Огляд Sony LinkBuds S: TWS-навушники зі смарт-функціями

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Sony LinkBuds S, також відомі як WF-LS900N, – це новітні бездротові навушники компанії (true wireless, TWS-навушники. Так називають компактні бездротові девайси). Вони є найменшими та найлегшими навушниками бренду з шумопоглинанням: вони на 40% компактніші та більш ніж на 30% легші, ніж флагманські WF-1000XM4. Незважаючи на менший розмір і ціну, LinkBuds S пропонують схожий набір функцій, що й дорожча модель, включно з активним шумозаглушенням, режимом об’ємного звуку, технологією поліпшення цифрового звуку DESS Extreme, можливістю під’єднання до кількох пристроїв тощо. У сьогоднішньому огляді докладно розповідаємо про новинку.

Дизайн

Упаковка Sony LinkBuds S не містить пластику, а для виробництва навушників і футляра використовувалися перероблені матеріали з автомобільних запчастин.

І навушники, і чохол отримали текстуровану матову поверхню. З одного боку, вони не вислизають з рук і приємні на дотик, з іншого – дуже швидко збирають пил і бруд.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кейс важить 35 г. У верхній частині розташований логотип компанії, з нижньої сторони перерахована технічна інформація. На стику з кришкою є світлодіодна смужка для визначення рівня заряду батареї. А на тильній панелі встановлено роз’єм USB-C і фізична кнопка сполучення.

Кожен навушник важить всього 4,8 г. Головна перевага маленьких і легких вкладишів – зручна посадка. У комплекті йдуть чотири пари амбушурів різного розміру. Вони дають змогу підібрати оптимальний варіант, щоб навушники були практично непомітні у вухах навіть під час тривалого використання.

Вкладиші мають круглу форму і щільно прилягають до вуха. На кожен навушник нанесено логотип Sony та маркування L (лівий) / R (правий). З внутрішньої частини є магнітні кріплення для зарядки, а збоку – сітки, що прикривають мікрофони.

Навушниками можна користуватися під час невеликого дощу або занять спортом (рейтинг IPX4). У зарядного кейса вологозахисту немає.

Sony LinkBuds S випускаються в білому, бежевому і чорному кольорах. У деяких регіонах буде доступний додатковий варіант Earth Blue, зроблений з перероблених пляшок для води упереміш із пластиковими диспенсерами, що йдуть до них. Ця модель отримала цікавий мармуровий малюнок.

Додаток і підключення

Для доступу до всіх можливостей навушників необхідно встановити додаток Sony Headphones Connect (iOS/Android). З його допомогою можна оновлювати прошивку, налаштовувати сенсорне управління і контролювати рівень заряду батареї кожного навушника і футляра. Там же є еквалайзер (доступні пресети і можна налаштовувати звук на власний смак).

Є можливість встановити швидкий доступ до Spotify і Endel (додаток для створення персоналізованих звукових фонів) і вибрати, який кодек використовувати (SBC, AAC або LDAC). Нагадаємо, SBC і AAC – наймасовіші та найпопулярніші кодеки. Перший працює з Android-пристроями, другий – з Apple. LDAC – це Hi-Res кодек від Sony, але він менш стабільний (якість з’єднання слабка).

Ця модель оснащена датчиком зняття – при вилученні будь-якого навушника з вуха відтворення музики автоматично зупиняється. Цю функцію можна відключити в застосунку. Тут же вмикається функція Speak-to-Chat – коли користувач починає говорити під час прослуховування музики, гучність автоматично знижується і вмикається режим прозорості.

Sony LinkBuds S підключаються до обраного вами пристрою за допомогою Bluetooth 5.2. Навушники оснащені технологією швидкого сполучення з гаджетами на ОС Android Google Fast Pair.

Навушники підтримують одночасне підключення до двох пристроїв. Керувати сполученням можна в застосунку. Там же відображаються не тільки активні підключення, а й гаджети, які використовувалися раніше.

Управління

Керувати навушниками можна шляхом постукування по сенсорних панелях із зовнішнього боку вкладишів. Для кожного навушника можна встановити дію для одноразового, подвійного, потрійного і тривалого натискання. При цьому ви вибираєте одну з чотирьох можливих груп дій:

  • управління навколишнім звуком / Quick Access (можна перекласти як “швидкий доступ”);
  • управління відтворенням;
  • контроль гучності;
  • не призначено.

