Головна Смартфони Android-смартфони навчаться передавати файли так само, як iPhone

Android-смартфони навчаться передавати файли так само, як iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Можливо, деякі з наших читачів ще пам’ятають, як на початку нульових років користувачі смартфонів передавали один одному пісні, відео та картинки за допомогою ІЧ-портів або Bluetooth. З того часу багато що змінилося, і потреба шукати потрібний трек по друзях і знайомих, щоб завантажити його собі, просто зникла. Адже з’явився інтернет та стрімінгові сервіси. Але, незважаючи на це, необхідність обміну даних між пристроями, як і раніше, залишилася. Так виник AirDrop — бездротовий протокол зв’язку від Apple, заснований на Bluetooth і Wi-Fi, який Google не здолала скопіювати як слід. Але, зважаючи на все, незабаром цю прогалину буде усунуто.

Насправді на Android вже кілька років є власний протокол зв’язку між пристроями під назвою «Обмін з оточенням» , або в оригіналі Nearby Sharing. Він, як і AirDrop, базується на технологіях Wi-Fi та Bluetooth. Однак має низку ключових відмінностей, які роблять його не таким зручним, як оригінал.

Обмін з оточенням на Android – на відміну від AirDrop

  • Nearby Sharing прихований глибоко в налаштуваннях і не пропонується як основний метод передачі даних як AirDrop;
  • Nearby Sharing працює лише на коротких відстанях та не впорається з передачею, якщо користувачі знаходяться на відстані 5-10 або більше метрів;
  • Nearby Sharing не вміє працювати в автоматичному режимі, коли переданий файл приймається без дозволу сторони, що приймає.

Цього року Google нарешті зрозуміла, що, можливо, саме ці відмінності і не дозволяють Nearby Sharing стати по-справжньому популярним засобом передачі даних. Тому розробники компанії вирішили змінити принцип роботи технології та додати ті самі налаштування, які AirDrop пропонує своїм користувачам. А саме – умови прийому вхідних даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google вирішила додати в Nearby Sharing налаштування видимості. Завдяки їм користувач зможе сам вирішити, хто бачитиме його пристрій: взагалі все, тільки люди зі списку контактів або ніхто. Від цього залежатиме, від кого можна буде приймати дані, так само, як це влаштовано Apple. Поки що на Android цього немає. Nearby Sharing у будь-якому випадку вимагає схвалення. Але, мабуть, це й відштовхує людей.

З одного боку, автоматичний прийом даних по Nearby Sharing це зручно. Особливо, якщо передаєш якісь файли між своїми пристроями: натиснув на кнопку, вибрав пристрій і перекинув повітря, не використовуючи хмарні сховища або файлові менеджери, куди самі дані ще потрібно завантажити. Проте є проблема.

Передача файлів на Android

Nearby Sharing теж навчиться автоматично приймати файли, але це спричиняє певні проблеми

Ця проблема полягає в тому, що на iOS технологію AirDrop дуже активно використовують у шахрайських та інших злочинних схемах. Користуючись тим, що технологія дозволяє розсилати практично будь-які файли без підтвердження з протилежного боку, зловмисники розповсюджують контент різного змісту. Хтось вимагає гроші, хтось пропонує пройти авторизацію на підробленій банківській сторінці, а хтось просто домагається.

Відома маса випадків, коли через AirDrop відбувалися дуже неприємні, якщо не сказати страшні речі. Наприклад, була справа, коли одна дівчина випадково розіслала всім пасажирам на борту літака картинку із розчленованою лялькою. Ніби нічого такого. Але рейсу не дали злетіти, на борт було викликано службу безпеки аеропорту, а виліт затримали до з’ясування обставин.

Адже AirDrop можуть користуватися тільки власники пристроїв Apple, яких кратно менше, ніж користувачів Android . Відповідно, висока ймовірність, що таких випадків з використанням Nearby Sharing стане досить багато. Тому що більшість, як показує практика, зовсім не приділяють уваги тому, які налаштування включені на їх апаратах, а які, навпаки, вимкнені.

Тішить одне, оновлення з новими налаштуваннями Nearby Sharing швидше за все отримають власники всіх смартфонів на Android 6.0 та вище. У всякому разі, саме з цієї версії ОС Google почала поширення самої технології кілька років тому. Тому було б нелогічно залишати частину користувачів за бортом, пропонуючи додаткові функції настроювання протоколу передачі даних тільки власникам нових пристроїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: