Огляд Apple Vision Pro – цікавий експеримент чи революція?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вихід Apple на ринок технологій доповненої реальності (AR) був дуже очікуваним протягом тривалого часу. Наше початкове припущення про зацікавленість Apple у цій сфері виникло після включення розширених функцій AR через їх новий ARKit в iPhone 8 Plus. Навіть на тому ранньому етапі було очевидним, що амбіції Apple у сфері доповненої реальності явно будуть обмежуватися лише iPhone, і очікувався значно більш масштабний проект.

Зараз, коли з моменту презентації iPhone 8 Plus пройшло вже шість років, Apple презентувала Apple Vision Pro, який вони називають “просторовим комп’ютером” (в оригіналі – “spatial computer”), але, по суті, це просто дуже просунутагарнітура доповненої реальності. Vision Pro – це перший продукт Apple у повністю новій категорії після презентації колонки HomePod у 2017 році. Однак цей пристрій не призначений для того, щоб бути просто аксесуаром або додатковим проектом. Він явно перевершує за розмахом планів HomePod, AirPods і навіть Apple Watch. Натомість Vision Pro є четвертим основним продуктом Apple після iPhone, iPad і Mac.

Під час конференції Apple WWDC 2023 значна частина була присвячена демонстрації цього продукту. Хоча обговорювалися численні аспекти, які будуть розглянуті пізніше, мою увагу найбільше привернули два конкретних моменти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Самодостатній продукт

Перш за все, під час конференції було підкреслено, що Vision Pro – це не просто аксесуар, а окремий самодостатній продукт. Протягом презентації мало уваги було приділено тому, як Vision Pro використовується разом з iPhone, iPad або Mac. На відміну від Apple Watch, працездатність яких повністю залежить від наявності користувача iPhone, або більшості існуючих гарнітур віртуальної реальності, які потрібно підключати до ПК або консолі, Vision Pro може існувати та працювати незалежно.

На додаток до своєї незалежності від інших пристроїв, Vision Pro позиціонують як їхню потенційну заміну. Він дає можливість здійснювати дзвінки, користуватись рядом програм, переглядати фільми, грати в ігри та виконувати професійні завдання. Слід зазначити, що це не супутній пристрій, призначений для покращення функціональності вашого телефону, планшета чи комп’ютера. Скоріше, його кінцева мета полягає в тому, щоб зрештою їх замінити.

Однак досягнення мети заміни традиційних пристроїв – не дуже досяжна задача, якщо Vision Pro носити лише час від часу. Ось увагу привертає те, що протягом основної презентації здавалося, що в усіх постійно були ввімкнені гарнітури. В альтернативній реальності, яку представила Apple, люди були зображені постійно вдягненими в Vision Pro, навіть якщо не використовували його активно, що виглядає не дуже правдоподібно. Хоча Apple явно не демонструвала використання на вулиці, за винятком випадків у літаках і для зйомки 3D-медіа, можна припустити, що наразі користувачам, можливо, доведеться покладатися на свої iPhone, адже це банально більш практично.

Це припущення свідчить про те, що в майбутньому компанія Apple може розробити більш компактну версію Vision Pro, яку зручно буде носити завжди. Перш ніж обговорювати недоліки, варто заглибитися в деякі вражаючі демонстрації, продемонстровані Apple. Однією з дуже цікавих особливостей було захоплююче враження від перегляду фільмів. Ідея мати екран, який повністю заповнює ваше поле зору, при цьому зображення супроводжує 3D-аудіо, справді чудова.

Потенційні мультимедійні та професійні можливості

Особливо цікавий той факт, що Apple Vision Pro повертає можливість насолоджуватися 3D-фільмами вдома. Використання двох дисплеїв замість одного разом із паралаксними 3D-окулярами, які зменшують яскравість, обіцяє значно покращені враження від перегляду.

Крім того, здається, що Apple Vision Pro пропонує більший комфорт порівняно з переглядом на звичайному телевізорі. Завдяки можливості вільно рухати та обертати головою в будь-якому напрямку, можна менше втомлюватись від перегляду, і навіть відкинутись на спинку крісла чи дивану, утримуючи відео в центрі поля зору.