Тобто якщо ви вибрали управління відтворенням і контроль гучності, то керувати шумозаглушенням і режимом прозорості з навушників ви не можете. За замовчуванням встановлено такі налаштування:

Команда Дія Пауза / Відтворення Натискання на правий навушник Наступний трек Подвійне натискання на правий навушник Попередній трек Потрійне натискання на правий навушник Віртуальний асистент Тривалість правого навушника Перемикач режиму шумозаглушення / прозорості Тривалість лівого навушника Quick Access Подвійне натискання на лівий навушник

Поміняти налаштування можна у фірмовому застосунку.

Навушники не дуже чутливі до послідовних торкань, тому робіть між ними невелику паузу. Кожне успішне натискання супроводжується звуковим сигналом.

Батарея

Заявлений час автономної роботи LinkBuds S становить 6 годин безперервного відтворення музики з увімкненим шумозаглушенням і 1 годину після 5 хвилин зарядки. Як завжди, Sony не вказує, для якого кодека справедлива інформація.

Під час тестування LinkBuds S пропрацювали 6 годин 50 хвилин з AAC (нагадаємо, це кодек для пристроїв Apple). 5-хвилинна зарядка забезпечила 1 годину 14 хвилин відтворення. З LDAC (Hi-Res кодек від Sony) – 4 години 5 хвилин і 44 хвилини після 5-хвилинної зарядки.

Варто зазначити, що технологія поліпшення аудіо DSEE Extreme скорочує час автономної роботи. Наприклад, у випадку з кодеком AAC – до 4 годин 47 хвилин.

Кейс забезпечує додаткові 14 годин роботи.

На відміну від Sony WF-1000XM4, LinkBuds S не підтримують бездротову зарядку.

Якість звуку

У LinkBuds S використовуються досить маленькі 5-мм динамічні драйвери, що на 17% менше порівняно з 6-мм динаміками всередині WF-1000XM4. Однак частотну характеристику значно поліпшено порівняно з попередніми LinkBuds. Подібно до WF-1000XM4, LinkBuds S мають доволі збалансоване звучання з теплими низькими частотами і дещо мутними верхніми. Деяким користувачам може не вистачити енергії.

Музика більшості жанрів звучить добре через Sony LinkBuds S. Однак недостатнє виділення високих частот означає, що деякі звуки будуть чутні набагато менш помітно. Наприклад, під час прослуховування пісні Search and Destroy рок-гурту The Stooges вокал, гітара і бас звучать виразно, а барабани і тарілки – приглушено. За допомогою еквалайзера можна поліпшити якість звучання. Саме для зазначеного вище треку допомогла передустановка Treble Boost.

Якість мікрофона

Sony LinkBuds S мають гідний мікрофон для пари бездротових навушників, принаймні в ідеальних умовах. Ви чітко чуєте співрозмовника (і він вас) під час телефонної розмови вдома або в тихому місці. Однак мікрофон не дуже добре справляється із зовнішнім шумом на жвавій вулиці, внаслідок чого голос мовця передається гірше.

Шумозаглушення

Активне шумозаглушення (ANC) і режим об’ємного звуку реалізовано на базі того ж інтегрованого процесора V1, що й у флагманських WF-1000XM4.

ANC значно приглушує низькі гудячі звуки – такі, як гуркіт автомобільного двигуна або ревіння газонокосарки. Під час прослуховування музики в кафе вам не заважатиме гуркіт посуду або розмови людей за сусіднім столиком. Більш високі частоти і випадкові шуми все одно будуть чутні (наприклад, гул у метро).

Режим навколишнього звуку на цих навушниках Sony працює досить добре. На наш погляд, краще встановлювати його не на повну потужність (максимум 20), а на рівні 16. Цього буде достатньо, щоб чути власні кроки під час пробіжки.

Висновок

LinkBuds S – це добре збалансована пара True Wireless навушників з гідним звучанням і шумопоглинанням і практично всіма інтелектуальними функціями флагманської моделі XM4 за вигіднішою ціною (7 – 8 тисяч гривень).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.