Смартфони

Ваші старі гаджети є небезпечними, ось що потрібно з ними робити

Share
Час читання: 4 хв.

Хто з нас не має скриньки або сміттєвого бака на полиці шафи з якимись старими телефонами? Ці старі прилади – це не просто безладдя, а потенційна небезпека пожежі. Ось що вам потрібно знати.

Чому старі гаджети пожежонебезпечні?

Старий телефон Android або три тут, забутий планшет чи два там. Дуже легко накопичити купу старих гаджетів та обладнання, з якими ви ніколи не зможете впоратися.

На жаль, однак, на відміну від старих сміттєвих гаджетів, таких як ліхтарик або калькулятор, сучасне обладнання є унікальною небезпекою: це небезпека пожежі.

Чому? Більшість сучасної портативної електроніки використовують літій-іонні акумулятори. Літій-іонні батареї чудові в більшості випадків.

Вони невеликі, легкі та зберігають гарну кількість енергії для свого розміру. Без них ми не мали б супертонких смартфонів, які могли б пропрацювати цілий день (а потім трохи) на одній зарядці.

Але збереження великої кількості енергії у невеликому просторі завжди є потенційним ризиком, і літій-іонні батареї не звільнені від цього. Оскільки вони старіють і деградують, збільшується можливість виходу з ладу акумулятора.

На відміну від виходу з ладу батареї, якщо, скажімо, деякі батарейки типу АА застрягли в задній частині старої іграшки, ризик виходу з ладу літій-іонної батареї полягає не тільки у витоку та корозії в акумуляторному відсіку, а й у потенційній пожежі. піднімається вгору, і гази (у поєднанні з накопиченою енергією) перетворюють батарею на потенційну вогненну кулю.

Зараз ми навряд чи хочемо, щоб хтось панікував при думці про те, що їхній забутий iPhone 5 або старий MP3-плеєр спалив їхній будинок, читаючи цю статтю під час обідньої перерви.

Вибухові телефони дуже рідкісні, і ми повинні знати, що тримати поруч купу старих пристроїв не смертний вирок. Але хороші методи зберігання та управління гаджетами можуть допомогти знизити ризик до нуля та впорядкувати свій будинок у цьому процесі.

Як знизити ризик?

Коли справа доходить до того, щоб уберегти старий телефон або планшет від виходу з ладу та вивести свій будинок на прогулянку, це все про управління ризиками та мінімізацію ймовірності виходу акумулятора з ладу.

Позбавтеся старих гаджетів

Це може здатися брехнею для людей, які назавжди зберігають всі свої гаджети, кабелі і, можливо, навіть коробку, в якій вони прийшли, але це, безумовно, найкраща практика, яку ви повинні розглянути.

Замість нескінченно тримати старі гаджети, позбавтеся їх, коли їх замінить новий.

Купили новий телефон? Можливо, збережіть старий на пару тижнів як резервну копію на випадок, якщо новий буде лимоном, але потім безпечно утилізуйте його. Продайте його, утилізуйте, віддайте друзям або родичам у користування, але не залишайте в ящику надовго, щоб, нарешті, хтось міг заявити: Це місце в музеї! Зрештою, найкращий час для продажу iPhone – це коли ви замінюєте його, щоб скористатися перевагами високої вартості iPhone під час перепродажу.

Те саме стосується решти ваших гаджетів. Візьміть звичку продавати, переробляти або віддавати свій старий пристрій читання електронних книг, планшет і навіть Bluetooth-динамік після того, як ви заміните його чимось новим. Якщо у нього є літій-іонний акумулятор, і ви не використовуєте його регулярно, настав час знайти новий будинок.

І навіть якщо пристрій ніколи не був призначений для того, щоб вийти з ладу та вибухнути у вашій офісній скриньці, це просто хороша практика – тримати гаджети у використанні та передавати їх людям, які насправді ними користуватимуться.

Заряджайте свої гаджети правильно

Якщо ви не готові позбавитися гаджета, краще віднести його на зберігання як слід. Правильна зарядка забезпечує оптимальне здоров’я акумуляторних елементів та ланцюгів.

Хоча рекомендації відрізняються залежно від виробника та застосування, загальний консенсус полягає в тому, що літій-іонні акумулятори повинні заряджатися приблизно на 40%. (Деякі виробники рекомендують заряджати 50% або 60%).

Справді, важлива частина тут не точний відсоток. Важливо переконатися, що акумулятор заряджений приблизно наполовину, а не зберігається з повністю розрядженим або повністю зарядженим акумулятором.

Швидкість розряду літій-іонних акумуляторів у повністю вимкнених пристроях дуже повільна, але ви все одно повинні заряджати кожні 12-18 місяців або близько підтримувати його приблизно на 50%.

Зберігайте їх належним чином

Гаджети, що потрапили у ваш VIP-список для тривалого зберігання, заслуговують на належне довгострокове зберігання. Як і багато інших побутових речей, від фарб до консервів, ваші гаджети будуть щасливі в прохолодному сухому місці.

Якщо ви хочете піти далі, металевий контейнер для зберігання зі зручною кришкою на полиці у підвалі з пакетом

сушителя усередині для контролю вологості створить ідеальні умови. Однак на цьому етапі, якщо ви не зберігаєте їх з дуже конкретної причини, ви можете знову подумати, чи це варто зусиль.

Перевірте свої гаджети

Однією з найбільших тем є те, що люди знаходять забутий гаджет і виявляють його роздутим, що шокує, порівняно з останній раз, коли вони його відкладали.

Тому, якщо ви збираєтеся зберігати старі гаджети для будь-яких цілей, іноді перевіряйте їх. (Пам’ятайте, що пристрої повинні отримувати невелику зарядку щонайменше раз на рік.)

Деградація батареї та її набряк рідко відбуваються швидко. Як правило, батарея повільно набухає, поки не спотворить корпус або навіть не зламає екран, до якого вона прикріплена ззаду. Сканування збережених пристроїв гарантує, що ви виявите роздуття на ранній стадії.

При появі перших ознак того, що у вашому гаджеті несправна батарея, не забудьте правильно поводитися з батареєю та утилізувати її, дотримуючись цих інструкцій.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Чому телефон з часом починає працювати повільніше і як це виправити

    З часом будь-який смартфон починає працювати повільніше: довго відкриваються програми, завантажуються фото, а також сповільнюється…

    20.09.2024

    Apple готує вражаючий iPhone 17 Air, який здивує всіх

    Apple готує до випуску повністю оновлену лінійку iPhone, яка зацікавить як давніх фанатів, так і…

    20.09.2024

    Названо пристрої Samsung Galaxy які вже отримали оновлення One UI 6.1.1

    Слідом за нещодавнім релізом досить великого оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23…

    20.09.2024

    Apple взялася за старе: iOS знову уповільнює iPhone

    Днями відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18, але напевно більшість користувачів навіть не припускали, що Apple…

    20.09.2024

    PlayStation 6 вийде у двох різних версіях, одна з яких буде більш доступною

    Як повідомляється, Sony розробляє дві різні SoC (System on Chips) для майбутньої PlayStation 6, що…

    20.09.2024

    Наступний складний телефон Samsung може мати нову назву

    У липні Samsung представила Galaxy Z Fold 6, але ще до цього з’явилися чутки про…

    20.09.2024