Функції нової iOS 14, скопійовані з Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

22 червня Apple показала світу нову версію своєї мобільної операційної системи – iOS 14. Система отримала неоднозначну реакцію, ще більше додавши інтересу до релізу. Деякі функції iOS 14 прямо скопійовані з Android. Що ж Apple перемалював у Google – читайте в даному матеріалі.

Віджети

Довгий час користувачі Android хизувалися віджетами в своїй операційній системі. Тепер подібна функціональність з’явилася і в iOS. Як часто буває, Apple не стала запозичувати віджети, а помітно допрацювала їх. Крім дизайнерських напрацювань, купертіновці додали так звані стопки. Суть їх роботи полягає в розташуванні відразу декількох віджетів у вигляді одного стека.

Віджети можна перегортати і взаємодіяти з ними окремо. Подивимося, як ця функція зміниться до релізної системи, але вже зараз виглядає цілком життєздатно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Постукування по задній кришці

Всякі потрушування і постукування багато років тому впроваджували різні Android-виробники. Наприклад, під час використання Moto X Style можна було обертати смартфон для включення камери. Подібні дрібні функції потроху додали і в iOS 14. Apple на рівні системи зробила можливість подвійного або потрійного постукування. Але як і в випадку з віджетами, в iOS ця функція стала трохи більш просунутою.

Постускування по задній кришці можна налаштувати, як запуск звичайних додатків, так і спеціальних команд з однойменної програми. Наприклад, таким чином можна вмикати світло в системі розумного будинку. Або щось прозаїчне за типом скріншоту.

Сортування додатків

Сортування додатків довгі роки було слабким місцем iOS. Нескінченні робочі столи хоч і були мінімалістичним і «легкими», але шукати щось у величезній купі значків було складно. В iOS 14 це поправили і зробили папки додатків. Тепер програми можна сортувати по деяких ознаках. Наприклад, за частотою використання або за датою додавання.

Таким чином можна зібрати в одному місці додатки з фінансів або картографічні сервіси. Щось подібне було в Android дуже давно. Так звані «смарт папки» дуже хвалили користувачі «зеленого робота». Тільки в iOS ці папки знаходяться в окремому місці, а не на робочому столі.

Режим «картинка в картинці»

Одна з довгоочікуваних функцій яблучників – картинка в картинці (Picture in Picture – PIP). На планшетах iPad PIP є вже пару років, а на Android ще довше. В даному випадку Apple не стала нічого вигадувати і зробила просто «картинку в картинці». Поки що це працює не з усіма додатками, але через стандартний браузер Safari PIP можна спробувати вже зараз.

App Clips

Ще однією явно запозиченою функцією iOS 14 стали App Clips. Хто не знає, ця можливість полягає в генерації частин програми для здійснення тієї чи іншої дії. Наприклад, ви підходите до прокату велосипедів і замість завантажування повноцінного додатку відкривається полегшена версія програми. Це значною мірою полегшує весь процес бронювання велосипедів.

Але щось подібне вже було в Android в особі Google Play Instant. Це дозволяло користувачам спробувати додаток, не встановлюючи його. Доступ до нього можна отримати безпосередньо з Play Store, по посиланнях і за допомогою пошуку Google. У разі App Clips генерація програми може здійснюватися і за допомогою QR-кодів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.