Огляд Xiaomi 13 Ultra: флагманський смартфон, який змінює правила мобільного фото

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після дуже хорошого Xiaomi 13 і ще кращого Xiaomi 13 Pro, 13 Ultra є справжнім флагманом в лінійці бренду 2023 року. Погляньте на задню панель Xiaomi 13 Ultra, і пропозиція телефону одразу стане очевидною. Масивний виступ камери сигналізує про те, що це не тільки камера, але й телефон і коштує він всього 36499 грн., а придбати його можна у наших партнерів PIXOPHONE які надали на огляд пристрій. І якщо вам треба придбати, обміняти, відремонтувати, доповнити аксесуарами будь-що — вам саме до них!

Xiaomi 13 Pro вже є одним з найкращих камерофонів на ринку, тому цей Ultra повинен зробити щось особливе, щоб виділитися. Провівши з пристроєм тривалий час, я думаю, можна з упевненістю сказати, що він виправдовує свій хайп.

Екран та дизайн

  • Силіконова шкіряна задня панель доступна в трьох кольорах
  • Адаптивний OLED-дисплей 120 Гц з підтримкою Dolby Vision
  • Пікова яскравість (заявлена) 2600 ніт

Задня панель вкрита тим, що Xiaomi називає “антибактеріальною нанотехнологічною силіконовою шкірою” – але для нас з вами це, по суті, штучна шкіра. Це текстуроване покриття, яке забезпечує додаткове зчеплення з поверхнею і запобігає появі відбитків пальців або плям.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Текстуроване покриття оточують плоскі металеві боковини, і хоча силіконова шкіра не перетікає в боковини плавно, мені насправді подобається чітке двоколірне покриття, яке вибрала компанія Xiaomi. Доступні три кольори – зелений, чорний (версія, яку ви бачите на цих зображеннях) і білий – і всі вони мають однакову обробку.

Бокові сторони телефону плоскі, що дає вашим пальцям більше місця для зручного розташування, коли ви тримаєте телефон горизонтально і робите знімки, в той час як під величезною системою камер є помітний горб. Комусь не сподобається, що камера тут така велика і очевидна, але мені вона подобається і допомагає Ultra виділитися в морі досить нудних Android-смартфонів.

Однак, наявність такого великого модуля камери має деякі недоліки. По-перше, знайти зручне місце для пальців під ним, м’яко кажучи, непросто. Важко уникнути того, щоб не заляпати камеру пальцями, і тримати її буде трохи важкувато. Навіть після майже місяця користування цим телефоном, він не відчувається дуже природним. Він також не лежить рівно на столі, постійно хитаючись.

Це важкий телефон вагою 227 г, і він справді відчувається важким, хоча це і заспокоює. Він також чудово оброблений, з точними вирізами і справжнім відчуттям високого класу.

Хоча камера в центрі уваги, не забули і про основні функції. Телефон має ступінь захисту IP68 та скло Gorilla Glass Victus, що вкриває передній дисплей. 6,73-дюймовий дисплей майже такий самий, як і в Xiaomi 13 Pro, з піковою яскравістю 2600 ніт у певних випадках використання та можливістю динамічного зниження частоти оновлення до 1 Гц для економії енергії.

Це чудовий екран, який чудово відображає HDR-контент завдяки високому рівню яскравості та підтримці Dolby Vision на Netflix.

Камера

  • Чотири задні 50-мегапіксельні камери
  • Основна камера з можливістю перемикання між f/1.9 та f/4.0
  • 120-міліметрова телефотокамера, 75-міліметрова телефотокамера і 12-міліметрова надширококутна камера

Масив камер, який використовує Xiaomi, принаймні на папері, вражає.

На ринку немає нічого, що могло б конкурувати з ним в плані чистої технології, і це досить великий натяк на те, куди рухаються камери смартфонів. Багато в чому Xiaomi 13 Ultra – це більше камера, ніж телефон.

Подібно до Xiaomi 12S Ultra, 13 Ultra спроектований так, щоб дійсно виглядати як камера. Не було жодних спроб приховати абсолютно гігантський модуль на задній панелі, навпаки, Xiaomi з гордістю використовує його як основний елемент дизайну телефону, що привертає увагу.

