Огляд iPhone 15 Pro. Чи варто на нього переходити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По правді кажучи, кожен раз, коли випускається новий iPhone, здіймається багато галасу, але цей рік особливий. Одна з перших речей, яка спадає на думку при обговоренні нової серії iPhone 15 – це, звичайно ж, наявність порту Type-C, і до того, як нові смартфони були офіційно представлені, я був цілком впевнений, що це стане головною темою для розмов і пізніше. Як виявилося, я помилявся.

Я думаю, що серія iPhone 15 може похвалитися безліччю великих і малих змін, досить значних для того, щоб ця лінійка була висвітлена в анналах історії iPhone, і не тільки через порт Type-C. Найбільш навантаженим варіантом в новій лінійці є iPhone 15 Pro, і я збираюся зупинитися на його досягненнях і недоліках більш детально в цьому огляді.

Дизайн та корпус

Хоча загальна ДНК дизайну iPhone 15 Pro не зазнала значних змін, нова модель отримала кілька нововведень, зокрема титанову рамку з ледь помітними закругленими краями та тонші рамки. Ці зміни роблять iPhone 15 Pro трохи меншим і легшим, ніж його попередник – це незначне зменшення, але, враховуючи, що iPhone 14 Pro був важким пристроєм, зміни помітні і більш ніж бажані. Крім того, закруглені краї не тільки роблять його більш зручним для тримання, але й допомагають надати йому більш преміального вигляду. Розташування портів і кнопок залишилося таким же, як і раніше, за винятком порту Lightning, який поступився місцем роз’єму Type-C… але це майже не вплинуло на дизайн. Рейтинг IP68, який гарантує захист від пилу і води, присутній і відповідає дійсності. Я повинен сказати, що у мене не виникло жодних проблем із загальною збіркою, хоча я не великий шанувальник кольорів, які пропонуються цього разу – відтінки матового титану трохи приглушені, як мені здається. Але це лише моя думка, тому я б вважав за краще перестрахуватися і використати слово “елегантний” для опису зовнішнього вигляду телефону.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак одна велика зміна, як з точки зору дизайну, так і з точки зору юзабіліті, полягає в тому, що Apple позбулася повзункового перемикача вимкнення звуку, який раніше знаходився на лівій боковій панелі. Цей фізичний перемикач існує вже давно, але тепер бренд прибрав його і додав на його місце кнопку “Дій” з можливістю налаштування – незначна візуальна зміна, але вона суттєво впливає на зручність використання. Я сумую за перемикачем беззвучного режиму – він був дуже зручним для швидкого переведення телефону в беззвучний режим під час зустрічі або в кінотеатрі, не вмикаючи дисплей, а помаранчевий акцент всередині давав візуальну інформацію про те, чи вимкнений телефон чи ні.

Тривале натискання нової кнопки дії виконує ту ж саму роботу, за винятком того, що цього разу немає візуальної індикації, принаймні, постійної. Ви отримуєте сповіщення на Динамічному острові разом з тактильним зворотним зв’язком, а в рядку стану з’являється значок беззвучного режиму, коли iPhone перебуває в беззвучному режимі. Я думаю, що Apple мала б передбачити подібну іконку і на дисплеї AoD iPhone, щоб швидкого погляду на екран було достатньо.

Втім, у кнопки Дії є і своя перевага – те, що її можна налаштувати і призначити їй інше завдання за допомогою налаштувань. Замість того, щоб діяти як вимикач, ви можете налаштувати її на ввімкнення та вимкнення ліхтарика, увімкнення певного режиму фокусування, запис голосової нотатки, запуск камери в обраному вами режимі зйомки, запуск лупи, запуск ярлика або запуск певної функції доступності. Ви навіть можете вибрати “без дій”, вимкнувши таким чином кнопку дії. Якщо ви перебуваєте в додатку камери, кнопка дії може також працювати як клавіша спуску затвора.

