Огляд Poco F2 Pro- найновіший процесор, підтримка 5G

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перший POCOPHONE F1 в 2018 році викликав ефект вибуху бомби: 8 тисяч за найпотужніше «залізо» – нонсенс. Можна було закрити очі на пластиковий корпус і бляклий дисплей. Новий POCO F2 Pro вже хизується AMOLED-матрицею, свіжим Snapdragon 865 і вміє знімати 8K відео. Але і коштує майже в 2 рази дорожче. Легенда повернулася? Або новачок «забув обличчя свого батька»?

Важка «лопата» без «чубчика» і вирізу

Більше ніякого пластику: POCO F2 Pro покритий склом Gorilla Glass 5, ідеально зібраний і намагається вдавати з себе флагман. Але задня панель виглядає нудно, навіть в такому фіолетово-матовому кольорі. Безлико. Хоча дизайн – справа суб’єктивна, комусь сподобається.

Спереду цікавіше. Дисплей займає 93% площі, рамки тонкі, навіть підборіддя не бентежить. Суцільний екран виглядає фантастично навіть в 2020 році. Де фронтальна камера? Вона виїжджає з корпусу. Блок камери підсвічується, дзижчить різними звуками, все це налаштовується. Діод нагорі блимає при вхідних повідомленнях. Класне рішення. Зручне.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чого не скажеш про вагу і габарити. 219 г – ідеально, щоб відбиватися від гопників в провулку. Алюмінієва рама б’є боляче. Але тримати краще двома руками, а то вислизне. Водозахисту немає, карти пам’яті не підтримує, зовнішній динамік один – жирні «мінуси», хоча вони притаманні більшості смартфонів ціною до 15 тисяч гривень.

Камера, що виїжджає ще й уповільнює розблокування по обличчю, конкуренти з вирізами розпізнають швидше. Не блищить швидкістю і підекранний сканер відбитків, точність теж кульгає. Сподіваюся, покращать з оновленнями. Позитиву додає тільки аудіороз’єм 3,5 мм. Рідкісний смартфон на наш час щей з дротяними навушниками.

До продуктивності є питання

«Покофон» став народним улюбленцем завдяки співвідношенню «ціна / продуктивність». Snapdragon 845 за 8 тисяч гривень – в 2018 році це був шок. Історія повторилася: у POCO F2 Pro вбудовано топовий Snapdragon 865 з підтримкою 5G-мереж і потужною графікою. Чи все так круто на справі? Судячи з синтетичними тестам – так:

Смартфон космічно швидкий. Але не все так райдужно. На поточній прошивці процесор сильно гальмує. Ось результати п’яти прогонів по 15 хвилин в CPU Throttling Test:

Процесор нагрівається до 50 градусів, продуктивність через 5 хвилин падає на 25%. Xiaomi Mi 10 і OnePlus 8 Pro вели себе набагато краще (вони теж на Snapdragon 865). При цьому в іграх ви можете нічого не помітити, настільки великий «запас міцності» у процесора. PUBG і CoD йдуть на максимальних налаштуваннях абсолютно плавно, Shadowgun: Legends зрідка підгальмовує на «ультра».

Другий нюанс – в пам’яті. Є дві версії «поко»: з 6/128 ГБ і 8/256 ГБ. У обох новітній тип накопичувача – UFS 3.1. Але у «молодшого» оперативка минулого покоління LPDDR4X. Що ви теж навряд чи помітите при використанні. Але пахне дискримінацією.

NFC, Bluetooth 5.1 з підтримкою aptX-HD, Wi-Fi 6 – ось це дійсно потрібні речі, з ними POCO F2 Pro можна вважати справжнім флагманом. Тільки підтримка 5G потрібна нам як собаці п’ята нога. За яку ми ще й переплачуємо. Але тут нічого не поробиш, одержимість мережами п’ятого покоління змушує виробників пхати поруч зі Snapdragon 865 новий модем.

Що з системою?

Описати POCO F2 Pro можна мемом з передачі «Тачку на прокачку»: смартфон працює на Android 10, який лежить в основі MIUI 11, поверх якої накотили POCO Launcher. З особливостей – меню додатків і сортування за категоріями. Оновлення до MIUI 12 має скоро прилетіти.

Якщо Ви встановлюєте програми з Google Play запускається місцевий антивірус і заодно пропонує … рекламу. На щастя, перевірку відключити можна.

Дисплей якісний, але «повільний»

Будемо чесні: в першому «покофоні» дисплей був відверто слабкий. Блякла IPS-матриця, солідний «чубчик» і ніякого олеофобного покриття. Але ми згадували ціну, і все прощали. Покупці POCO F2 Pro таких поблажок на дадуть, ціна зобов’язує.

Новачок не підвів, дисплей виявився хорошим навіть за мірками флагманів. Матриця AMOLED – взагалі без вирізів, борці з «краплями» і «дірками» будуть в захваті. Можна знизити шум в налаштуваннях. Пікова яскравість – 1200 ніт, як в iPhone 11 Pro або Galaxy S20. Є підтримка HDR10 +, колірний діапазон покриває 100% DCI-P3, деталізація така, що окремі пікселі не розгледиш. Є режим Always-On з кольоровими заставками. Що ще потрібно?

В ідеалі – частота оновлення зображення 90 Гц. Жирно? Realme X2 Pro зміг, чому тут не можна? Смартфони одного класу. В іншому – ніяких причіпок.