Ігри на Vision Pro також виглядають досить приємно. Зрозуміло, зараз не так багато ігор, спеціально розроблених для Apple Silicon, а гарнітури віртуальної реальності для таких платформ, як PlayStation або ПК, ще не набули значного поширення через обмежену доступність контенту. Однак, якщо компанія Apple інвестує значні ресурси, багато розробників ігор можуть адаптувати хороші ігрові проекти для Vision Pro. Завдяки вбудованій підтримці Unity (яка може похвалитися широким спектром ігор) і появі таких відомих ігор, як Death Stranding для Apple Silicon, є надія на більш помітну ігрову екосистему Apple. Можливо, Vision Pro зможе нарешті зарекомендувати себе як ігрова платформа, якою Mac завжди прагнув, але ніколи добре не міг бути.

Крім того, досить імовірно, що Vision Pro отримає значне застосування в освіті, медицині та інженерії. Ці сфери отримають значну користь від 3D-середовища в реальному часі, де користувачі можуть безпосередньо маніпулювати об’єктами перед собою, на відміну від взаємодії виключно з екранами комп’ютера чи планшета. Дуже приваблює можливість роботи з деталізованими масштабними 3D-моделями та їх вивчення так, ніби це фізичні об’єкти.

Незрозумілі аспекти презентації

На жаль, не все виглядало настільки вражаюче. Apple також показала багато демонстрацій людей, які просто використовують звичайні десктопні програми для роботи (звісно, мова про 2D-проекції цих програм). Це не виглядає, як щось те, що може полегшити щоденну умову з умовним пакетом офісних програм Microsoft (а їхня поява планується одразу, на старті продаж Apple Vision Pro). Для таких сценаріїв, як би це банально не звучало, краще підходить традиційний монітор комп’ютера з клавіатурою та мишкою, без доданої реальності.

Була також частина презентації, де те, що демонстрували Apple, викликало справді багато запитань. Наприклад, використання Vision Pro для створення імітації 3D-зображення свого обличчя та демонстрації його фізично присутнім людям виглядає, як мінімум, дивно. Особливо дивно виглядала демонстрація людини у Vision Pro, яка розмовляє з живим співрозмовником, який стоїть перед нею без гарнітури. Найбільше нерозуміння викликала сцена, в якій батько говорив з дітьми, не знімаючи гарнітуру Apple Vision Pro.

Звісно, можна сказати, що такий сценарій недалекий від сучасної реальності, коли усі люди поглинуті своїми телефонами. Однак було широко визнано, в тому числі й самою Apple, що надмірне використання смартфона шкідливе. Це призвело до впровадження таких функцій, як Screen Time, які дозволяють користувачам та їхнім дітям обмежити використання телефону та, можливо, більше часу проводити на свіжому повітрі та взаємодіяти з фізичним світом. Тим не менш, Vision Pro виходить за межі рівня прив’язаності, які відчувають з телефоном, оскільки Apple активно заохочує носити його цілий день і не рекомендує знімати його. Така потенційна залежність від пристрою, яку пропагує Apple, викликає занепокоєння.

Ціна та висновки

Незважаючи на всі розглянуті плюси та недоліки, реальність така, що усі просунуті гарнітури віртуальної та доповненої реальності недоступні більшості покупців користувацької електроніки. Нова Apple Vision Pro – не виняток, адже вона вийде на початку наступного року за офіційною ціною 3499 доларів.

Незважаючи на те, що Apple просуває пристрій, як те, що одночасно замінить смартфон, планшет та ПК, це не змусить покупців обирати пристрій за такою ціною замість усього перерахованого. В технологічному плані цей продукт справді вражає, але зрозуміло, що цьому поколінню не вийде стати бестселером, адже це просто неможливо через ціну. Ймовірно, потрібно не одне покоління (оптимістичний сценарій – у цьому десятилітті), щоб AR-гарнітури Apple (та AR-гарнітури інших виробників зі схожим набором можливостей) стали масовими, і, є надія, що до цього часу Apple більш тверезо підійде до позиціювання цього пристрою в житті людей, і зможе відповідно його просувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.