Можливість запуску будь-якого ярлика через кнопку дії також дає вам певну гнучкість, оскільки ви можете використовувати цей маршрут для запуску будь-якої програми або запуску серії більш складних сцен розумного будинку. Як я вже казав, я сумую за фізичним перемикачем вимкнення звуку, але очевидно, що технологічний прогрес вимагає певних жертв, і в цьому випадку перемикач вимкнення звуку став жертовним ягням і поступився місцем більш універсальній кнопці дії. Але тепер, коли я відчув смак крові, я відчуваю, що Apple могла б додати кілька додаткових опцій для кнопки дії – можливо, дозволивши користувачам призначати функції для подвійного і потрійного натискання. Я маю на увазі, що було б непогано зберегти стандартне довге натискання для беззвучного режиму і можливість швидкого запуску камери за допомогою подвійного натискання – є над чим замислитися, правда, Apple?

Що стосується дисплея, то він має очікувано чудовий 6,7-дюймовий OLED-екран Super Retina XDR OLED з роздільною здатністю 2796 x 1290 пікселів, частотою оновлення до 120 Гц, підтримкою HDR, True Tone, Always-On Display (AoD) та піковою яскравістю 2000 ніт на відкритому повітрі. Це прекрасний, плавний дисплей, на якому все – від тексту до графіки, фотографій, відео, ігор тощо – оживає і виринає на екрані, все чітке і яскраве. Як і минулого року, простір дисплея розбиває динамічний острівець Dynamic Island у формі пігулки з фронтальною камерою, розміщеною збоку від нього.

Type-C

Можливо, це не заслуговує на окремий підзаголовок, але я все ж додам його. По правді кажучи, порт USB-C є приємним доповненням, але, принаймні, з точки зору звичайного користувача, він може не так сильно змінити правила гри, як я думав раніше. Я маю на увазі, що якщо хтось застряг на вулиці з розрядженим акумулятором, порт USB-C може трохи полегшити пошук і позичення у когось сумісного зарядного пристрою, а також полегшити підключення аксесуарів та інших пристроїв.

Але з точки зору мандрівника або людини, яка жонглює кількома пристроями, наявність порту Type-C в iPhone означає лише необхідність носити з собою на один кабель менше. Не така вже й велика різниця… просто трохи зручніше. Для професійних користувачів і відеооператорів швидкість USB 3 і можливість запису безпосередньо на твердотільний накопичувач, безумовно, виявляться дуже корисними. Детальніше про це трохи пізніше.

Камери

Цього разу, як і в попередні роки, камери складають значну частину історії, і Apple подбала про те, щоб новий iPhone 15 Pro належним чином виправдовував свій професійний статус. Основна камера з роздільною здатністю 48 Мп і діафрагмою f/1.78 оснащена системою OIS зі зміщенням сенсора і за замовчуванням знімає з роздільною здатністю 24 Мп. Крім 24 мм, він також може знімати з роздільною здатністю 28 м і 35 мм (відображається як 1,2x і 1,5x відповідно, якщо натиснути піктограму 1x у видошукачі камери), хоча я не можу сказати, що вважаю це особливо корисною функцією. Проте професіонали можуть це оцінити.

Також є 12-мегапіксельна надширококутна камера з діафрагмою f/2.2 і 120-градусним полем зору. Цього разу багато говорили про 5-кратний оптичний зум (тільки в Pro Max), у звичайні Pro версії тільки 3-кратний зум. Цифровий зум може досягати 15-кратного збільшення, а також з’явилася нова функція дальнього зуму, яка допомагає під час зйомки. Такі високі рівні зуму забезпечуються новою стабілізацією зсуву 3D-сенсора, яку Apple називає найдосконалішою стабілізацією. Все це означає, що ви можете знімати птахів, диких тварин, природу, визначні пам’ятки, що завгодно – легко, з гарною якістю і мінімальним тремтінням.

