто, то ми не мали б бета-версій, про які так любить писати наш Іван Кузнєцов, а відразу виходив би реліз.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спеціалісти сервісного центру Apple у період виходу нових версій операційних систем часто кажуть, що до них приходять із проханням відновити роботу пристрою, який, як кажуть у народі, ”окипили”. Цей термін з’явився ще на зорі появи смарфтонів. ”Перетворити на цеглу” або ”округлити” означає зробити так, що телефон перестане працювати.

Чи може бета-версія зіпсувати телефон

Ризик цього при встановленні неперевіреної версії операційної системи справді суттєво вищий, ніж коли вона вже перевірена мільйонами користувачів. Я не кажу, що шанси 50/50 , але ймовірність зростає. Так відбувається через те, що система дуже сира і не перевірена за межами вузького кола розробників, що налічує лише десятки чи максимум сотні людей. А щоб виявити всі помилки, треба перевірити продукт на мільйонах користувачів і окирпити кілька сотень, якщо не тисяч, гаджетів. Тому давайте залишимо версії для розробників самим розробникам.

Куди цікавішими є публічні бета-версії, які вже відпрацьовані. Вони істотно менше помилок, але зловживати ними теж варто. І тут фахівці з Apple знову ж таки пояснюють це досить просто і зрозуміло.

Чому телефон почав грітися після оновлення

Якщо ви хоч раз встановлювали бета-версію на свій телефон, то, напевно, помічали, як він починав гальмувати, зависати, грітися і гірше працювати. Таких історій більш ніж достатньо. Все це знову ж таки має відношення до оптимізації. На цьому етапі система вже починає набувати свого остаточного вигляду, але поки що рано говорити про те, що вона стала стабільною. Просто вона вже не така небезпечна і її можна випускати за межі трохи ширшого, але все одно обмеженого кола розробників.

Установка публічної бета-версії мало чим відрізняється від звичайної . Вам просто потрібно прописати профіль у налаштуваннях, і оновлення з’явиться само собою. Вам треба буде лише встановити його ”по повітрю” як завжди. Зворотний процес дещо складніший, але відкотитися на стабільну версію буде можливо.

Так ось робота телефону під управлінням погано оптимізованого софту впливає на нього більше, ніж здається. Крім дискомфорту від недостатньої автономності та постійного нагрівання корпусу навіть під мінімальним навантаженням, це дуже впливає на компоненти телефону. Оптимізації ніякої немає, а це навантаження на обчислювальну складову . Перегрів погано впливає на телефон у цілому, включаючи прокладку, що забезпечує захист від води. А акумулятор, який доводиться частіше заряджати, швидше зношується та втрачає свої властивості.

Все це на тлі того, що нові функції все одно працюють погано, а часто не працюють зовсім, що так і підштовхує нас відмовитись від установки бета-версії операційної системи. Це стосується всіх пристроїв – від крихітних Apple Watch до величезного Mac. Саме тому фахівці рекомендують утриматися від поспішних рішень та не встановлювати операційну систему до того, як вона стане релізною. Принаймні на свій основний телефон/планшет/комп’ютер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.