Чи варто купувати iPhone SE 3 у 2022 і що вибрати замість нього

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчора Apple представила новий iPhone SE 2022. Незважаючи на те, що зовні він зовсім не змінився і виглядає так само, як і його попередник, внутрішні перетворення виявилися більш суттєвими. Новинку оснастили процесором A15 Bionic , найпотужнішим мобільним чіпом на сьогоднішній день, так що тепер це смартфон, який може сміливо стояти в одному ряду з iPhone 13. При цьому його ціна зросла лише на 30 доларів. Інша річ, що купувати iPhone SE 3 покоління я вас категорично не раджу. І ось чому.

Давайте для початку швидко пробіжимося за характеристиками iPhone SE 3, щоб розуміти, що до чого:

  • Дисплей – 4,7 дюйма, IPS
  • Процесор – A15 Bionic
  • Пам’ять – 64, 128, 256 ГБ
  • Камера – 12 Мп
  • Акумулятор – 1821 мА * год
  • Підтримка 5G – є

Характеристики, прямо скажемо, так собі. Але процесор A15 Bionic компенсує більшість недоліків цього смартфона. Завдяки високій потужності він дозволить iPhone SE 3 запускати будь-які програми та ігри, а невелика ємність акумулятора частково буде нівельована високим рівнем енергоефективності флагманського чіпа.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone SE 2022 в Україні

A15 Bionic навіть бере на себе обробку фотографій, за рахунок чого навіть камера новинки, яка їй дісталася ще від iPhone 8, зніматиме на рівні якщо не iPhone 13, то на рівні iPhone 12 точно. Але купувати його в особисте користування, навіть якщо вам потрібен недорогий компактний смартфон , я все одно не рекомендую з кількох причин.

По-перше, форм-фактор iPhone SE 3 зовсім не підходить для використання у 2022 році. Якщо смартфон вам потрібен не лише для дзвінків, то це одна річ. А якщо ви збираєтеся задіяти навіть базову функціональність, використовуючи соціальні мережі, месенджери і браузер, не кажучи вже про програми та ігри, SE 3 вам не підійде. Занадто маленький у нього екран — ви просто зламаєте собі очі.

По-друге, iPhone SE 3 все одно неідеальний щодо автономності. Незважаючи на те, що процесор A15 Bionic частково нівелює недолік ємності акумулятора, довго жити він не буде. Якщо смартфон доживе до вечора, це буде вже перемога, але швидше за все він просто розрядиться годині до 4, якщо ви знімете його із зарядки хоча б о 7 ранку.

Але форм-фактор і апаратна начинка – ніщо в порівнянні з ціною iPhone SE 3. Він коштує 430 доларів у США. На нашу думку в Україні можна буде придбати смартфон в межах 15 тисяч гривень. Але це вже все по закінченні війни із Росією.

Який iPhone купити в 2022

Так, потрібно розуміти, що з точки зору практичності iPhone SE 3 дуже гарний. Він буде оновлюватися щонайменше 5 років, якщо не більше. Отже, якщо розкласти ціну на весь період його програмної підтримки, вийде не так вже й багато. Але користуватися ним з комфортом через маленький екран, невелику батарейку і незручний форм-фактор буде неможливо. Тож куди краще взяти щось інше.

Наприклад, що, спитаєте ви? Ну, наприклад, iPhone XS , відповім вам я. Сьогодні ще зустрічаються у продажу відновлені екземпляри з великим обсягом пам’яті. Такі залишилися ще в деяких торгових мережах, хоч і дещо зросли в ціні. На Алло iPhone XS на 64 ГБ оцінюється в 26 999 грн , а iPhone XS Max з таким же обсягом пам’яті – 29 999 грн.

Чи виправдано купувати iPhone XS у 2022 році? Це непросте питання. З одного боку, це вже не новий смартфон, якому залишилося жити 3 роки, не більше. Але, з іншого, на сьогодні це одні з найбалансованіших апаратів Apple за співвідношенням ціна/характеристики/форм-фактор. Адже великий екран на 5,8 або 6,5 дюймів – це набагато краще, ніж 4,7, які пропонує iPhone SE.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.