Ще одним важливим доповненням є можливість знімати портрети безпосередньо з фоторежиму, без перемикання в спеціальний портретний режим. Ця функція працює тільки тоді, коли iPhone виявляє людину, собаку або кота в кадрі, автоматично фіксуючи інформацію про глибину, щоб пізніше увімкнути портретний ефект. Значок f у нижньому лівому куті видошукача вказує на те, що інформація про глибину зйомки фіксується. І це не лише справді працює, я вважаю, що це змінює правила гри. Можливість додавання боке до звичайного знімка пізніше дуже зручна, і ви можете по-справжньому розважитися, переглядаючи фотографії, наприклад, після повернення з відпустки.

Apple також обіцяє всебічні покращення у відділі фотографії, додаючи та вдосконалюючи такі аспекти, як Photonic Engine (який забезпечує портрети та допомагає фотографувати в нічному режимі), Smart HDR, нове антиблікове покриття на надширококутній камері тощо. Навіть фронтальна камера TrueDepth може похвалитися автоматичним портретним режимом і обіцяє покращення динамічного діапазону та нічного режиму.

iPhone, як правило, вважається найкращим смартфоном для відеозйомки, і компанія Apple вже деякий час намагається позиціонувати його як можливий варіант для професійних відеооператорів. Режим Cinematic, який був доданий пару років тому, є хорошим прикладом цього. iPhone 15 Pro додає більше функцій, які дозволяють зробити ще більші кроки до омріяної мети. Мало того, що режим Cinematic забезпечує підтримку цифрового зуму до 3 разів, моделі iPhone 15 Pro, як кажуть, є першими смартфонами, які підтримують систему кодування кольорів Academy Color Encoding System (скорочено ACES), що є світовим стандартом для роботи з кольором. Мабуть, ще більшою перевагою є можливість записувати відео ProRes 4K60 безпосередньо на зовнішній SSD-накопичувач, що стало можливим завдяки наявності порту Type-C з підтримкою USB 3. Це означає, що професійні відеооператори більше не обмежені рідною пам’яттю iPhone. iPhone 15 Pro також включає підтримку кодування Log, що надає професійним користувачам більшої гнучкості в постпродакшні.

Як показують ці зображення, iPhone 15 Pro є чемпіоном зі зйомки зображень практично у всіх сценаріях зйомки. Порівнюючи його з Pixel 8 Pro, iPhone 15 Pro перевершив майже всі сценарії, лише трохи не дотягнувши до нього при денному світлі. Тим не менш, iPhone 15 Pro не підведе вас і блищить у звичайних умовах зйомки, таких як низька освітленість, портрет, телефото, широкий кут тощо. Ви можете розраховувати на знімки з великою кількістю деталей, широким динамічним діапазоном, чітким фокусуванням, майже відсутністю спотворень і, загалом, душевним спокоєм, який приходить з усвідомленням того, що у вас є надійна кишенькова камера, яка забезпечить вам стабільні результати, незважаючи ні на що.

Продуктивність і програмне забезпечення

Говорячи про стабільність, ще одним надійним аспектом є продуктивність, яку забезпечує iPhone 15 Pro Max. Завдяки новому чіпу A17 Pro (Apple дуже любить використовувати лейбл Pro скрізь, де тільки можна), який вперше використовує 3-нм транзисторну технологію. Це новий 6-ядерний процесор, новий Neural engine, який має бути в 2 рази швидшим, ніж раніше, новий 6-ядерний графічний процесор, спеціальні движки для таких функцій, як кодек ProRes, новий AV-декодер для потокової передачі, новий контролер для USB 3 і багато іншого.

Однією з головних тез тут є те, що нова SoC має на меті перетворити iPhone 15 Pro Max на портативну ігрову консоль. Зокрема, такі ігри, як Resident Evil Village та Assassin’s Creed Mirage вийдуть наприкінці цього та на початку наступного року. Як і очікувалося, iPhone 15 Pro Max демонструє відмінні результати в тестах і забезпечує надзвичайно плавну роботу в повсякденних завданнях – будь то продуктивність, соціальні додатки, розваги та мультимедіа, або ж дещо більш навантажені, як-от інтенсивні ігри.

