Apple в iOS 15 запровадить технології відстеження здоров’я літніх людей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple на WWDC 2021 представила кілька нововведень iOS. На думку фахівців, це зрушить ринок додатків для відстеження здоров’я літніх людей з нульової позначки. Про це пише The Verge .

Першим нововведенням стало відстеження нерівномірності ходи. Цей інструмент впровадили спеціально в iOS, а не в watchOS, оскільки для точного вимірювання пристрій потрібно тримати максимально близько до стегна. А так як більшість людей носить смартфон в кишені брюк, то саме він дозволить точно відслідковувати показники ходи.

Ключове завдання інструменту – попереджати падіння. Тобто в якийсь момент айфон зрозуміє, що власник пристрою через свою ходи близький до ймовірного падіння. У цей момент смартфон запропонує зробити вправи, які повинні позитивним чином вплинути на загальний фізичний стан людини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Справа в тому, що падіння є однією з основних причин отримання травм, а також смертей серед громадян похилого віку США. Це є величезною фінансовим навантаженням на систему охорони здоров’я країни.

Айфон звертає увагу на швидкість ходьби, довжину кроку і на час контакту обох ніг з землею. Це допомагає зрозуміти смартфону, наскільки стійко положення користувача. В цьому випадку Apple задовольняється даними, отриманими в ході масштабного дослідження, в якому взяли участь більше ста тисяч чоловік різного віку.

Всі існуючі трекери відстежували лише кількість пройдених кроків. А на їх якість уваги не звертали. На думку вченого Джейкоба Сосноффа, вивчає мобільність у відділенні фізіотерапії та реабілітації в Медичному центрі Канзаського університету, це якісний крок вперед.

Однак нововведення може призвести до негативних наслідків: айфон попередить користувача, що той може впасти, через що людина обмежить свою активність і перестане рухатися. Такі побоювання висунула Клара Берридж. Вона є професором Вашингтонського університету і вивчає медичні технології для старіючого населення.

Інша важлива нововведення – обмін даними. Літня людина може і не розбиратися в цих сучасних штуках начебто айфона. Він є, і добре, для звонилки зійде. Однак дані можуть бути цікаві дітям літніх користувачів пристроїв. Саме для таких ситуацій в iOS 15 з’явиться функція відстеження показників здоров’я інших людей.

Судячи з усього, функція буде доступна в додатку «Здоров’я». Оскільки воно акумулює дані з різних джерел і додатків, то дорослим дітям буде доступний максимально повний спектр інформації. Навіть дані з «розумних» пристроїв на зразок тонометрів і глюкометрів, підключених до айфону. Дуже круто.

Однак тут виникає питання приватності: якщо літня людина не хоче ділитися всіма даними, то як бути? Нерідко люди похилого віку, які володіють смартфоном, не вміють ним користуватися. Як їм зрозуміти, що дані йдуть їх дорослому чаду? Це вже є гіперопікою і порушенням особистих свобод людини.

Інший момент – надлишок інформації, якою можуть бути завалені діти. І вони не будуть знати, як цю інформацію інтерпретувати. Тобто потрібно буде вирішити питання, як збирати ці дані і як декодувати їх.

Нові фішки відстеження здоров’я стали першими кроками у відстеженні Здоров’я літніх людей. Ймовірно, в найближчому майбутньому це змінить ринок додатків здоров’я, адже всі компанії стежать один за одним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.