Круглий корпус містить чотири окремі камери та важкий логотип Leica (уявного партнера Xiaomi), кожна з яких використовує 50-мегапіксельні сенсори. Є дві телефотокамери, одна з 75-міліметровим зумом, інша з 120-міліметровим зумом, а також надшироке 122-градусне поле зору і основна камера з діафрагмою, яка може змінюватись між f/1.9 і f/4.0.

Основна камера є зіркою шоу завдяки своєму величезному 1-дюймовому сенсору (той самий, що і в Xiaomi 13 Pro – телефоні, який, як ми знаємо, робить чудові фотографії), але відмінною рисою є змінна діафрагма. Ширша діафрагма f/1.9 чудово підходить для отримання ефекту малої глибини різкості і пропускає більше світла на величезний сенсор, в той час як вужча f/4.0 зменшує розмиття фону, залишаючи більшу частину кадру у фокусі.

Коли я вперше почав оглядати телефон, в додатку камери був швидкий перемикач для перемикання між діафрагмами на передньому плані, однак наступне оновлення, на жаль, заховало його глибше в налаштуваннях. Я припускаю, що ця зміна була зроблена для того, щоб більше використовувати автоматичний режим, який автоматично змінює діафрагму без будь-яких зусиль.

Змінна діафрагма в смартфонах не нова – Samsung використовувала її в 2018 році в Galaxy S9, і це була трохи невдала функція, яка не з’явилася в S10 – але зараз вона здається набагато кориснішою з переходом на більші сенсори. Ці великі сенсори часто можуть зробити більшу частину зображення розфокусованою, ніж раніше, тому додавання опції f/4 допомагає вирішити цю проблему.

Загалом, знімки, зроблені за допомогою Xiaomi 13 Ultra, вражають, а часом і приголомшують. Деталізація сильна, кольори тонкі і реалістичні (швидше за все, за це варто подякувати Leica), а завдяки високоякісним сенсорам, які використовуються в усіх камерах, немає великого падіння якості незалежно від обраної фокусної відстані.

Мій найбільший висновок після зйомки цим телефоном протягом останнього місяця полягає в тому, що зображення більше схожі на ті, що зняті бездзеркальною камерою, а не телефоном, навіть таким чудовим, як Samsung Galaxy S23 Ultra. Хоча це може бути як позитивним, так і негативним моментом.

Наприклад, якщо ви любите обробляти знімки після того, як їх зроблено, величезний сенсор відкриває перед вами безліч можливостей. Є набагато більше даних, з якими можна погратися, і результати з цього телефону стають кращими, якщо ви готові докласти трохи більше зусиль. Це означає, що в деяких випадках зображення прямо з телефону можуть виглядати дещо плоскими, особливо якщо ви використовуєте пресет Leica Authentic.

Переключіться на Leica Vibrant, і ви побачите більше яскравості та насиченості зелених і червоних кольорів, хоча й не до рівня флагманських Samsung або iPhone. Насправді я віддаю перевагу більш реалістичному підходу, проте можу зрозуміти, чому дехто вважає його менш привабливим.

Великий сенсор фантастично захоплює природний ефект боке, витягуючи деталі з об’єктів на передньому плані і надаючи шовковисте розмиття на задньому плані. Такі телефони, як iPhone 14 Pro, можуть робити це добре, але Xiaomi 13 Ultra перевершує їх з приголомшливими результатами. Просто подивіться, наскільки природно виглядає фон на знімку квітки нижче – тут майже не потрібен спеціальний портретний режим.

Рішення Xiaomi використовувати якісні датчики за кожним об’єктивом виправдовує себе, гарантуючи, що незалежно від того, чи ви зумуєте, чи переходите на надширококутний об’єктив, зображення залишається чітким і деталізованим.

3,2- і 5-кратний телефотооб’єктиви також дають хороші знімки, і дуже розумно з боку Xiaomi не турбуватися про відверто безглузді 100-кратні опції зуму, які можна побачити в інших. Можливість використовувати 3-кратний або 5-кратний зум і зберігати величезну кількість деталей – набагато кращий варіант.

Зйомка в темряві може бути досить повільною, але результати здебільшого дуже хороші.

Враження від 32-мегапіксельної селфі менш сильні. Зображенням тут бракує кольору, деталей і природних тонів, натомість вони виглядають досить гарно. Це було темою багатьох попередніх телефонів Xiaomi, навіть висококласних.

Переходимо до відео, і тут є над чим попрацювати. Підтримується запис 10-бітового LOG-відео, і ви можете знімати 8K на всі чотири задні камери з кінематографічною частотою 24 кадрів в секунду. Підтримується запис HDR у форматі Dolby Vision з роздільною здатністю до 4K зі швидкістю 60 кадрів в секунду.

