Дослідники запропонували ідеальне місце для створення колоній на Марсі та Місяці

Вчені з усього світу думають над проблемою колонізації Марса і Місяця. Одним з головних перешкод вважається підвищений радіоактивний фон. Російські дослідники пропонують заритися в грунт. Не менш цікаву ідею висловили італійські вчені, які вважають можливим розмістити колонії в величезних підземних лавових трубках.

Дослідники з Болонського і Падуанського університетів вивчили підземні порожнини, створені лавою на Марсі та Місяці. На їхню думку, вони досить широкі для розміщення там повноцінних колоній. Важливо й те, що подібні структури здатні захистити людей від радіації, а природні отвори в них можуть виступати в якості вікон на поверхню планети.

Лавові труби на Місяці

Для вивчення лавових трубів (каналів) використовуються цифрові моделі місцевості, отримані за допомогою стереоскопічних супутникових зображень і лазерної альтиметрії. Після цього їх порівнюють з аналогічними структурами на Землі. Вже зараз ясно, що марсіанські і місячні труби в 100-1000 разів ширше, ніж будь-які з відомих на Землі діаметром до 30 метрів. Подібне явище пояснюється низькою гравітацією на досліджуваних космічних об’єктах.

Передбачається, що лавові труби можуть бути довжиною в 40 кілометрів, це робить Місяць ідеальним місцем для дослідження і колонізації. Вчені стверджують, що на Марсі та Місяці має бути безліч непошкоджених підземних лавових труб, придатних для заселення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.