Знімки всесвіту в рентгенівському діапазоні довжин хвиль

Використовуючи новий рентгенівський телескоп eROSITA, вчені створили найглибший вид неба, видимий на довжині хвилі рентгенівського випромінювання.

Зображення було створено протягом шести місяців, протягом яких космічний телескоп постійно обертався, щоб відобразити більшу частину неба. Кожна частина неба мала експозицію від 150 до 200 секунд, забезпечуючи точність вимірювання фотонів від 2% до 6%. Дані були перетворені в кольорове зображення, щоб показати різні енергії, які входять до фотонів.

Знімки всесвіту в рентгенівському діапазоні довжин хвиль

Телескоп eROSITA був запущений в минулому році разом з іншим рентгенівським телескопом ART-XC. ART-XC налаштований на рентгенівські промені високої енергії, в той час, як eROSITA налаштований на рентгенівські промені низької енергії і може сканувати величезну область неба. Саме це дозволило йому створити цей незвичайний образ.

«Це зображення видимої частини космосу повністю змінює те, як ми дивимося на енергетичний всесвіт», – йдеться в заяві Петера Межах, головного дослідника eROSITA в Інституті позаземної фізики Макса Планка (MPE). «Ми бачимо так безліч деталей – краса зображень дійсно приголомшлива».

Знімки всесвіту в рентгенівському діапазоні довжин хвиль

Дані для зображень мають обсяг понад 165 ГБ, і були зібрані з семи камер для створення цієї карти неба. Телескоп визначає багато нових джерел рентгенівського випромінювання, в цілому близько мільйону об’єктів, включаючи такі об’єкти, як залишки наднових, подвійні зірки, що містять нейтронні зірки, і чорні діри.

Однак цінність даних полягає не тільки в естетичній складовій. Отримані дані можна комбінувати з даними з інших джерел на інших довжинах хвиль, таких, як видиме світло або інфрачервоне світло, що допомагає вченим ще краще вивчати космос.

Знімки всесвіту в рентгенівському діапазоні довжин хвиль

Посилання на статтю, присвячену рентгенівським знімкам космосу можна знайти тут .

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.