В основі Andoroid 13 буде те, що вигадала Huawei

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли на найпопулярнішу китайську компанію наклали санкції, ми всі думали, що слова Huawei та Google ми зустрічатимемо лише в новинах щодо посилення санкцій. Справді, про що там говорити, коли Huawei заборонили користуватися повноцінним Android та сервісами пошукового гіганта? Але тепер у нас з’явилася одна цікава інформація, за якою ”Корпорація добра” використовуватиме технології китайського телекомунікаційного гіганта. Ось тільки залишилося розібратися, про що саме йдеться і чи це так погано чи, навпаки, добре?

Що нового в Android 13

Google приймає цікаве та потенційно спірне рішення, починаючи з Android 13. Саме тут і буде реалізовано те, що вигадала Huawei. А саме йдеться про файлову систему, розроблену китайською компанією.

Як повідомляє ресурс esper.io , Google планує включити розширену файлову систему тільки для читання (EFORS – Enhanced Read-Only File System) в Android 13, зробивши її за замовчуванням. Файлова система була створена Сян Гао, коли він працював інженером у Huawei. EROFS пропонує значні переваги в порівнянні з існуючими файловими системами, включаючи компактне стиснення та швидкість роботи з даними.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що дасть нова файлова система в Android 13

Це може призвести до того, що навіть старі смартфони почнуть працювати швидше, а системні файли в них будуть займати менше пам’яті. Звичайно, мова про ті старі смартфони, які підтримуватиме Android 13. На жаль, таких буде не так багато.

Huawei розробила EROFS для включення в ядро ​​Linux, яке становить основу Android. Незважаючи на те, що зрештою через санкції США файлова система була заблокована з екосистеми Android, вона офіційно стала частиною ядра Linux, починаючи з Linux 5.4. Також вона використовується на мільйонах пристроїв Huawei, які вже випущені компанією. А також переваги рішення впливають на рішення інших компаній, які також впроваджують її у свої продукти.

Тепер Google планує зробити її файловою системою за промовчанням для розділів, доступних лише читання, таких як ті, які використовуються основною системою Android. Оскільки системний розділ зазвичай доступний для читання, його стиснення є привабливим варіантом для економії місця на файлах, які змінюються тільки при виконанні оновлення системи. На жаль, більшість систем стиску мають значне зниження продуктивності, обмеження, яке спеціально усуває EROFS.

Ця система виходить більш практичною та корисною для щоденного використання. Це важливо і саме на файлову систему спираються багато виробників, коли намагаються оптимізувати роботу своїх пристроїв. Наприклад, перехід Apple на файлову систему APFS ознаменував прагнення компанії дотримуватися нового шляху – оптимізації.

Які пристрої отримають нову файлову систему

Те, що Google підтримує EROFS, не означає, що всі пристрої будуть використовувати його автоматично. Ця зміна стосуватиметься лише пристроїв, які отримають Android 13. Тобто це нові пристрої та ті, які отримають оновлення. Якщо брутально, то можна сказати, що це смартфони віком до двох років на момент виходу нової операційної системи восени цього року.

Ще однією важливою умовою оновлення є підтримка сервісів Google . Тобто телефон має бути лише сертифікованим та повністю підтримуватися самим пошуковим гігантом. Виходячи з цього можна зробити висновок, що пристрої, що працюють під керуванням AOSP (Android Open Source Project), не використовуватимуть EROFS.

Чи отримає Android 13 гарний вигляд

Потрібно ще почекати і подивитися, що вийде з цієї ініціативи, але вже зараз можна сказати дві речі. По-перше, добре, що Google прагне не лише пропонувати нові функції, а й переглядати основу своєї операційної системи. По-друге, це просто кумедний факт. Коли ми звикли, що Google не має жодного відношення до Huawei, виявляється, що вона вибирає те, що хоч опосередковано, але зроблено Huawei.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.