Третина Android-смартфонів ризикує залишитися без доступу до сайтів

На смартфонах з Android 7.1 і нижче не можна буде користуватися сайтами, на яких використовуються SSL-сертифікати Let’s Encrypt. Таких ресурсів в інтернеті дуже багато.

«Проблема» виникла через те, що компанія Let’s Encrypt вирішила припинити підтримку проміжного сертифіката IdenTrust DST Root CA X3. Спочатку передбачалося, що це відбудеться 1 вересня 2021 року.

Станом на вересень 2020 року на Android версії 7.1 і нижче працює приблизно третина всіх Android-пристроїв – всі вони в зазначену дату перетворилися в «гарбуз».

Хороша новина в тому, що Let’s Encrypt і IdenTrust змогли домовитися. Вони створять тимчасовий проміжний сертифікат, який буде діяти наступні три роки. Для володарів старих смартфонів і планшетів на Android нічого не зміниться, вони навіть не помітять зміни сертифіката і зможуть відвідувати сайти як раніше. 

Невідомо, що станеться у вересні 2024 року, коли термін дії нового проміжного сертифіката IdenTrust підійде до кінця. Якщо компанія вважатиме, що старим пристроїв неможливо забезпечити високий рівень безпеки при відвідуванні сайтів, їм може бути перекритий доступ до більшості веб-ресурсів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.