Розмір не має значення: топ-5 фішок Sony Xperia 5 II

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розміри сучасних телефонів – не тільки данина трендам, але і розумна необхідність. Мобільний контент б’є всі рекорди за рівнем споживання, а читати, дивитися кіно або грати зручніше на великому екрані. Розплачуватися за це доводиться комфортом: не всяким гаджетом в 2021-му легко керувати однією рукою. Sony Xperia 5 II – один з небагатьох приємних винятків. Втім, модель цікава не тільки габаритами.

Розмір що треба

Незважаючи на компактні розміри, новинка обзавелася усіма особливостями топових пристроїв. Флагманські амбіції Sony Xperia 5 II починаються з дизайну. Замість пластику на задній кришці – захисне скло Corning Gorilla Glass 6. Корпус витягнутий, тонкий і легкий: гаджет легко пірнає в кишеню і без зусиль витягується. За рахунок співвідношення сторін 21: 9 їм комфортно користуватися однією рукою – цим не можуть похвалитися більш широкі пристрою. У такому контексті розміщення всіх апаратних кнопок на бічній грані виглядає логічним: дотягнутися до будь-якої з них легко одним пальцем.

Як і належить моделі преміум-класу, новинка отримала стереодинаміки. Вони стануть в нагоді для прослуховування музики і перегляду кіно – звук при цьому не буде спливати в сторону. Місце для аудіороз’єму на корпусі теж знайшлося. Сканер відбитків розташували не під екраном, а в кнопці харчування. Втім, екзотикою таке рішення теж не назвеш.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якісний дисплей

Sony Xperia 5 II отримав дисплей до пари корпусу 6,1-дюймова OLED-матриця з роздільною здатністю Full HD + забезпечує чітку картинку в будь-якому сценарії використання – від читання книг до перегляду фільмів. В останньому випадку стане в нагоді кінематографічне співвідношення сторін: без обрізки кадру стрічка виглядає саме такий, як її задумав режисер. Підтримує екран і стандарт HDR, завдяки чому навіть темні епізоди радують контрастом, не змішуючи деталі сцени в мішанину з сірих пікселів. Відтінки на дисплеї, завдяки стандарту колірної гами BT.2020 і заводське калібрування кольору, відображаються без спотворень.

Частота оновлення зображення на дисплеї становить чесні 120 Гц – майже як у кіберспортивного монітора. Це дає відмінну плавність картинки не тільки в іграх, але і під час перегляду інтерфейсу або веб-сторінок. Чутливість сенсора вдвічі вище, ніж у матриці. Так що він миттєво реагує на дотик і точно розпізнає область натискання. Яскравості вистачає з запасом: зображення добре помітно навіть в сонячний день на вулиці.

Майже як зеркалка

Основна камера смартфона не хизується позамежною роздільною здатністю, яке в останні роки стало трендом. З іншого боку, всі три датчика з роздільною здатністю 12 Мп обходяться без софтових хитрощів на зразок горезвісного Біннінгу, а самі пікселі отримали великий розмір. При такому розкладі модуль має високу світлочутливість і видає якісні кадри навіть при слабкому освітленні. Відзначилася і оптика: скла Zeiss з антибліковим просвітленням забезпечують яскраві знімки без спотворення передачі кольору.

Доповнюють набір телеоб’єктив з триразовим оптичним зумом і сверхшірік з кутом огляду 124 градуси. Комбо підійде для більшості повсякденних сценаріїв зйомки. Бракує хіба що ToF-сенсора для розмиття фону, роль якого взяв на себе програмний алгоритм. Зате є безліч корисних фішок, знайомих власникам дорогих дзеркалок. Наприклад, автофокусування по очах, вкрай корисна під час портретної фотосесії. Завезли і оптичну стабілізацію Optical SteadyShot для основної камери і телеоб’єктива. При цьому всі три обзавелися фірмової електронної.

Для просунутих користувачів Sony передбачила два окремих професійних режиму, що відповідають за фото і відео відповідно. Photography Pro дозволяє вручну відрегулювати фокусну відстань, витримку, експозицію та інші параметри. Cinematography Pro, в свою чергу, допоможе підібрати оптимальний колірний профіль, кадрову частоту, співвідношення сторін і інші настройки майбутнього ролика без утомливих блукань по меню.

Ядра, герци, fps

Продуктивність апарату забезпечує восьмиядерний процесор Qualcomm Snapdragon 865. Обчислювальної потужності йому не позичати: чіп легко впорається з вимогливими ігровими хітами і обробкою 4K-відео. Ще передбачений спеціальний геймерський режим, що дозволяє вичавити більше fps за рахунок грамотного розподілу системних ресурсів. Про перегрів турбуватися не потрібно: з відведенням тепла впорається фірмова система охолодження з графітовими пластинами.

В новинку встановили 8 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5. Такого обсягу вистачить і на кілька десятків вкладок в браузері, і на роботу в режимі багатозадачності. Вбудований накопичувач стандарту UFS 3.0 на 128 ГБ можна розширити картою microSD. Скріпка для цього не буде потрібно, що особливо зручно при швидкій зміні флешки. Незважаючи на скромну товщину корпуса, смартфон обзавівся акумулятором на 4000 мАг. На повному заряді він тримається до 16 годин в режимі перегляду онлайн-відео, а при виконанні рядових сценаріїв про розетки можна не згадувати весь день.

Майстер на всі руки

В епоху камерофонів звукової складової переймаються не всі мобільні виробники. Але японський бренд про аудіоначинку подбав. В арсеналі Sony Xperia 5 II – підтримка об’ємного звучання Dolby Atmos для дротових і бездротових навушників, кодеків LDAC і Qualcomm aptX HD, а також фірмовою технологією DSEE Ultimate. Остання покращує якість стисненого аудіо за допомогою ШІ-алгоритмів.

Ще одна фішка – сумісність зі стандартом 360 Reality Audio. Він, на відміну від інших схожих рішень, дозволяє точніше підігнати звукову доріжку під себе. Досить сфотографувати свої вушні раковини – і додаток зробить індивідуальну підстроювання навушників під власника. Не забув виробник і про захист корпусу. Оскільки апарат сертифікований за стандартами IP65 / IP68, смартфон не боїться пилу, дощу і занурення в воду на глибину до 1,5 м. Інший приємний бонус – майже стічна версія Android без зайвих прикрас, але з пристойним набором встановлених корисних додатків і сервісів. 

Незважаючи на нестандартну зовнішність, Sony Xperia 5 II буде цікавий не тільки шанувальникам японського бренду. Флагман отримав спритне залізо, відмінний дисплей і просунуту камеру, а по частині характеристик підійде навіть вимогливому користувачеві. Самобутній дизайн робить новинку хорошою альтернативою сучасним гаджетам з однотипним оформленням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.