Також варто згадати про проблеми з нагріванням, про які багато пишуть. Я помітив деяке випадкове нагрівання на моєму оглядовому блоці, але він ніколи не ставав надто незручним для тримання. На щастя, я також не бачив жодного попередження про те, що iPhone не можна заряджати, поки він не охолоне. Apple визнала ці проблеми і з тих пір випустила оновлення для їх вирішення, тож, сподіваємось, що ці недоліки нас не торкнуться.

На програмному фронті з’явилася iOS 17, яка принесла з собою купу нових функцій, що зачіпають і покращують майже кожен новий аспект звичайного використання смартфонів. Я не буду вдаватися в подробиці, але досить сказати, що все, від повідомлень до здоров’я, доступності до спільного використання, карт до музики та багато іншого, було оновлене та вдосконалене. Окремої згадки заслуговують такі нові функції, як NameDrop, Contact Posters, Standby та майбутній додаток Journal.

Акумулятор

Далі про акумулятор. У моєму випадку iPhone 15 Pro Max працював цілий день, а при легкому та помірному використанні більшість людей зможуть повернутися додому з невеликим запасом заряду до кінця дня. При інтенсивному використанні, увімкненому режимі AoD та незліченній кількості додатків, які пробуджують екран для сповіщень, я виявив, що іноді мені доводиться шукати зарядний пристрій до пізнього вечора.

Що стосується зарядки, Apple заявляє, що iPhone 15 Pro Max можна зарядити до 50 відсотків за 35 хвилин за допомогою зарядного пристрою потужністю 20 Вт, і це приблизно так. У моєму тестуванні телефон досить швидко заряджається до 80 відсотків, а потім потрібно деякий час, щоб піднятися до 100 відсотків. Очікуйте близько пари годин, якщо ви хочете отримати повний бак.

Також є підтримка бездротової зарядки MagSafe зі швидкістю до 15 Вт і бездротової зарядки Qi зі швидкістю 7,5 Вт. А ще iPhone тепер може заряджати інші пристрої через Type-C зі швидкістю 4,5 Вт у зворотному напрямку. Також варто згадати про нові опції, які можна знайти в налаштуваннях акумулятора. Окрім адаптивної зарядки, ви також можете обмежити рівень заряду акумулятора до 80 відсотків, що допоможе зменшити старіння акумулятора в довгостроковій перспективі.

Висновок

Від 50 000 грн за базову модель на 128 ГБ і до запаморочливих 70 000 грн за версію на 1 ТБ – iPhone 15 Pro не залишить вас байдужими до свого банківського балансу. Модель на 1 ТБ насправді може бути найдорожчим смартфоном в країні. Є й недоліки та невеликі проблеми. І хоча він нарешті може похвалитися портом Type-C, деякі аспекти, такі як швидкість зарядки акумулятора, все ще залишають бажати кращого. Що стосується конкуренції, на думку спадають Pixel 8 Pro і Samsung Galaxy S23 Ultra, і останній все ще може утримувати свої позиції через стільки місяців як найбільш всебічно розвинений флагман Android, якщо ви так вважаєте.

Усе сказане і зроблене, 15 Pro, безумовно, приносить багато користі, і є одним з найбільш значущих оновлень iPhone за останні роки. Такі аспекти, як плавна робота та потужні камери, не викликають особливого здивування, і, по суті, 15 Pro – це все той же iPhone, яким люди прагнуть володіти з року в рік. І це робить його неприйнятним для тих, хто зараз володіє та користується 14 Pro або 14 Pro Max. Але для інших він є факелоносцем останньої лінійки iPhone і найнасиченішим з них, гордо та впевнено виконуючи більшість обіцянок.

Причини купити:

  • Новий 15 Pro трохи менший і легший за свого попередника
  • Продуктивність першокласна та надзвичайно плавна
  • Камери дуже потужні і можуть похвалитися професійними функціями
  • Нарешті з’явився порт Type-C

Причини не купувати:

  • Нова кнопка дій виконує лише одне завдання
  • Швидкість зарядки все ще досить низька
  • Не дивно, що iPhone 15 Pro – дорога покупка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.