Експерт пояснив, чому iPhone знімає відео краще будь-якого смартфона Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розробник Android-додатки mcpro24fps поділився своїми спостереженнями, чому iPhone знімає відео краще, ніж будь-який інший смартфон на Android.

На його думку, проблема зовсім не в операційній системі, а в тому, як виробники надають доступ до функцій своїх пристроїв. Сама ОС надає необхідний доступ, але якісь опції так чи інакше виявляються недоступні в ході створення програми.

Професійна відеозйомка – це зйомка з максимальною кількістю ручних регулювань, аналізаторів і інших рішень, що дозволяють оператору і режисеру домогтися потрібного кадру. Все те, що, як правило, відсутня або реалізовано відверто погано в додатках від виробників апаратів.

У світі мобільного кіно існує кілька визнаних лідерів серед подібного роду додатків. Однак навіть ті з них, у кого все начебто чудово з працездатністю на iOS, починають конкретно спотикатися і падати, при спробі створити свої Android-версії.

Найкращі додатки часто існують лише на iPhone. І це стосується майже всіх додатків, що відносяться до категорії творчості. Будь то звук, будь то відео, будь то малювання.

Вся трагедія світу Андроїд полягає в неналежному ставленні виробників телефонів до документації Android API.

Вони ігнорують всі можливості, з наполегливим прагненням підміняючи вже наявні механізми своїми власними «милицями», які вони також не прагнуть документувати і взагалі афішувати розробникам сторонніх додатків.

Apple, на відміну від інших виробників, не обмежує доступ до своїх пристрою. Навпаки, компанія дає розробникам волю до творчості і створення унікальних програм. Нехай вони будуть навіть краще вбудованих.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-яка функція камери доступні всім бажаючим. Такого немає в світі Android.

Переходимо до конкретики

Тут розробник привів вже більш наочні аргументи.

1. Запис 60 кадрів в секунду . Найновіші айфони вміють знімати в 4K60FPS на всіх камерах. У виробників смартфонів на Android ситуація інша: 4K60FPS в 99% випадків є тільки в штатних додатках, у сторонніх обмеження в 1080 @ 60FPS.

Є поодинокі винятки, але вони все одно дають доступ до цієї можливості тільки «милицями».

2. Цифрова стабілізація . Apple дозволяє включати цифрову і оптичну стабілізацію в будь-якому додатку. У світі Android ця можливість доступна тільки у Sony і Huawei.

У інших компаній доступ до цих опцій отримати можна тільки при наявності самих пристроїв на руках.

Найсмішніше полягає в тому, що даний функціонал позначений в Camera2 API як наданий і робочий, а за фактом маємо, що маємо.

3. Запис HDR-відео . iPhone дозволяє записувати HDR-відео 10 біт, дозволяє відключити метадані і залишити тільки 10 біт. Android не завжди дозволяє записати 10 біт. Навіть у ситуаціях, коли є потрібний апаратний кодек в девайсе.

Для активації HDR далеко не завжди передбачені задокументовані настройки. Іноді і зовсім немає таких функцій.

4. Відключення шумодава і різкості . Apple не дозволяє регулювати ці функції, однак не всі виробники Android посварилась ними користуватися. Наприклад, Samsung і Huawei.

5. Ручна настройка експозиції . В iPhone присутній ручне налаштування експозиції, але є проблема з автоматичною роботою HDR. Її сторонній розробник регулювати не може.

Однак і у Android-виробників таке зустрічається:

Часто навіть не зрозуміти, чому так несподівано змінюється зображення. Чи то система вирішила підсвітити кадр для кращої фокусування, то чи баланс білого сцени так різко змінився, то це працює той самий HDR. Проблема найчастіше зустрічається на апаратах Xiaomi.

Є ще одна проблема в стані «зеленого робота» – робота автофокусу. На деяких китайських апаратах автофокус перестає працювати, як тільки включається режим ручного налаштування експозиції. Плюс до всього, автофокус виявляється гірше в сторонніх додатках, ніж в нативних.

6. Фокус . У Apple з цим немає ніяких проблем: у розробників є доступ до автоматичного і ручного фокусу.

В Android часта проблема в тому, автофокус вирішить зафіксуватися «в нескінченності». а в режимі ручного фокусування вона просто недоступна, і сфокусуватися на далеких об’єктах не представляється можливим.

Помилка спостерігається на всіх китайських Android-гаджетах, крім Huawei. У Samsung вона взагалі не працює.

7. Ручний баланс білого . Тут ситуація склалася не на користь Huawei через рішення з сенсорами RYYB. Їм довелося відключити налаштування для сторонніх додатків, тому що Android не знає, що такі сенсори існують.

8. Другорядні камери . Apple дає доступ до всіх камер відразу ж після релізу, а виробники Android-гаджетів намагаються заховати до них доступ.

Так, Samsung приховує телевик багато років, тому що він сильно обмежений в можливостях. OnePlus закрив доступ до всіх камер, крім основної. Xiaomi офіційно не дає доступу до другорядних сенсорів, але в той же час їх не блокує намертво. Тільки Sony робить так само, як Apple.

9. Запис 24/25 кадрів в секунду . Пристрої від Huawei можуть заявити підтримку і не підтримувати за фактом. Апарати OnePlus ігнорують ці частоти як непотрібні. Xiaomi офіційно нічого не підтримує.

І тут знову виділилася Sony, у якої є відповідна підтримка.

В результаті у Android все погано з камерами для сторонніх розробників

У кожної компанії в світі Android знайдуться ті чи інші обмеження. Вони не будуть давати деяких функцій або спробують приховати їх при створенні додатків. Це стосується навіть Google.

Єдина, хто відповідає документації Android API – це Sony. Але і у неї є деякі послаблення на тлі купертіновцев.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.