Головна Смартфони Google хоче перетворити Android на iOS, але не знає як

Google хоче перетворити Android на iOS, але не знає як

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iOS та Android завжди було прийнято розділяти як дві непримиренні протилежності. Як плюс і мінус, як альфа та бета, як тепло та холод. Але за фактом вони завжди відрізнялися не так уже й сильно. І Apple, і Google не соромилися підкрадати один в одного якісь функції та системні механізми, через що згодом різниця між двома платформами стала ще менш помітною. Однак після того, як Apple вбудувала в iOS захист від стеження , Google було банально нічим крити, тому що Android буквально побудований навколо відстеження в рекламних цілях. Але, зважаючи на все, пошуковий гігант вирішив, що потрібно відповідати духу часу.

Google планує заборонити відстеження користувачів Android за аналогією з iOS. Спеціально для цього вона розробляє нову систему передачі даних Privacy Sandbox. Вона дозволить відключати всілякі трекери, обмежити обсяги інформації, яку збирають програми, та захистити приватність користувачів.

Безпека Android та iOS

Незважаючи на те, що Google очевидно слідує за Apple, намагаючись не відставати від трендів, за фактом рішення пошукового гіганта виглядає м’якшим за трьома критеріями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • По-перше, терміни. Apple оголосила про введення заборони на стеження приблизно за півроку, а Google, за словами її представників, планує запровадити нову практику лише за два роки.
  • По-друге, строгість заходів, які вживаються. Google планує забезпечити конфіденційність користувачів, заборонивши розробникам безконтрольно збирати їх дані, але зазначає, що заборона на відстеження не буде суцільною.
  • По-третє, орієнтація реклами. Google не має наміру відмовлятися від екосистеми, яка базується на зборі даних для формування релевантної реклами. Її мета – запобігти передачі даних третім особам.

По суті, Google хоче всидіти на двох стільцях. Компанія стверджує, що відмовиться від використання рекламних ідентифікаторів в Android . Це крок, аналогічний тому, що свого часу зробила Apple. У Купертіно розробили власну систему передачі даних під назвою SKAdNetwork .

Її призначення полягало в тому, щоб реєструвати трафік, фіксувати кількість завантажень та активацій, розраховувати час та глибину перебування користувача в додатку, а також враховувати кількість підписок, якщо такі є. Але при цьому SKAdNetwork не дозволяла розробникам збирати дані про самих користувачів, про їхню поведінку в мережі та використовувати цю інформацію для перехресного відстеження.

Але у випадку з Google це просто неможливо. Весь бізнес пошукового гіганта побудований на релевантній рекламі, яка відповідає перевагам користувачів. Тому дуже сумнівно, що в компанії ось так легко візьмуть і відмовляться від усього цього. Втім, там і не збираються.

Android — безпека програм

У маніфесті, опублікованому Google ясно говориться, що вона хоче зберегти ефективність реклами на Android . Отже, не йдеться і про повну заборону відстеження. Google лише хоче, щоб дані користувачів не витікали набік, як це часто відбувається зараз. Отже, потрібно зробити якусь захисну перешкоду, яка дозволила б розробникам отримувати інформацію про тих, хто використовує їх додатки, але при цьому не дозволяла їм зливати її третім особам.

Інша справа, що сама Google не дуже уявляє, як цього досягти. Я добре пам’ятаю, як деякий час тому компанія представила систему FLoC, яка мала замінити собою куки (cookie) в Chrome . Її суть в тому, щоб зробити збір даних про користувачів більш загальним. Тобто сайти змогли б збирати інформацію про відвідувачів, але не індивідуально, а групами, щоби нікого не можна було виділити окремо.

Правда, через якийсь час Google оголосила про скасування проекту FLoC . Його замінили на Topics API. Це інструмент, який дає рекламодавцю 5 тем, які цікавлять конкретного користувача, не уточнюючи, який він насправді цікавиться. Коротше, вийшло заміна шила на мило. Головне — щоб вийшло щось схоже на Apple, але при цьому дозволяло й надалі шпигувати за людьми та заробляти на цьому.

Але метод Apple хоч і виглядає досить грубим по відношенню до розробників та рекламодавців, тому що не дає їм шпигувати, по відношенню до користувачів найсприятливіший і при цьому простий з погляду реалізації. Google же хоче зробити щось середнє, але, зважаючи на все, зовсім не знає, як. Адже основна стаття доходу пошукового гіганта – це реклама, а Apple – пристрої і сервіси.

Google оголосила, що радитиметься з розробниками додатків, щоб виробити максимально збалансовану систему безпечної передачі даних користувачів. Фактично компанія розписалася в тому, що їй потрібна допомога та ідеї збоку. Але щось мені підказує, що розробники та рекламні мережі навряд чи прагнутимуть обмежити себе у стеженні. Це те саме, як бути суддею у своїй справі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: