Огляд Nothing Phone 1: революційний дизайн і бездротова зарядка

Поки світові бренди штампували схожі один на одного смартфони, компанія Nothing Technology представила Nothing Phone 1 апарат з унікальним оформленням у стилі скелетон. Смартфон повертає моду на все мерехтливе і світиться, об’єднує відразу кілька дизайн-концепцій. З’ясували, чим Nothing Phone 1 заслужив так багато уваги, на що він здатний та яке залізо ховається всередині.

Технічні характеристики Nothing Phone 1

Проектування та будівництво

Ключовий елемент дизайну Nothing Phone 1 – прозора задня кришка зі склом. Під ним відтворено контури нутрощів у стилі скелетон, ідея якого – не приховувати залізо, а демонструвати його. Прикрашають дивовижну задню площину смартфона світлодіодні смуги. Вони об’єднані в єдиний Glyph Interface – систему підсвічування різних за формою елементів.

Підсвічування в Nothing Phone не просто привертає увагу, а й бере на себе функції сповіщень. Фото: techadvisor.com
  • Замість старомодного миготливого діода на передній панелі — ціла колекція яскравих та стильних смуг. Вони помітніші, їхня індивідуальна прив’язка до подій допомагає швидко зорієнтуватися.
  • Смуги, що світяться, ефектні і привабливі не менше знаменитого яблука. Задня кришка Nothing Phone 1 – мистецтво, що виділяється у міському потоці.
  • Можна налаштувати повідомлення на незначні події. Це заощаджує час. Користувач бачить смужку, прив’язану (умовно) до пошти, і ігнорує цю подію.
  • Важливі повідомлення ніколи не загубляться у потоці однотипних сигналів.
У програмі Glyph Interface налаштовується все: від ступеня яскравості смуг до нічного режиму та звуків сповіщень. Фото: digitaltrends.com

Дисплей Nothing Phone 1

Екран смартфона з діагоналлю 6,53 дюйма, роздільною здатністю 2400 х 1080 та OLED-матрицею чудово передає всі відтінки. Картинка з підтримкою 10-бітових кольорів яскрава та соковита у будь-яких умовах. Мультимедіа та ігри завдяки HDR10+ виглядають реалістично та насичено.

Частота оновлення екрана доходить до 120 Гц, робить прокручування та анімацію приємними. Інтерфейс, ігри, браузер та програми працюють дуже плавно і комфортно для очей. Система адаптивного вибору частоти автоматично підвищує герцювання залежно від сценарію. Можна вручну виставити 60 Гц для заощадження акумулятора.

120 Гц піднімають Nothing Phone 1 на сходинку вище за популярний OnePlus Nord 2T 5G з його дисплеєм 90 Гц і Google Pixel 6A (60 Гц).

За якістю зображення дисплей близький до преміального статусу. Фото: zdnet.com

Рамки по краях екрану здаються невиправдано широкими, але це частина концептуального дизайну. Розробники зробили всю «окантовку» екрану однакового розміру по ширині, щоб досягти ідеальної симетрії. Через кілька днів використання Nothing Phone 1 ідея розкривається – і рамки виглядають органічно.

Максимальна яскравість – 700 ніт, пікова (короткочасна на окремій ділянці екрану) – 1200 ніт. Показники достатні для роботи зі смартфоном навіть під прямим промінням сонця. Вбудований у дисплей датчик відбитків спрацьовує чітко та безпомилково (вологі пальці не перешкода).

Продуктивність

Залізне серце Nothing Phone 1 – чіпсет Snapdragon 778G+. Технічно процесор середнього рівня, але практично він закриває більшість потреб. За бортом залишаться лише ресурсомісткі програми та ігри з величезними системними вимогами.

Ігри рівня Asphalt 9 та PUBG на смартфоні працюють на середньовисоких налаштуваннях. Фото: computerhoy.com

У синтетичних тестах Geekbench Nothing Phone 1 набирає 2722 бали та тримається на рівні OnePlus Nord 2T, обганяючи середньобюджетний хіт Poco X4 Pro 5G  Процесор у поєднанні з 8 або 12 Гб ОЗП граючи справляється з оболонкою та додатками. Флагманської швидкодії немає, зате є комфортна вартість та впевнена робота із повсякденними завданнями. Процесор Snapdragon 778G+ не застаріє ще щонайменше два роки, якщо не станеться технореволюції.

Коли експерти пишуть, що у девайса середній за рівнем процесор, вони мають рацію. Але негативно працювати Nothing Phone 1 це впливає номінально. Набагато сильніше проявляється емоційний, психологічний ефект. Люди думають: чому смартфон продається із нетоповим процесором? Відповідь проста: вона не для ігроманів і тих, хто купує все наймогутніше з принципу.

Автономність

Акумулятор апарату ємністю 4500 мАг не б’є рекорди автономності. Ресурсів вистачає в середньому на день роботи. Виробник компенсує це опціями бездротового та швидкого заряджання.

Комплектація апарату скромна. Зарядний пристрій потрібно купувати окремо. Фото: gsmarena.com

Смартфон підтримує провідну зарядку 33 Вт. З хорошим стороннім адаптером за 30 хвилин апарат підніметься з 0 до 67%, за 65-67 хвилин – до 100%. Зручний формат QI дозволяє заряджати без проводу. Гранична потужність – 15 Вт. Швидкість зарядки впаде, але в офісі чи будинку QI позбавить зайвих проводів.

Система Glyph Interface серйозного впливу на акумулятор не має. Виробник запевняє: постійна робота смуг протягом 10 хвилин розряджає акумулятор на 0.5%. У звичайних умовах повідомлення гаснуть за пару секунд – навантаження на мікроскопічне АКБ.

Операційна система

Смартфон працює під керуванням Android 12 із фірмовою оболонкою Nothing. Виробник обіцяє три оновлення та підтримку аж до Android 15. Особливість смартфона – майже чистий Андроїд, який не зіпсований дивовижним дизайном і не забитий непотрібними програмами.

Nothing Phone 1 не прагне створити свою ОС. На 99% це звичний для кожного Android. Фото: mashable.com

Оболонку Nothing правильніше називати андроїд-скіном. Розробники взяли чисту версію системи та додали:

  • Колекція шпалер.
  • Додаток для запису звуку у ретро-стилі.
  • Функція збільшення розміру окремих значків.
  • Вбудована система управління навушниками – Ear.
  • Мінімалістичний стилізовані віджети погоди та часу.
  • Галерею NFT (криптографічних токенів).
  • Матричний шрифт у ретро-стилі.
  • Синхронізація з Tesla: функції для керування автомобілем.

Шкідливих програм, вірусів, кривого меню в Nothing Phone 1 не знайти. Увімкнув – налаштував – користуєшся. Android 12 радує красивими анімаціями, шрифтом Google Sans, вбудованим віджетом «Розмови» та ярликами швидких налаштувань прямо на домашньому екрані.

Камера Nothing Phone 1

Nothing Phone 1 робить деталізовані, насичені кадри вдень та вночі. До розряду камерофонів апарат не потрапляє, але фотографії виходять красивими без додаткової обробки.

Основна камера Nothing Phone 1 розкриває красу соняшнику природно. Фото: androidauthority.com

Усього модулів три:

  • Основний 50 МП, f/1.9, OIS (оптична стабілізація).
  • Надширококутний 50 МП, f/2.2.
  • Селфи-камера 16 МП, f/2.5

Основна камера використовує сенсор Sony IMX766, який зустрічається на потужних смартфонах середнього сегменту та флагманському Oppo Find X5 Pro. Результат роботи модуля – яскраві знімки з гарною різкістю, відмінною деталізацією. OIS допомагає під час зйомки в умовах недостатнього освітлення, дозволяючи робити кадри в будь-якій обстановці.

Нічний режим і OIS у сутінках творять чудеса. Фото: androidauthority.com

Glyph Interface працює як підсвічування при зйомці страв у темному ресторані, дрібних об’єктів у парку тощо. Його світлосили достатньо, щоб замінити спалах і зробити нічні кадри м’якшими.

Надширококутний об’єктив – робочий, але без конкурентних переваг. Знімки втрачають у різкості та деталізації, соковитості відтінків. Фотографії не для виставки, але у конкурентів не краще. Рятує автофокус. З ним у режимі “Макро” кадри деталізовані, з реалістичними кольорами.

Як запасний варіант і для макрозйомки надширококутна камера підходить. Фото: gsmarena.com

Селфі-камера близька до топ-рівня. Знімки виходять добре експонованими, з достатньою освітленістю. У портретному режимі об’єктив впевнено виявляє об’єкти та створює потрібний ефект боке.

Селфі на Nothing Phone 1 варті високих оцінок. Фото: gsmarena.com

У відеорежимі можна знімати на основну камеру ролики 4K 30 FPS, 1080p 30 або 60 FPS. Передня камера обмежена настройками 1080p та 30 FPS. Електронна стабілізація згладжує ефект трясіння і в режимі 4K допомагає записувати гарні відео – деталізовані, реалістичні, з відмінним динамічним діапазоном.

У нічному режимі смартфон активує зйомку із основної камери у форматі 1080p 30 FPS. Алгоритми покращують експозицію, кольори стають виразними та натуральними.

Конкуренти та аналоги

Прямих конкурентів у Nothing Phone 1 немає. Смартфон надто неординарний та унікальний по дизайну – підбір суперника заводить у глухий кут. За загальними характеристиками і зразковим ціновим діапазоном апарату протистоїть «народний» Xiaomi 12 Lite. Смартфон з AMOLED-дисплеєм та зарядкою 67 Вт коштує дешевше, працює на тому ж процесорі, але поступається в автономності та не підтримує QI-зарядку.

Poco F4 GT – гідна альтернатива. Його залізо підходить для ігор, на корпусі є спеціальні ігрові кнопки, а камера здатна знімати 4K 60 FPS. Середньобюджетний OnePlus Nord 2T – варіант з непоганим процесором Dimensity 1300, але непомітним дизайном та частотою оновлення екрану 90 ГЦ.

Підсумки

З моменту анонсу до Nothing Phone 1 приклеїлися епітети “преміальний”, “топовий”, “передовий”. Його неповторний, авторський дизайн — знахідка у світі одноманітних рішень і мінімалізму, що набрид. Смартфон вже став іконою нового стилю, проривом у промисловості залізного дизайну.

Дисплей та якість складання не поступаються зовнішньому вигляду. Захист від пилу та бризок не раз врятує девайс. В окремих сценаріях автономності та продуктивності не вистачає, але це не принципово. Якщо ви не граєте у важкі ігри цілодобово, не подорожуєте без powerbank світом, Nothing Phone 1 перевершить ваші очікування. Відчуття ексклюзивності, яке дарує смартфон, неможливо отримати під час роботи з будь-яким іншим апаратом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я