У смартфонах Xiaomi виявили вірус, влада порадили їх викинути

Міноборони Литви порадило покупцям уникати смартфонів китайських брендів, так як вони мають вбудовані програмні інструменти цензури та стеження.

Відповідно до джерела, у флагманських смартфонах Xiaomi, які офіційно продаються в Європі, виявлений «троянський кінь» – вбудовані на програмному рівні інструменти для стеження за користувачем. І мова йде не просто про збір даних для персональної реклами. Спецслужби знайшли ознаки того, що китайські смартфони в цілому і Xiaomi зокрема можуть прослуховувати користувача в будь-який момент, щоб передавати ці дані китайської влади.

Серед інших, дослідженню піддався смартфон Xiaomi Mi 10T 5G, який офіційно продається на території Євросоюзу. За словами джерела, девайси китайських брендів вміють довільно і включати мікрофони, щоб аналізувати те, що відбувається навколо. У прошивці MIUI був виявлений список слів і фраз, які помічає смартфон – серед них «вільний Тибет», «Хай живе незалежність Тайваню», «за демократію» і так далі. Всього список містить близько 450 термінів – про виявлення будь-якого з них пристрій повідомляє в материнську компанію (на сервера в Сінгапурі).

Окремо наголошується, що в пристроях, які офіційно поставляються на будь-які ринки за межами Китаю, ця функція є, але спочатку відключена. Однак все вказує на те, що Xiaomi може включити її віддалено в будь-який момент. Схожі можливості були знайдені в Huawei P40 5G і ряді інших китайських гаджетів. Проблема настільки серйозна, що Міноборони Литви порадив всім (в тому числі і в інших країнах) позбутися від смартфонів китайських брендів і ніколи їх більше не купувати.

Теоретично, таке стеження може здатися нешкідливою для всіх, хто живе за межами Китаю. Однак, якщо згадати, що наш смартфон володіє досить великим архівом даних про нас, то подібні цензуровані «позначки» все ж можуть в майбутньому досадити користувачеві найнесподіванішим для нього чином.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.