Головні фішки One UI для комфортного використання смартфонів Samsung

Два роки тому Samsung представила One UI – поліпшену версію свого стандартного інтерфейсу. При його створенні розробники хотіли зробити інтерфейс зрозумілим, послідовним і ефективним для користувачів. Для цього розробники вивчили, як люди звертаються зі звичними фізичними предметами в повсякденному житті.

Наприклад, як ми перегортаємо сторінку в своїй електронній книзі, як якщо б вона була паперовою, або викликаємо банківську карту свайпом вгору в Samsung Pay, подібно до того руху, який здійснюємо, виймаючи її з гаманця.

Що роблять дизайнери UX, коли немає можливості знайти схожий паттерн в реальному житті і діях? Творці One UI поділилися думками на цей рахунок.

Простота

Простота була пріоритетом номер один при розробці One UI 2. Тому спливаючі вікна, які з’являються у верхній і нижній частинах екрану, стали більш компактними і спрощеними, щоб вони не відволікали увагу.

Зліва старий варіант оформлення, праворуч - новий
Зліва старий варіант оформлення, праворуч – новий

Доступ до основних режимів фото і відео розташований в нижній частині екрана, в той час доступ як до спеціальних – «Їжа», «Ніч» – захований в меню «Ще». Така схема розташування не перевантажувати дисплей і дозволяє зосередитися безпосередньо на створенні фото.

Техі Хван

дизайнер Samsung

Комфорт

Ключовими завданнями при створенні One UI 2 були більш комфортне використання телефону однією рукою і комфортну взаємодію. Якщо в старій версії One UI верхня і нижня частини екрану були призначені для перегляду і взаємодії відповідно, то в новому інтерфейсі One UI 2 для управління більшістю завдань задіюється нижня область. Крім того, інтерфейс мінімізував зайві рухи пальцями при взаємодії з верхньою частиною дисплея.

Зліва старий варіант оформлення, праворуч - новий
Зліва старий варіант оформлення, праворуч – новий

Можна виконувати додаткові завдання, утримуючи пальці в межах області клавіатури. Наприклад, при утриманні кнопки пробілу – керуйте становищем курсору без необхідності взаємодії з основним текстовим вікном. А якщо провести двома пальцями по клавіатурі вліво або право, то скасовується або повторно виконується остання дія. Також можна змінити розмір клавіатури під себе.

«Темна тема» зменшує напругу очей, і One UI 2 розширив кількість додатків, де використовується цей режим.

Для більш зручного використання пристрою в темряві ми також застосували затемняючий фільтр до фонових шпалер. Крім цього, є алгоритм, який аналізує фонове зображення на екрані блокування і автоматично підбирає найбільш контрастний колір годин.

Техі Хван

дизайнер Samsung

Зручність

Режим «Мультикадр» з’явився в One UI 2 з виходом Galaxy S20 і дозволяє знімати на ультраширококутну лінзу із застосуванням «Живого фокуса», і короткі відео, створюючи за один кадр кілька знімків в різних стилях.

Ми почали з того, що поставили собі два питання. По-перше, що ми можемо зробити, щоб користувачі насолоджувалися моментом? І по-друге, як ми можемо забезпечити для них кілька варіантів на вибір, не вимагаючи нічого більшого, крім як зробити один знімок?

Ми вирішили, що опис режиму має бути показано, коли користувач переходить в «Мультикадр». Крім того, для того щоб можна було одночасно переглядати кілька результатів на одному екрані, ми створили новий режим попереднього перегляду.

Техі Хван

дизайнер Samsung

Функція відеодзвінка також була оновлена ​​завдяки інтеграції з Google Duo.

Наша мета – зробити групові дзвінки ще більш зручними. Ми продовжимо працювати над створенням інтегрованого рішення для додатків «Телефон», «Повідомлення» та «Контакти».

Суейон Лі

дизайнер Samsung

Новий формат

Смартфон Samsung Galaxy Z Flip з’явився в новому і незвичному форматі. Дизайнерам довелося придумувати нестандартні рішення, щоб телефоном було зручно користуватися.

Хёнву Шин (Hyungwoo Shin), відповідальний за розробку UI на Galaxy Z Flip, розповів про складнощі, з якими довелося зіткнутися:

Це абсолютно новий тип пристрою. У нас не було доступу ні до одного зразка, на якому ми могли б перевірити інтерфейс, тому нам довелося роздрукувати екрани, прикріпити їх на мокет продукту і почати складати і розкривати пристрій, поки не зрозуміємо, як краще адаптувати до нього One UI.

У підсумку ми створили новий макет, спираючись на інтерфейси торішньої моделі складного девайса.

Хёнву Шин

дизайнер Samsung

При проектуванні інтерфейсу дизайнери враховували наявність невеликого зовнішнього дисплея, на якому можна дивитися час, читати повідомлення та знімати Селфі.

Особливу увагу було приділено розробці користувальницького інтерфейсу для режиму Flex Mode, що розділяє екран на дві частини в положенні, коли смартфон відкритий під кутом 90 °. Шин розповів, що проектування інтерфейсу для смартфона з режимом Flex Mode стало для команди справжнім викликом.

Доступність

Щоб усім було зручно користуватися незалежно від віку або фізичних особливостей людини, дизайнери One UI 2 розробили ряд інклюзивних функцій, як, наприклад, висококонтрастні теми, комфортні для людей зі слабким зором. Для цього фахівці Samsung консультувалася з користувачами, отримуючи відгуки про One UI і реалізуючи нові ідеї поліпшення інтерфейсу.

В результаті з’явилися опції параметрів кольорів і високої контрастності, щоб розширити можливості для людей з різними особливостями зору. Ці нововведення також полегшують доступ до спеціальних функцій, таким як Light Sensing. Вона виявляє світлофори поблизу і інформує вібрацією про світло на світлофорі. Інша функція Live Transcribe за допомогою Bixby перетворює будь-який звук, записаний мікрофоном, в текст.

One UI для кожного

Оскільки перші дві версії One UI були спрямовані на створення основи інтерфейсу, такі кроки будуть зосереджені на забезпеченні великих можливостей для кожного окремого користувача. В майбутньому One UI стане ще точніше і уважніше адаптуватися під потреби власника пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.