Створено цемент, який здатний до самовідновлення для загоєння кісток

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У науковому виданні Scientific Reports з’явилася інформація про свіже дослідження вчених з Німеччини – ними був створений цемент, який здатний до самовідновлення  для загоєння кісток.

Створено цемент, який здатний до самовідновлення для загоєння кісток
Так, вченим з Йенского університету імені Фрідріха Шиллера і Вюрцбургского університету вдалося розробити абсолютно унікальний матеріал заміни кісток, в основу якого ліг фосфат кальцію і цемент. Новинка, що цікаво, відрізняється армуванням волокнами з вуглецю, за допомогою чого і досягається вкрай висока міцність виробу з нього. До того ж, завдяки волокнам, новий матеріал має і регенеративні властивості – будь-які тріщини в ньому затягуються самі.

“Армування вуглецевими волокнами дозволило позбутися від основного недоліку кальцій-фосфатного цементу – високою крихкості. Ще одна особливість – поверхня волокон є хімічно активованою. Це означає, що стикаючись з біологічними рідинами організму, матеріал піддається мінералізації, завдяки якій забезпечується загоєння кісток ” , – розповів один з авторів відкриття професор Френк Мюллер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.