Вчені розповіли про небезпечне для життя підвищенні температури в містах по всьому світу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені з Інституту Землі Колумбійського університету провели дослідження більш ніж 13 000 міст світу, в ході якого з’ясувалася зв’язок між дедалі більшого щільністю міського населення і небезпечним для життя підвищенням температури в містах.

Як пише портал Phys.org, за останні десятиліття сотні мільйонів людей переїхали з сільської місцевості в міста, в яких зараз проживає більше половини населення світу. Там температура зазвичай вища, ніж у сільській місцевості, через рідкісну рослинності і достатку бетону, асфальту та інших непроникних поверхонь, які мають тенденцію затримувати і концентрувати тепло – так званий ефект міського теплового острова.

В ході дослідження з’ясувалося, що за останні десятиліття вплив смертоносної міської спеки в світі потроївся. За словами вчених, ця тенденція, яка зараз зачіпає майже чверть населення світу, є сукупним результатом як підвищення температури в цілому, так і бурхливого зростання міського населення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В ході дослідження вчені об’єднали інфрачервоні супутникові знімки і свідчення тисяч наземних приладів для визначення максимальних денних показників спеки і вологості в 13 115 містах з 1983 по 2016 рік. Екстремальну температуру визначили як 30 градусів за Цельсієм або, приблизно, 106 за Фаренгейтом. Аналіз показав, що кількість людино-днів, протягом яких жителі міст піддавалися впливу радіації, збільшилася з 40 мільярдів в рік в 1983 році до 119 мільярдів в 2016 році – в три рази.

За словами вчених, це дослідження може «послужити відправною точкою для визначення шляхів вирішення місцевих проблем зі спекою», таких як посадка дерев і модифікація дахів за допомогою більш світлих кольорів або рослинності, щоб вони не затримували так багато тепла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.