ТОП-9 небезпечних додатків на Android, які потрібно видалити негайно

Google Play – чудовий майданчик для нових розробників, які хочуть зробити власний додаток. Але не всі з них мають тільки хороші помисли: деякі з цих програм можуть збирати ваші дані, передавати персональну інформацію і навіть обчистити ваш рахунок.

№ 1. Погодні додатки

Майже в кожному додатку “погода” було знайдено віруси. Зокрема, був приклад , коли в додаток вбудували троян, який збирав дані власника смартфона і передавав їх зловмисникам. Особливо їх цікавили дані банківських карт.

№ 2. Соціальні мережі

Подібні додатки також стихійно стали популярними і швидко втратили її. В даному випадку хакери ні при чому, просто самі додатки споживають багато енергії і пам’яті смартфона, через що останній безбожно гальмує. Також впливають на світогляд, і неодноразово “зливали” дані користувачів Мережу.

№ 3. Оптимізатори

Clean Master і інші подібні оптимізатори піклуються про своєчасне очищення кешу і видаленні непотрібних програм. Однак більшість сучасних смартфонів має подібні функції в системі, що робить такі додатки марними, адже кеш і батарею телефону вони продовжують споживати. Так що ви не досягнете прискорення роботи системи, а тільки сповільните її, отримавши «бонусом» рекламу.

№ 4. Вбудовані браузери

Вбудовані браузери йдуть в навантаження до прошивки телефону, і часто вони куди більш повільні і маловідомі. У більшості випадків вбудований браузер відкривається тільки випадково при натисканні на посилання, так як, на відміну від Google Chrome, ці програми не мають захисту від перехоплення даних і гальмують роботу системи.

№ 5. Антивіруси від неперевірених розробників

Коли хакери почали зламувати телефони і викрадати дані, стали масово з’являтися і завантажуватись мобільні антивіруси. Тоді хакери подумали … і зробили власні антивіруси . Такі програми можуть викрадати особисті дані і навіть блокувати телефони своїх користувачів, повністю позбавляючи їх можливості керувати системою. З подібним антивірусом ніякі інші віруси не потрібні.

№ 6. Програми перегляду з додатковими функціями

У цю категорію входять браузери зі спеціальними функціями, наприклад перегляду відео або трансляцій. Однак у таких додатків є два істотні мінуси. По-перше, кількість вбудованої реклами здатне вразити уяву, все це неймовірно дратує і ускладнює роботу в мережі. По-друге, не може не насторожити посягання на приватність: додатки вимагають доступу до безлічі розділів, навіть до управління дзвінками, що робить їх небезпечними.

№ 7. Додатки для збільшення обсягу оперативної пам’яті

Додатки для збільшення обсягу оперативної пам’яті є, по суті, тими ж оптимізаторами: вони можуть тільки своєчасно очищати кеш, що телефон здатний зробити і самостійно. Що стосується оперативної пам’яті, то більшого обсягу, ніж ту, яку спочатку має смартфон, ви не отримаєте. Так що ці програми будуть тільки витрачати ресурси і, можливо, збирати ваші дані.

№ 8. Детектори брехні

Подібні додатки неможливо сприймати всерйоз, вони створені виключно для розваги. Можливо, в майбутньому, коли смартфони будуть оснащені біометричними датчиками, вони дійсно зможуть зчитувати зміни пульсу під час відповідей на питання, але зараз від детектора брехні в телефоні не більше толку, ніж від кришталевої кулі. Як і всі подібні програми, вони витрачають заряд батареї. Крім того, для роботи такої програми не потрібен доступ до контактів або персональних даних. Так що якщо програма намагається отримати доступ до системи, то її краще не встановлювати.

№ 9. Дефрагментатори

Додатки для дефрагментації жорсткого диска відразу після своєї появи здобули величезну популярність через аналогії з подібними програмами для персонального комп’ютера. Але в телефоні жорсткого диска для дефрагментації просто немає  – ці програми просто аналізують, який обсяг пам’яті у внутрішній пам’яті тої чи іншої програми. Крім того, дефрагментатори також будуть витрачати ресурси смартфона і можуть збирати ваші дані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.