Чому заміна екрану iPhone 13 в неавторизованому сервісі відключає Face ID

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кілька днів тому стало відомо, що заміна екрану на смартфонах лінійки iPhone 13 в неавторизованих сервісних центрах тягне за собою відключення функції Face ID, навіть якщо дисплей є оригінальним. Виявилося, в цій ситуації не все так однозначно і просто, а метод обійти цю проблему все ж є.

Інформацією і думками на цей рахунок поділилися фахівці компанії iCorrect, що спеціалізується ремонт і обслуговування різної сучасної техніки.

Почати потрібно з того, як взагалі функція Face ID пов’язана з екраном? На перший погляд ніяк, адже модуль TrueDepth підключений ні до екрану, а до системної плати. Причина взаємозв’язку лежить в підході Apple до проектування своїх смартфонів, і підхід цей не новий.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, екрани смартфонів Apple мають спеціальний чіп, за допомогою якого апарат взаємодіє з дисплеєм. Зокрема, саме цей чіп виступає в ролі АЦП, перетворюючи сигнали сенсорного шару від натискань користувача в цифрові сигнали, що передаються процесору смартфона. До iPhone 6s такий чіп розташовувався безпосередньо на системній платі смартфона, але в моделі iPhone 6s його перенесли на дисплей.

В iPhone X Купертинського гігант розширив можливості цього чіпа, який став виступати не тільки в ролі АЦП, а й відповідав за активацію функції True Tone. Саме за активацію, а не за її роботу. У підсумку на iPhone X неавторизованих заміна дисплея приводила до відключення функції True Tone. Реалізовано було все просто. У той самий чіп екрану, який є інтегральною схемою, була вбудована мікросхема EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory; електрично стирається перепрограммируемое ПЗУ). В результаті кожен раз при запуску iPhone зчитував з цієї мікросхеми код активації True Tone. І якщо екран самостійно замінити навіть на оригінальний, функція все одно не працювала.

Тобто проблема в таких випадках не в самому екрані, а в спеціальному чіпі, який є частиною дисплейного модуля.

Але в разі iPhone X китайські умільці швидко призвичаїлися переносити дані з оригінального чіпа в чіп на неоригінальних дисплеях, так як мікросхема дозволяла зчитувати і записувати дані. 

В iPhone 11 компанія Apple ускладнила свою ідею, додавши тієї самої інтегральної схемою ще одну мікросхему пам’яті, призначену тільки для читання (ROM). У підсумку просто скопіювати його дані на інший такий же чіп можливості вже не було. У підсумку на апаратах лінійки iPhone 11 при неавторизованих заміні екрану не тільки пропадала функція True Tone, але також постійно з’являлося повідомлення про те, що смартфон не зміг перевірити оригінальність дисплея. Але, як ми вже розуміємо, що не самого дисплея, а лише його чіпа. 

Крім того, такі ж чіпи Apple стала впроваджувати в акумулятори, а в лінійці iPhone 12 аналогічне рішення було для чогось реалізовано і для основного модуля камери, хоча на ринку просто немає підроблених модулів камер для iPhone 12. 

І ось ми підходимо до лінійки iPhone 13. У нових смартфонах той самий чіп тепер ще й відповідає за активацію Face ID. Однак суть в тому, що фахівці джерела вважають, що це саме взаємодія є помилкою в iOS 15, і насправді Apple не планувала налагоджувати такий взаємозв’язок в цьому поколінні. Швидше за все, в найближчих оновленнях цей зв’язок буде розірвана. Думка джерела таке, що це заділ на майбутнє покоління, коли в екрани iPhone буде інтегрований сканер відбитків пальців Touch ID. І той самий чіп буде відповідальний за роботу цього датчика, як це вже реалізовано в деяких смартфонах Samsung. 

Крім того, джерело вважає, що насправді таким чином Apple бореться в першу чергу зовсім не з неавторизованих сервісними центрами, а з китайськими умільцями, яким вигідна можливість легкої заміни всього в iPhone, так як на цьому можна багато заробити.

Що ж стосується можливості обійти захист на даний момент, вона є. Все дуже просто по суті, але складно в реалізації, тому що потрібно перепаяти той самий чіп на новий екранний модуль при заміні.   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.