Відео: Посадка і крах блоків Falcon Heavy

Відео, на якому блоки ракети-носія Falcon Heavy успішно повертаються на Землю після її запуску на орбіту Марса, за останню добу зібрало кілька мільйонів переглядів на YouTube і в соціальних мережах. А сам старт ракети став, мабуть, найбільш обговорюваною світовою новиною в інтернеті.

Нагадаємо, в ніч на 7 лютого надважка ракета-носій Falcon Heavy стартувала зі станції на мисі Канаверал в американському штаті Флорида.

Вчені відправили на еліптичну орбіту (вона простягається від Сонця до Марса) особистий кабріолет Tesla Roadster глави компанії Space X Ілона Маска з космонавтом-манекеном за кермом. Два блоки приземлилися успішно, а третій розбився при спробі сісти на плавучій станції в Атлантичному океані. На записі чутно, як оператор польоту в якийсь момент говорить, що зв’язок з центральним блоком втрачений.

На сьогоднішній день Falcon Heavy – найпотужніша операційна ракета в світі. За даними розробників, її підйомна тяга по потужності дорівнює 18 авіалайнерам Boeing 747, що дозволяє вивести на орбіту майже 64 тонни вантажу.

Скептики вважають, що використання багаторазових блоків для доставки ракети в космос – лише маркетинговий хід розробників.

Щоб запустити їх повторно, потрібно дуже дорогий ремонт, який обійдеться приблизно в стільки ж, скільки побудувати нові. При цьому всі визнають, що сьогоднішній запуск являє собою унікальний науково-технічний експеримент. Подальші технічні вишукування дозволять знизити збиток і зробити багаторазове використання комерційно виправданими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.