ТОП-5 найочікуваніших фішок Android 13

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наближається реліз першої “бети” Android 13 для розробників. У мережі все більше чуток про наступний великий апдейт «зеленого робота». Днями з’явилася інформація про особливості інтерфейсу ОС та інші очікувані поліпшення. Розповідаємо про головне.

Нові теми оформлення

Дванадцята версія Android набула найбільшого оновлення зовнішнього вигляду за останні роки. Нову концепцію дизайну назвали Material You. Система навчилася підлаштовувати колірну гаму інтерфейсу під шпалери робочого столу. В Android 13 розробники продовжили розвивати ідею динамічних тем, впровадивши чотири додаткові колірні комбінації:

  • TONAL_SPOT – працює за тим самим принципом, що і в Android 12;
  • VIBRANT – палітра з додатковими відтінками акцентних кольорів;
  • EXPRESSIVE — розширює діапазон кольорів, додаючи відсутні на шпалерах, але добре їх доповнюють;
  • SPRITZ – приглушені, майже монохромні відтінки.

В результаті користувачі зможуть детальніше кастомізувати вигляд ОС. Крім того, вдасться налаштовувати екран блокування, вибираючи формат відображення годинника та дати (посередині, збоку, внизу або вгорі).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Налаштування мови програм

За даними мережевих інформаторів, “корпорація добра” працює над функцією, яка дозволить встановлювати мову інтерфейсу для будь-якої програми окремо. Наприклад, у самій системі можна поставити російську мову, а для певних програм – англійську.

Опція з’явиться в розділі “Мова та введення”, а ще буде доступна в меню “Про програму” для кожної утиліти. Очікується, що нововведення почне працювати тільки з тим ПЗ, де передбачені різні локалізації. Якщо їх не виявиться, швидше за все, буде використано машинний переклад.

Вбудований QR-сканер

Зараз для розпізнавання QR-кодів в Android доступні або сторонні утиліти з Google Play, або відповідний інструмент у програмі камери, встановлений вендором. У 13-й версії Google має намір спростити цей процес, зробивши опцію частиною прошивки.

Відповідну кнопку додадуть у шторку швидких налаштувань. Так можна швидко відсканувати QR-код. Можливо, фішка запрацює на основі сервісу Google Lens.

Покращений режим енергозбереження

Інсайдери повідомляють про новий механізм The Android Resource Economy (TARE) в Android 13, який відповідає за оптимізацію енергоспоживання. За допомогою цього інструменту система здатна встановлювати обмеження на кількість завдань, що виконуються програмою (залежно від потреб і рівня заряду батареї). Докладніше про функцію з’явиться з виходом офіційної документації Google.

Трансляція музики зі смартфона

Ресурс Android Police виявив передумови ще до нововведення Android 13. Можлива його назва – Media TTT (tap-to-transfer). Технологія працює подібно до AirPlay на iOS: спрощує бездротову передачу медіаконтенту між гаджетами.

Для підключення до зовнішнього джерела, ймовірно, використовуватиметься модуль NFC або UWB. Імовірно, функція сумісна з пристроями, що підтримують протоколи Google (Chromecast та розумні колонки Nest).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.