Приголомшлива автономність і зарядка тільки по дроту

Xiaomi непогано попрацювала над автономністю своїх флагманів: Mi 10 і Mi Note 10 до цих пір лідирували в нашому рейтингу. POCO F2 Pro з акумулятором 4700 мАг очікувано очолив список. На максимальній яскравості він демонстрував відео більше 18 годин! Однак ігри «висаджують» батарею набагато швидше, ніж у конкурентів:

Голубий колір – ігри, оранжевий – відео

Тести тестами, а й в реальності «поко» теж показав себе молодцем: добу роботи – легко. По дорозі на дачу і назад ми використовували його як навігатор, на місці – як фотоапарат. Повернулися додому через 10 годин – залишилося 40% заряду. Круто. Тут допоміг і дисплей AMOLED, і «звичайна» частота 60 Гц.

Смартфон заряджається швидко від адаптера 30 Вт : за півгодини – до 60%, за 1 год 10 хв – до 100%. Бездротової та зворотноїбездротової зарядки немає, за цим в іншу цінову категорію.

Не ведіться на 8K і дворазовий зум

Недосвідчений покупець буде в захваті від характеристик камери: основний модуль 64 Мп, «ультраширококтник» 13 Мп, телефото 5 Мп і сенсор глибини 2 Мп. Міцний такий, майже флагманський набір. Але давайте по порядку.

Основний сенсор – новий Sony IMX686. Він фізично більший IMX586, і повинен захоплювати більше світла. Вдень можна знімати на всі 64 Мп. Якість відмінна, деталізація неймовірна. HDR відпрацьовує відмінно, обробка фото моментальна. Але в темряві багато шумів, рятує тільки нічний режим. Хоча в повній темряві і він не рятує, не допомагає навіть оптична стабілізація.

Ультраширокуктна камера вміє знімати відео в 4K 60 кадр / с – це плюс. Мінуси: немає автофокусу, немає нічного режиму – без нього зі світлосилою f / 2,4 вечірні знімки камера не тягне. Перемикання на цей модуль повільне, передача кольору у всіх налаштована по-різному. А під час зйомки відео між модулями перемикатися взагалі не можна : з якого почав зйомку, з такого і буде цифровий зум.

Автоматичний HDR відмінно справляється при зйомці проти сонця.

До речі, про зум. У POCO F2 Pro заявлено «перше на ринку» телемакро. Це окремий модуль з дворазовим наближенням, «заточений» тільки під макрозйомку. Дистанція – 5-7 см. Виходить добре, вже точно краще ніж у Xiaomi Mi 10.

Багато блогерів взяли телемакро за дворазовий оптичний зум, але це не так. Наближення дає цифровий зум. По суті, кроп з основного сенсора. З усіма наслідками, що випливають: шум, втрата якості. Максимум – 10-кратне наближення, але якість «на кінці» сильно провалюється. За справжнім зумом – до Honor 30, там 5-кратний оптичний, 50-кратний цифровий.

За відео: заявлена зйомка 8К, і смартфон її тягне. Однак в цьому режимі не працює стабілізація, при зйомці додаток камери гальмує, та й для перегляду потрібний дорогий телевізор. У Galaxy S20 Ultra це мало сенс: у компанії є свої 8К панелі. Для Xiaomi, а тим більше POCO, надлишкова опція. Стабілізація також не працює при зйомці з частотою 60 кадр / с. Навіть 1080p. При 30 кадр / с справляється відмінно.

Разом: POCO F2 Pro відмінно знімає вдень, в темряві рятує нічний режим (але тільки на основному модулі). Ультраширококутник- без фокусу, зум – несправжній, макро – гідне. Відео знімати тільки в 30 кадр / с. Відео 8К – не потрібно.

Ціни і конкуренти

POCO F2 продається в Україні від 14 999 гривень за версію з 6/128 ГБ пам’яті, від 16 999 тисяч гривень – за 8/256 ГБ. Як ми вже з’ясували, є сенс брати дорожчу модель.

У діапазоні 14-16 тисяч гривень «поко» майже самотній: realme X2 Pro і Xiaomi Mi 9T майже зникли з полиць. Але це той випадок, коли краще переплатити і взяти «повний фарш», або заощадити і не втратити майже нічого.

Наприклад, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 + або Xiaomi Mi 10 . Це збалансовані у всьому флагмани, з бездротовою зарядкою, водозахистом і топовими камерами. «Сірі» версії коштують 40-45 тисяч. Офіційний P30 Pro на розпродажі можна відхопити за 17 999 гривень. Вибір очевидний.

У категорії від 13 тисяч чекають Huawei P30, Xiaomi Mi Note 10 і Honor 30. Останній на топовому Kirin 990 5G, з 50-кратним зумом і OLED дисплеєм. І ні в кого немає проблем з троттліногом.

Думка нашого видання

POCO F2 Pro виправдовує свою ціну, але це вже не «той самий покофон». Просто добротний флагман з компромісами. З одного боку – «просунутий» процесор і батарея. З іншого – троттлінг, урізана камера, відсутність бездротової зарядки і вологозахисту. Ми мирилися з таким дисбалансом в POCOPHONE F1, за 8 тисяч це був незрівнянний варіант на топовому «залізі». Тепер просять майже в 2 рази більше.

Зараз, коли POCO F2 Pro подешевшав до 13-15 тисяч – можна відривати з руками і ногами. Купувати його варто в двох випадках: якщо дратують вирізи в дисплеях, або вам потрібен ігровий смартфон. Тоді F2 Pro – найдешевший апарат на Snapdragon 865, який можна дістати вУкраїні.

Плюси

  • Безрамковий дисплей без вирізів
  • Є роз’єм для навушників
  • Висока продуктивність
  • Відмінна AMOLED матриця
  • Рекордна автономність
  • Швидка зарядка

Мінуси 

  • Немає захисту від води і пилу
  • Не підтримує карти пам’яті
  • Немає стереозвуку
  • Троттлітнг під навантаженням
  • Дисплей 60 Гц
  • Немає бездротової зарядки
  • Тільки цифровий зум

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.