HUAWEI представила EMUI 11: оновлений інтерфейс, покращена багатозадачність і підвищена конфіденційність

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В рамках HUAWEI Developer Conference, щорічної конференції для розробників, показали оновлений призначений для користувача інтерфейс EMUI. В одинадцятій версії оболонки основну увагу приділили зовнішньому вигляду системи, багатозадачності і конфіденційності. Розповідаємо детально про ключові зміни.

Краса разом з зручністю

Розробники EMUI 11 зробили упор не тільки на естетичну складову, але і на практичність. Візуальних змін небагато, зате вони підвищують комфорт взаємодії з системою.

Наприклад, дизайнери HUAWEI повністю перемалювали всі анімації. Цьому передували дослідження з відстеження рухів очей користувачів – так вдалося з’ясувати, в яку область екрану власники смартфонів дивляться найчастіше. В результаті у вбудованого ПО ключові об’єкти анімації сконцентровані в центральній області дисплея. Тому оці простіше відстежувати зміни на екрані, не втрачаючи з уваги найважливіше.

EMUI 11

Поліпшили і відому фішку AMOLED-матриць: функцію Always on Display. У неї додали багато варіантів заставок, в тому числі динамічних, що відображаються на заблокованому дисплеї. Детальна кастомизация AoD теж підтримується – всередині обраної теми легко поміняти розташування елементів, додаткову інформацію для відображення тощо. Кольорову гаму можна вибрати з пресетів, задати вручну або навіть підігнати по відтінкам до встановлених на телефоні шпалер. В останньому випадку досить показати ІІ вихідну картинку. Як заставок також підійдуть анімації і «живі» фото, які будуть відповідним чином перетворені.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще одна цікава особливість EMUI 11 – синхронізація алгоритмів вібрації з мелодіями повідомлень і вхідного дзвінка. Тепер «бжжж» від електромоторів потрапляє в такт музиці, створюючи тим самим відчуття цілісності різних елементів системи.

Для тих, хто не випускає смартфон з рук

Чимало уваги приділили мультизадачності. Допрацювали багатовіконний режим Smart Multi-Window. Викликається він як і раніше: свайпом від будь-якого боку екрану з утриманням пальця. Цей жест відкриває бічну панель, де зручно розмістити обрані утиліти. А вже звідти їх легко запустити у віконному форматі. Все це було і в минулій версії оболонки, але зараз розмір вікна регулюється користувачем. Скажімо, під час гри або перегляду відео розміщуємо на дисплеї невеликий прямокутник месенджера і листуємося в ньому. При необхідності вікно звертаємо, і воно відобразиться у вигляді маленької іконки збоку екрана.

EMUI 11

Пристрої з великої діагоналлю, на зразок планшетів і смартфона Mate XS, дозволяють розташувати в плаваючих вікнах відразу два додатки поверх запущеного третього. Між відкритими програмами дуже просто переміщати контент: виділяємо текст в браузері і перетягуємо в замітки, минаючи метушню з довгими натисканнями і буфером обміну.

Аналогічним чином працюють розумні спливаючі вікна. Отримавши повідомлення про нове повідомлення, свайпаем по ньому зверху вниз, щоб запустити зменшене вікно месенджера для швидкої відповіді. Так зручно листуватися, не припиняючи перегляд відео на YouTube.

EMUI 11

Фірмовий режим Multi-screen Collaboration прокачали до версії 3.0. Тепер система проброса мобільних додатків на комп’ютер відкриває до трьох вікон за раз і забезпечує повну взаємодію з ними. Наприклад, запускаємо на смартфоні камеру, фотографуємо документ, а текст розпізнаємо вже на ноутбуці. Якщо на телефон надходить вхідний аудіо- або відеодзвінок, відповідаємо прямо з лептопа, використовуючи його мікрофон і веб-камеру. Список підтримуваних пристроїв поки що включає лише ноутбуки HUAWEI і HONOR. Але розробники кажуть, що перешкод для впровадження цієї фішки в інші моделі немає.

EMUI 11

Приватність у вік хмарних технологій

Чимало змін до EMUI 11 торкнулися конфіденційності. Додатки зараз не отримують постійний доступ до мікрофона, камери і геолокації – відповідний дозвіл видається одноразово або тільки під час безпосереднього використання утиліти. Як результат, програми в тлі не можуть використовувати камеру і мікрофон, що захищає користувачів від потенційної стеження.

Додаток «Галерея» дозволяє приховати альбоми від сторонніх очей. Крім того, при відправці фотографій видаляються EXIF-дані, включаючи пристрій, на яке був зроблений кадр, і місце зйомки. Нотатки тепер можна заблокувати за допомогою пароля або відбитка пальця.

Якщо транслювати відео або інший контент на телевізор, вхідні повідомлення та дзвінки відобразяться лише на смартфоні. Це позбавить від незручних ситуацій з раптовими дитячими знімками на пів-екрану, коли власник пристрою проводить ділову презентацію перед колегами та партнерами.

Тепер і російською мовою

Ми розповіли нема про всі зміни одинадцятої оболонки, оскільки частина з них – невеликі поліпшення, які роблять систему зручніше в повсякденному експлуатації. Куди важливіше, що фірмовий голосовий помічник нарешті отримав підтримку російської мови. Можна голосом попросити його зателефонувати, створити нагадування, поставити будильник, відправити повідомлення, дізнатися погоду, знайти потрібну інформацію в інтернеті і так далі. 

EMUI 11

Бета-версія EMUI 11 вже доступна. Ми вже випробували нову систему на флагманському HUAWEI P40 Pro – все функціонує швидко, будь-яких багів виявити не вдалося. Додатково протестували смартфон в AnTuTu, отримавши 470 007 балів на стабільній версії EMUI 10.1 і 462 330 балів – на «беті» EMUI 11. Як бачите, результат практично ідентичний. Трохи постраждала продуктивність GPU, але це можна пробачити для предрелізний збірки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.