Xiaomi 13 Ultra 4K

Xiaomi 13 Ultra 8K

Запис відео дуже хороший, з високою якістю і великою кількістю деталей. Однак реальною проблемою, з якою я зіткнувся, є те, що мікрофон абсолютно жахливий, що робить більшість відео марними, якщо є навіть найменший натяк на фоновий вітер. Це великий недолік, і тому цей телефон важко рекомендувати тим, хто хоче знімати відео.

Продуктивність

  • Чіпсет Snapdragon 8 Gen 2
  • До 1 ТБ пам’яті та 16 ГБ оперативної пам’яті
  • Програмне забезпечення MIUI 14

Як і майже всі висококласні телефони Android, які ми розглядали цього року, Xiaomi 13 Ultra працює на базі чіпсета Qualcomm 8 покоління 2.

Поряд з чіпсетом є 12 або 16 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5X (її можна збільшити ще на 3 ГБ за допомогою функції розширення пам’яті) і пам’ять 256 ГБ/512 ГБ/1 ТБ, хоча можливості розширення за допомогою microSD не передбачено.

 

Це швидкий, потужний набір внутрішніх компонентів, і це, як і слід було очікувати, дуже швидкий телефон. Як у реальному, повсякденному використанні, так і в нашому звичайному наборі тестів Xiaomi 13 Ultra показує хороші результати, не поступаючись іншим висококласним пристроям на Android. Ви можете побачити, як він працює в порівнянні з ними в таблиці нижче.

Модель, надана для цього огляду від магазину PIXOPHONE, є китайською версією телефону, і поки що немає підтвердження, чи буде глобальна версія, чи ні. Це означає, що за замовчуванням немає Google Play (або сервісів Google), і багато елементів програмного забезпечення застрягли на китайській мові, незалежно від того, яку мову встановлено на телефоні. Це не буде так, коли глобальні версії стануть доступними.

Деякі з проблем включають додатки, зокрема WhatsApp, які не сповіщають мене про нові повідомлення годинником, певні китайські елементи програмного забезпечення, які неможливо переключити на англійську мову, і постійні сповіщення від додатків, якими я ніколи не користувався. Xiaomi MIUI також сповнена роздуттям, включаючи жахливі доповнення, такі як віджети, за які ви, здається, повинні платити. Багато з цих проблем буде виправлено, якщо ми отримаємо європейський реліз, однак MIUI залишається однією з моїх найменш улюблених версій Android.

Час автономної роботи

  • Настінний зарядний пристрій 90 Вт у комплекті
  • Дротова та бездротова підтримка
  • Великий акумулятор на 5000 мАг

Усередині Xiaomi 13 Ultra встановлений великий акумулятор ємністю 5000 мАг, який забезпечує значну витривалість, особливо для флагманського телефону з таким швидким і яскравим дисплеєм. Протягом майже двох місяців користування телефоном я зазвичай закінчував день, маючи понад 30% заряду, і навіть у найнапруженіші дні, включаючи багатогодинне тестування камери, я рідко помічав, що заряд опускався нижче 10% або мені доводилося вмикати якийсь із режимів економії заряду акумулятора.

Дивно, але час роботи в режимі очікування був поганим, падаючи на цілих 15%, коли телефон відключали від мережі на ніч. У мене склалося враження, що телефон не оптимізовано належним чином, і це може бути ще однією проблемою з програмним забезпеченням. Сподіваємось, що це не стане проблемою, якщо буде глобальний реліз.

Xiaomi 13 Ultra підтримує як дротову, так і бездротову зарядку, причому найшвидша швидкість – 90 Вт. Це трохи повільніше, ніж у Xiaomi 13 Pro, але все одно дуже швидко.

Xiaomi стверджує, що повна зарядка на 0-100% займає 35 хвилин при використанні зарядного пристрою, що входить до комплекту, і мені вдалося отримати трохи вищу швидкість, ніж ця, повністю поповнивши заряд за 32 хвилини. 15-хвилинна зарядка може зарядити телефон на 0-50%.

Чи варто купувати?

Так, хоча вам слід дочекатися виходу глобальної версії. Я думаю, що ті, хто візьме його в руки, не будуть шкодувати про свій вибір кожного разу, коли будуть робити фото або відео.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.