Apple ледь встигає перейти на свої чіпи. В чому проблема?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На минулорічній конференції WWDC компанія Apple представила власні чіпи і пообіцяла остаточно піти від продукції Intel за два роки. Тепер Bloomberg повідомляє, що терміни будуть дотримані . Але це виявиться нелегким завданням.

Хронологія переходу на Apple Silicon

Дебютний пристрій на Apple Silicon – настільний комп’ютер Mac mini – показали восени 2020 го . У ТехноГігант є трохи більше року, щоб перевести всі Mac і MacBook на власну платформу.

Модельний ряд Купертіно, крім Mac mini, включає моноблоки iMac, лептопи MacBook Air і MacBook Pro, а також комп’ютери Mac Pro. Статус у апаратів наступний:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Mac mini – використовує Apple M1;
  • iMac 24 “- використовує Apple M1;
  • iMac 27 “- використовує Intel;
  • MacBook Air – використовує Apple M1;
  • MacBook Pro 13 “- використовує Apple M1, очікується перехід на Pro 14”;
  • MacBook Pro 16 “- використовує Intel;
  • Mac Pro – використовує Intel.

У найближчі місяці представлять MacBook Pro 14 “і 16” з новими продуктивними чіпсетами Apple M1X. Також, згідно з витокам, ноутбуки одержать свіжий дизайн, дисплеї miniLED і розширений набір портів. Mac mini, як пише Bloomberg, теж встигнуть оновити ще раз.

iMac повністю перейде на Apple Silicon до кінця 2022. Тоді ж представлять Mac Pro меншого розміру з ARM-чіпсетом. Але очікується, що до цього все ж вийде варіант з процесорами Intel. Не виключено, що Apple випустить в наступному році і MacBook Air з підтримкою MagSafe.

Можливі проблеми, з якими зіткнулася Apple

Повна зміна платформи для Купертіно – масштабний проект, що вимагає багато ресурсів. У корпорації є досвід переходу, в тому числі з PowerPC на Intel x86, але тепер їй не потрібно сподіватися на партнерів, що виготовляють процесори.

Переклад комп’ютерів на нову архітектуру збігся з глобальною кризою мікросхем. Він стався через низку факторів: збою ланцюжків поставок в пандемію, різкого зростання попиту на техніку і торгової війни між США і Китаєм. В результаті замовники змушені довше чекати прибуття процесорів і чіпсетів.

Нехай у каліфорнійського IT-гіганта є перевага над менш значущими виробниками, навіть йому доводиться миритися із затримками надходження чіпсетів.

Є й інші проблеми. Розробники сторонніх програм не поспішають додавати підтримку платформи Silicon в свої продукти. До того ж в умовах удалёнкі складніше плідно працювати в команді (Apple поверне співробітників в офіси тільки в жовтні).

Навіщо взагалі Apple потрібні власні чіпи?

Відмова від продукції Intel – продовження процесу щодо формування повного контролю над своєю продукцією, який відбувається в «яблучної» компанії в останні роки. Використання сторонніх чіпів накладало ряд обмежень на розвиток Mac – аж до того, що Купертіно доводилося підлаштовувати дати релізу нових комп’ютерів під випуск нового покоління напівпровідників.

Архітектура ARM, на якій створено Apple Silicon, має суттєві переваги над x86. Мобільні процесори енергоефективніше, тобто не вимагають потужного охолодження. А ще об’єднують більшість необхідних компонентів в одному чіпі, дозволяючи нативної запускати додатки для iOS і iPadOS.

Крім того, перехід на фірмові чіпи теоретично здатний знизити ціну кінцевих пристроїв. Зараз же Intel зі статусом, близьким до монопольного, може диктувати вартість своїх процесорів без оглядки на ринок.

Apple чекає велика робота по зміні платформи, але це піде на користь споживачам. У програші тільки Intel, яка через успіху Apple Silicon ризикує втратити і інших клієнтів, якщо вони надихнуться прикладом Купертіно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.