Смартфони

Експерти з безпеки назвали ознаки зламу смартфона

Share

Завдання багатьох шкідливих програм якомога довше залишатися непоміченими

Експерти з інформаційної безпеки перерахували ознаки, що дозволяють визначити, що мобільний телефон був зламаний. На наявність шкідливого програмного забезпечення на пристрої можуть вказувати відразу кілька сигналів.

Директор з інформаційної безпеки Олександр Голубєв зазначив, що питання повинен викликати, наприклад, «неприродно швидкий розряд батареї акумулятора». «Як правило, незадеклароване програмне забезпечення, яке працює на вашому телефоні в фоновому режимі, значно під’їдає заряд батареї», – пояснив він.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За словами Голубєва, насторожитися слід, коли смартфон перезавантажується без видимих причин. Також серед характерних ознак фахівець назвав незрозумілий шум під час розмови і «дивну поведінку» телефона: наприклад, якщо при заблокованому екрані виникає спам, а екран «скаче».

Експерт з кібербезпеки Дмитро Галов своєю чергою повідомив, що про зараження можуть говорити перегрів пристрою, поява дивних програм, які власник не встановлював, витрата великого обсягу інтернет-трафіку. Він підкреслив, що завдання багатьох шкідливих програм якомога довше залишатися непоміченими, тому людина може не відразу побачити, що з його смартфоном щось не так.

Якщо користувач помітив ознаки зараження «майнером або банківським троянцем», то в такому випадку необхідно перевірити телефон за допомогою антивірусу і видалити шкідливу програму, розповів фахівець. Якщо ж власник смартфона виявив «сталкерську» програму, то, за словами експерта, потрібно подумати, перш, ніж діяти, позаяк «невідомо, якими будуть наступні кроки зловмисника».

Експерт заявив, що іноді навіть в офіційних магазинах додатків можуть зустрітися «троянці», тому користувачам слід час від часу перевіряти, які програми встановлені на телефоні і стежити за дозволами, які просять тільки що встановлені програми. «Якщо умовний додаток «Ліхтарик» запитує дозвіл на доступ до камери або мікрофону, це привід насторожитися», – уточнив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Z Fold 6 може отримати кращу камеру, ніж Galaxy S24

    За чутками, доладний телефон Galaxy Z Fold 6 від Samsung матиме кращу систему камер, ніж…

    18.05.2024

    Sony готує нову портативну консоль PlayStation

    У світі ігор ходять чутки про те, що Microsoft і Sony можуть створити переносні версії…

    17.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дивні дефекти екрану

    Перші користувачі, що купили iPad Pro з чіпами M4 та новими OLED-екранами, виявили неприємну деталь…

    17.05.2024

    Apple дозволила всім програмам стежити за користувачами: що робити

    В останні кілька днів власники iPhone по всьому світу скаржаться на дивний баг в iOS,…

    17.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає новий дизайн та непристойно високу ціну

    Портал The Information поділився інсайдом щодо виходу абсолютно нової моделі iPhone зі значно більш тонким…

    17.05.2024

    Названо приховані функції смартфонів, про які знають не всі

    Смартфони пропонують нам сьогодні велику кількість різноманітних функцій. А про деякі можливості більшість користувачів навіть…

    17.05.2024