Астрономи: По Чумацькому Шляху «бродить» планета-ізгой з масою Землі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо порівнювати Сонячну систему з сім’єю, то, як стверджують вчені, можна говорити про те, що деякі планети в ній рано чи пізно підуть з дому, незалежно від їх бажання. Покинувши гравітаційне поле своєї сім’ї вони приречені вічно дрейфувати в безмежному космічному просторі, не прив’язуючись ні до однієї з зірок. Одну з таких планет астрономи виявили недавно в галактиці Чумацький Шлях.

У науковому середовищі такі «бродячі» планети називають «планетами-ізгоями». Нещодавно дослідники виявили одну з таких дрейфуючих планет, маса якої приблизно дорівнює масі Землі на просторах Чумацького Шляху. При цьому стверджується, що виявити в глибокому космосі об’єкт, який не випромінює власного світла, надзвичайно складно. Як би там не було, але група дослідників недавно зуміла відкрити маломасивних планету-ізгой, про яку раніше нічого не було відомо. Поруч з цим об’єктом немає ніяких зірок, а її віддаленість від Землі на даний момент не підтверджена. Вчені при цьому підкреслюють, що їх відкриття можна вважати доказом ефективності методу мікролінзування для виявлення планет з масою, приблизно порівнянної земної, які вільно дрейфують в космічному просторі.

Крім того, астрономи вважають, що на зорі існування Сонячної системи щось подібне може статися з Землею або Марсом, оскільки планети з малою масою будуть викинуті з гравітаційного поля зірки. У перші дні все може бути хаотичним, і гравітаційна взаємодія між зіркою і всіма планетами може іноді відправляти невеликі планети в космос, щоб вони самі подбали про себе. Згідно з теоріями освіти планет, таким як теорія акреції ядра, типові маси вигнаних планет повинні складати від 0,3 до 1,0 маси Землі », – пишуть автори дослідження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.