Смартфони

Geekbench звинуватила Samsung у обмані. Galaxy S22 та інші флагмани видалені з рейтингу

Share

Як можна оцінити продуктивність смартфона? За останні кілька років ми з вами звикли використовувати для цього бенчмарки. Зазвичай ще до презентації того чи іншого пристрою в мережі з’являються результати його продуктивності у подібних додатках. Але важливо враховувати, що у смартфоні є купа інших важливих характеристик, а подібні тести потужності часом бувають оманливими. Сьогодні докладно поговоримо про смартфони Samsung та недавній скандал із відомим рейтингом GeekBench.

Нещодавно зі смартфонами Samsung стався казус. Ентузіасти помітили, що корейці штучно занижують роботу понад 10 тисяч різних додатків. Дивно, але таких програм як 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench та GeekBench 5 у списку не було.

Що таке бенчмарк

Бенчмарк – це спеціальний додаток для оцінки та порівняння потужності смартфонів, планшетів та інших пристроїв. Гаджет виконує певне завдання, за наслідками якого оцінюється продуктивність під навантаженням.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Бенчмарков досить багато, і кожен із них оцінює певні параметри:

  • 3D Mark – продуктивність CPU та GPU.
  • Geekbench – швидкість роботи ядер та час автономної роботи смартфона.
  • AnTuTu – швидкість роботи чіпів, графічного прискорювача та операційної системи.

Однак не можна сказати, що кожен тест продуктивності є істиною в останній інстанції. Раніше ми розповідали чому він не користується подібними програмами. У статті колега наводив кілька аргументів.

По-перше, через те, що більшу частину чіпів поставляє Snapdragon, багато сучасних смартфонів мають однакову тактову частоту, техпроцес і кількість ядер. Виходить, що мірятися потужністю — марнування часу.

По-друге, сучасному користувачеві здебільшого чхати на потужність. Зараз є важливі параметри: камера, об’єм батареї, зручність оболонки та інші. Все це робить оцінку продуктивності непотрібною.

Результати бенчмарк Самсунг

Ще одним каменем спотикання смартфонів Samsung стала програма Game Optimizing Service, яка спрямована на оптимізацію ігор. Виявилося, що для досягнення поставленого завдання воно уповільнює безліч різних програм, включаючи Instagram, TikTok, Microsoft Office та інші.

Так ось, відомі бенчмарки 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench та GeekBench 5 до списку не увійшли. Виходить, що Samsung навмисно виключила їх, щоб смартфони компанії показували найкращий результат.

Результати бенчмарків найпопулярніших моделей смартфонів.

Пізніше Samsung прокоментувала ситуацію:

Наше пріоритетне завдання – надавати усі необхідні можливості користувачам мобільних пристроїв. Сервіс Game Optimizing Service (GOS) був розроблений, щоб ефективно керувати температурою пристрою та уникати перегріву, зберігаючи максимальну продуктивність ігор. GOS не впливає на роботу неігрових програм.

Також у компанії пообіцяли випустити спеціальне оновлення, яке вирішувало б проблему на корені та дозволило б керувати продуктивністю самостійно. Але рейтинг GeekBench мало хвилює. У своєму Твіттері вони заявили, що виключають зі свого рейтингу одразу 4 моделі Samsung:

  • Samsung Galaxy S22;
  • Samsung Galaxy S21;
  • Samsung Galaxy S20;
  • Samsung Galaxy S10.

Плюс, політика GeekBench зараз влаштована таким чином, що хоч би які оновлення Samsung не випустила, вищезазначені моделі в рейтингу вже ніколи не з’являться. Однак ви все ще зможете запустити програму GeekBench 5 на цих смартфонах. Але порівняти їх з іншими не вдасться.

Як зберегти батарею смартфона

Торік у подібній махінації було викрито флагманський смартфон OnePlus 9 Pro. Виявилося, що компанія спеціально адаптує своє програмне забезпечення для синтетичних тестів. У результаті ми з вами бачимо підроблений результат, який не відображає реальну картину.

Тоді компанія OnePlus виправдалася тим, що використовує алгоритми програмного забезпечення не для обману, а для збільшення часу автономної роботи. Мовляв, якщо уповільнити роботу деяких програм на смартфоні, вдасться уникнути перегріву пристрою і досягти правильного перерозподілу потужності.

З тих пір пройшло близько року, і Samsung дав такий самий коментар. Погоджуватися з цією думкою чи ні – вирішувати виключно вам, проте вибирати смартфон виходячи з тестів продуктивності, мені здається, точно не варто.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Samsung
  • Останні записи

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024