Топ-5 критичних недоліків смартфонів на Android

Деякі виробники вже представили свої флагманські смартфони 2021 року. Вони хваляться характеристиками, нічними режимами, екранами, але чомусь забувають про набагато більш прості речі, яких не вистачає їх пристроям.

Купуючи будь-який флагман на Android, завжди потрібно пам’ятати, що ви не отримаєте як мінімум п’ять унікальних функцій і особливостей, які давно є в iPhone.

Саме про це сьогодні піде мова.

1. Безпечне розблокування по обличчю

Перший iPhone з Face ID вийшов в 2017 році. Технологія розблокування по обличчю вже давно зарекомендувала себе як надійний інструмент захисту даних, який набагато зручніший Touch ID.

Huawei, Xiaomi і Google намагалися зробити аналог Face ID, але швидко відмовилися від цієї затії. Інші навіть не стали ворушитися, а просто додали розблокування по обличчю через фронтальну камеру. Природно, це небезпечно, тому додатки, які зберігають конфіденційну інформацію, не підтримують цей спосіб авторизації.

Замість Face ID Android-виробники пропонують використовувати сканер відбитків пальців. Хтось розміщує його на задній панелі або в кнопці включення, деякі вбудовують в екран. Однак де б не перебував сканер, він все одно не так зручний, як Face ID.

Я користувався і Touch ID, і Face ID, тому з упевненістю можу стверджувати, що розблокування по обличчю краще. Це швидше і зручніше, оскільки не доводиться постійно шукати сканер і думати про те, як правильно прикласти палець.

Дуже хотілося б побачити Android-смартфони з повноцінний і безпечний аналог Face ID, але навряд чи це станеться найближчим часом.

2. Повноцінні резервні копії

З самого початку Apple привчила власників iPhone робити резервні копії. Звичайно, не всі їх роблять, а тим більше регулярно в iCloud, але можливість така є. Упевнений, що багато хоча б раз використовували бекап.

Наприклад, для перенесення даних зі старого айфона на новий. Це дуже зручно, швидко, а найголовніше, ви отримуєте новий телефон з усіма звичними настройками.

На Android резервні копії існують, але у них є купа нюансів: в повному обсязі налаштування копіюються, є проблеми з сумісністю між пристроями, немає можливості створити бекап на комп’ютері.

Це призвело до того, що Google Play наповнений різними підозрілими утилітами для резервного копіювання, яким не варто довіряти свої дані.

3. Відсутня екосистема з інших пристроїв

Слово екосистема знайоме багатьом власникам iPhone, оскільки крім смартфона у них, ймовірно, є інші пристрої компанії, які пов’язані між собою. Це може бути Mac, iPad, Apple Watch або Apple TV, або все відразу.

Я повністю застряг в екосистемі пристроїв і сервісів Apple. Відмовлятися від цього не хочеться, та й повноцінної заміни досі немає.

Інші компанії в додаток до смартфону в кращому випадку запропонують смарт-годинник і даремний планшет на Android. Samsung недавно представила технологію для інтеграції смартфонів Galaxy з Windows. Але до зв’язки iPhone і Mac їй дуже далеко.

Може здатися, що я перебільшую значимість екосистеми, але це не так. Протягом дня я можу взагалі не користуватися айфоном, тому що Mac може замінити його для багатьох завдань. Я навіть можу відповідати на дзвінки на комп’ютері, не кажучи вже про синхронізацію календаря, пошти, браузера, заміток і нагадувань.

4. Нормальна зйомка відео

Всі виробники смартфонів приділяють велику увагу камері, тому що тут ще залишився простір для щорічних змін.

При цьому багато компаній, що випускають смартфони на Android, чомусь рідко звертають увагу на відео. Це можна помітити навіть по презентаціях. Як правило, про відео говорять в останній момент або зовсім пропускають цю частину.

І добре, якщо б все було добре, але у багатьох флагманів досі є проблеми з фокусуванням, перегрівом, поганою стабілізацією і перемиканням між камерами.

iPhone давно навчилися якісно знімати відео, але Apple все одно постійно покращує цю функцію. Наприклад, iPhone 12 вміє знімати ролики Dolby Vision. Різниця з цим режимом і без нього помітна відразу.

5. Відсутня довга підтримка пристроїв

Без цього не обходиться жодне порівняння iOS і Android. Купуючи iPhone, ви можете бути впевнені, що ще як мінімум п’ять років будете отримувати оновлення iOS одночасно з новими айфоном.

На Android з апдейтами все складно. У гіршому випадку на смартфон прилетить одне велике оновлення, в кращому – два або три. Неможливо сказати, скільки оновлень отримують Android-смартфони, оскільки компанії використовують різні підходи.

Google вже давно намагається змінити оновлення Android таким чином, щоб виробники швидше випускали їх. І тут навіть можна похвалити Google, оскільки на даний момент найпопулярнішою версією зеленого робота є Android 10, що вийшла в 2019 році.

Звичайно, до показників поширення нової iOS Android далеко, але в порівнянні з тим, яка ситуація була ще три роки тому, це вже прогрес.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.