Які Android-смартфони точно не варто купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що існує купа пристроїв на Android , які коштують дорожче, ніж iPhone, саме вони сприймаються як вибір для тих, у кого зазвичай немає грошей. Твердження, прямо скажемо, двояке. Адже дешеві апарати на базі ОС від Google також є, і багато їх. За це споживачі і цінують цю платформу, яка дозволяє їм купити смартфон за 8-10, а в окремих випадках навіть за 3-5 тисяч гривень. Але, вибираючи недорогий апарат, потрібно усвідомлювати, що це може бути по-справжньому небезпечно.

Багато хто думає, що дешеві Android-смартфони погані своєю повільністю через слабкий залізо. У принципі, нерідко цей аргумент буває не позбавлений сенсу. Проте практика показує, що сучасні апарати – незалежно від вартості – досить потужні, щоб потягнути Android без лагів. Тож боятися треба іншого.

Дешеві Android-смартфони – чи варто купувати

Ключова проблема дешевих Android-смартфонів полягає у посередньому контролі якості компонентів, що у них використовуються. Виробники намагаються заощадити всіма силами, а тому звертаються до постачальників, які пропонують найнижчі ціни — іноді навіть на шкоду якості комплектуючих.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найяскравіший приклад останнього часу – це смартфони на базі процесорів Unisoc . Незважаючи на те, що це четвертий постачальник процесорів у світі за обсягами виробництва, контроль якості у нього зовсім не налагоджений. Тому чіпсет, які він випускає, страждають від критичних уразливостей, через які сильно страждають і самі смартфони.

Експерти Check Point з’ясували, що процесори Unisoc містять вразливість, яка ховається у прошивці модему. Вона дозволяє віддалено підключитися до смартфону за GSM-зв’язком і або порушити його, або почати прослуховування смартфона. Причому зробити це можна з використанням найпростішого трояна, що зламує захист процесора.

Здавалося б де ми і де Unisoc. Що це взагалі за такий виробник? Але насправді процесори цієї компанії встановлюються майже у всі смартфони в сегменті до 5 тисяч гривнів, і приблизно в третину апаратів у сегменті до 12-15 тисяч. Наприклад, їх дуже люблять такі бренди, як LeEco, Vivo, Oppo та інші китайські виробники.

Не оновлюється Android. В чому справа

Але чорт із нею, з цим прослуховуванням, чи не так? Дешеві Android-смартфони мають і низку інших недоліків. Не тих, які чи помітиш, чи ні. А тих, які впадуть у вічі якщо не відразу, то принаймні через деякий час після початку експлуатації. Ось вони:

  • Відсутність оновлень безпеки та виправлень;
  • Відсутність нових версій Android;
  • Посереднє післяпродажне обслуговування;
  • Проблеми з наданням ремонтних послуг;
  • Швидке списування з рахунків після початку продажу.

По суті, я охрестив би всі ці недоліки відсутністю інтересу з боку виробника. Бренду просто нецікаво підтримувати апарат, який коштує 3-5 тисяч гривень. Про які оновлення може йтися, якщо смартфон продається за ціною, близькою до собівартості? А значить, і витрачати час та ресурси на те, щоб оновити його, просто не має практичного сенсу.

Ви можете відстежити цю особливість на прикладі найрізноманітніших смартфонів . Причому цим грішать навіть більш-менш розумні бренди. Наприклад, Xiaomi дозволяє собі кинути підтримувати недорогий апарат, навіть якщо він ще не отримав жодного оновлення. Ну а що? Випустила смартфон – поторгувала їм півроку – зібрала всі вершки, і готово. Жодних вам оновлень і навіть дрібних патчів безпеки.

Отже, якщо вибираєте собі новий смартфон , звертайте увагу насамперед на його ціну. Мій особистий досвід підказує мені, що з апаратами за 8-10 тисяч гривень виробники такого собі просто не дозволять. Тому хоча б одне-два оновлення Android та з десяток-другий патчів безпеки такому апарату точно світить. А значить, не гріх переплатити зараз, щоби не пошкодувати потім. Чи не так?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.