Головна Смартфони Функції та можливості Android 13, які сподобаються всім

Функції та можливості Android 13, які сподобаються всім

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що Android 12 до ладу навіть не встигла з’явитися на смартфонах, ми вже отримали Android 13 у форматі попередньої версії для розробників. Тому, можна вважати, що вона поки що зовсім не вийшла. У минулі роки такі версії Android випускалися трохи згодом, але цього затягувати не стали. Зараз, навіть незважаючи на те, що Android 12L все ще знаходиться в розробці, настав час перейти в режим очікування Android 13 та її нових функцій. Поки не можна точно сказати, які саме це будуть функції, але це та операційна система, під управлінням якої будуть працювати одні з найкращих смартфонів 2023 року. Ось, що я чекаю від неї, і, гадаю, ви зі мною погодитеся.

Що буде в Android 13

Випуск Android 2022 може з’явитися вже в серпні, а оскільки Google тільки-но повністю переглянула свою мову дизайну в стилі Material You, малоймовірно, що ми побачимо багато серйозних візуальних змін в Android 13. Але це не означає, що нам не покажуть багато нових функцій . Саме вони і будуть найцікавіше в новій ОС. Android 13 може стати досить функціональним випуском навіть для недорогих і малопотужних пристроїв.

Ми обов’язково дізнаємося більше з наближенням фінальної версії Android 13 , але доти можна зібрати всі наші хотілки в рамках однієї статті, щоб зберегти її і потім подивитися, що з цього збулося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Плаваючі вікна та покращена багатозадачність

Виробники телефонів і планшетів Android, такі як Samsung, вже більше п’яти років пропонують підтримку плаваючих вікон у тій чи іншій формі. Так що настав час для розвитку багатозадачності стокове Android і надання користувачам більшого контролю над використанням додатків.

Функція плаваючого вікна буде мати великий сенс на планшетах та складних пристроях. Як це робилося в минулому, Google має вільно запозичувати деякі з найкращих скінів сторонніх виробників. ColorOS від Oppo пропонує плаваючі вікна довільної форми вже більше року, а в останній версії ColorOS 12 вдалося зробити цю функцію зручною та інтуїтивно зрозумілою на смартфонах середнього розміру, таких як пристрої серії Find X2 і X3.

Оскільки багатозадачність з розділеним екраном стає все більш популярною на складних телефонах, Google повинна спробувати зробити перемикання між парами програм швидше та простіше. Щось подібне протягом багатьох років пропонувала Samsung. Це було закріплення певних комбінацій програм на панелі завдань. Щось подібне має стати частиною голого Android.

Більше можливостей кастомізації інтерфейсу

Можливість налаштування теми телефону під шпалери в Android 12 була чудовою ідеєю, але її треба розвивати. Одним із таких розвитків має стати загальносистемна підтримка пакетів значків. Автоматична система зміни значків, яка зараз перебуває в бета-версії, більш ніж через чотири місяці після випуску стабільної версії Android 12, може бути покращена. Хотілося б бачити більше підтримуваних значків та API, щоб розробники програм могли легко працювати в цьому напрямку.

Більш детальний контроль над палітрою кольорів також буде не зайвим. В даний час Android 12 пропонує всього кілька десятків палітр на телефонах Pixel, багато з яких досить нудні та однотипні. У будь-якому разі працювати у цьому напрямі можна і потрібно.

Добірки Google

Стрічка новин на крайній лівій панелі головного екрану більшості телефонів Android майже не використовується. Розпочавши своє життя як Google Now майже десять років тому, цей простір колись демонстрував своєчасні та актуальні новини залежно від вашого розташування, часу доби, календаря та інших факторів. Зараз цього немає, але відродити таку ідею треба.

Версії Android із десертами

Google різко відмовилася від назв Android із десертами. Востаннє ми бачили таке в Android 9. Хоча внутрішні кодові назви, такі, як Queen Cake (Android 10), Red Velvet Cake (Android 11) і Snow Cone (Android 12), існую. Більше того, вони просочуються за межі офісу Google. Повідомляється, що Android 13 називається “Тірамісу”. Чому б не зробити цю назву загальнодоступною?

Назви солодощів зробили випуски Android кумедними і багато хто навіть не називав цифри, а говорив просто ”Маршмелоу”, ”Нуга” або ”Орео”. Починаючи з Android 10, випуски стали якимись сухими та бездушними. З одного боку, літери в алфавіті вже поступово закінчуються, але на кілька років їх вистачить. Повернімося до цієї приємної практики.

Стабільна робота Android

У порівнянні з середньою версією Android, у Android 12 була досить груба публічна бета-версія, а фінальна вийшла набагато пізніше, ніж ми очікували. Навіть на Google Pixel багато користувачів скаржилися на ОС аж до січневого оновлення. Можливо, це сталося через величезну кількість змін, внесених до Android 12, яке було наймасштабнішим оновленням Android за останні роки, але повторюватися таке не повинно. Тим більше, візуальних змін в Android 13 буде небагато.

Зрештою, кількість помилок на старті сильно впливає поширення операційної системи серед сторонніх виробників. Цього допустити не можна, а отже, одразу треба зробити так, щоб усе працювало добре та стабільно.

Коли вийде Android 13

Android 13 вже вийшла у версії для розробників. Якийсь час з нею працюватимуть лише вузьке коло пеціалістів. Далі будуть публічні бета-версії в травні або червні. Остаточний випуск відбудеться на початку осені. А ще у нас є Android 12L , яка має вийти раніше, але нас уже цікавить 13-та версія. Мій колега Іван Кузнєцов раніше розповідав докладно про нову версію операційної системи від Google.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: