Українцям пояснили, чому ні в якому разі не можна викидати смартфон в сміття

Найнебезпечнішим елементом будь-якого смартфона є акумулятор

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Старі смартфони ні в якому разі не можна викидати в сміттєвий кошик з-за того, що їх акумулятори містять небезпечні для життя метали.

Про це на сторінці в Facebook повідомив Центр управління відходами.

Вся справа в тому, що акумулятор гаджета містить в собі свинець, хром, кадмій і ртуть. Коли старий акумулятор виявляється на сміттєвому полігоні, під дією сонця і вологи ці метали починають забруднювати грунт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тому небезпечні речовини можуть потрапити і в питну воду. Так вони шкодять не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людей. Екологи б’ють на сполох. Тому за рік на звалищах планети виявляються майже 2 мільярди смартфонів. Саме стільки жителів планети за статистикою мають сучасний телефон.

А змінюють вони його кожні 11 місяців. Тільки 9-10% старих або непрацюючих смартфонів люди віддають на утилізацію. А 30% гаджетів потрапляють на звалища.

Як же правильно утилізувати смартфон?

Спочатку його потрібно розібрати на деталі. Всі частини розділити на кілька груп: пластик, метал, плати, схеми, акумулятори. Пластик необхідно здати на пункти вторинної переробки сировини. Метал віднести на пункт переплавки. А зі схемами і платами працюватимуть окремо. Все тому, що вони в незначній кількості містять дорогоцінні метали.

До слова, тонна смартфонів містить в 300 разів більше золота, ніж тонна золотої руди. У 2020 році на Паралімпійських іграх в Токіо (Японія) переможців нагородили медалями, які виготовили з плат старих смартфонів. Для цього довелося зібрати 48 тонн гаджетів, з яких отримали 30 кг золота, 4100 кг срібла і 2700 кг бронзи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.