Огляд Apple iPhone SE (2022): маленький розмір, доступна ціна

iPhone SE (2022) – найменший і найдешевший iPhone з останніх пристроїв компанії, який ви можете купити зараз.

Незважаючи на відносно невисоку ціну і досить анахронічний розмір, iPhone SE має той же процесор, що і набагато дорожчі iPhone 13 і iPhone 13 Pro, що робить його дуже привабливим варіантом для тих, хто хоче заощадити гроші, але при цьому не йти на компроміс у продуктивності.

Дизайн

Якщо ви той, хто хоче, щоб усі навкруги знали, що у вас найновіший і найкращий смартфон, то дизайн iPhone SE (2022) не принесе вам жодної користі.

Стратегія Apple у частині бюджетних смартфонів полягає в тому, щоб взяти старий смартфон – у даному випадку iPhone 8 – і наповнити його оновленими внутрішніми компонентами.

Смартфон має скляну задню панель та закруглені алюмінієві боковинки, на задній панелі знаходиться лише модуль одиночної камери, а спереду є сканер відбитків пальців Touch ID . Коротше кажучи, цей смартфон виглядає як iPhone п’ятирічної давності.

Проте, iPhone SE (2022) має кілька переваг перед більш сучасними моделями iPhone і найбільш очевидним з них є його розмір.

Це один із найменших смартфонів, які ви можете купити сьогодні, і тому його можна дуже легко використати однією рукою. Він міститься в більшість кишень, а оскільки його товщина складає всього 7,3 мм, а вага – 144 грами, ви навряд чи помітите, що він там.

За портативністю та зручністю сьогодні немає іншого смартфона, подібного до iPhone SE . Він дуже ергономічний завдяки гладким вигинам корпусу, його приємніше тримати, на відміну від квадратного iPhone 13 .

Багато людей шкодують про перехід Apple з технології Touch ID на технологію Face ID та використання iPhone SE (2022) нагадує вам чому.

Сканер відбитків пальців працює дуже швидко та надійно, навіть із вологими або жирними пальцями, і його можна використовувати при будь-якому освітленні. Сканер дійсно дуже легко знайти, не дивлячись і навіть не поправляючи руку на смартфоні.

Взагалі ця кнопка чудова і, як і раніше, приємна у використанні. Однак її наявність супроводжується одним застереженням – рамками. Відмінні, великі кадри навколо екрану.

Це нюанс iPhone SE (2022) , який найважче подолати, тому що простір, що не використовується, над і під екраном здається зовсім непотрібним у 2022 році і перегляд відео стає вже не таким захоплюючим заняттям, як це виходить на повноекранному смартфоні.

Загалом до цього можна швидко звикнути, але з огляду на те, що існують десятки альтернативних смартфонів, які не мають величезних рамок, завжди виникає думка, а чи потрібно вам взагалі з цим миритися.

iPhone SE (2022) представлений у трьох кольорах – яскравий Product Red , Midnight та Starlight (теплий сріблястий колір, як у смартфона, який ви бачите на фотографіях).

Дисплей

iPhone SE (2022) оснащений 4,7-дюймовим екраном Retina HD з роздільною здатністю 1334 x 750 і колірною технологією Apple True Tone .

Невеликий розмір і скромна роздільна здатність забезпечують щільність пікселів 326 пікселів на дюйм, що відповідає щільності пікселів iPhone 11 .

Однак це набагато менше, ніж у будь-якої з останніх моделей, навіть iPhone 13 Mini має набагато більш чітку щільність – 476 пікселів на дюйм.

Не дивно, що екран здається маленьким, якщо ви звикли практично до будь-якого іншого сучасного смартфону, але якість і відмінна точність кольору екрану iPhone SE (2022) гарантують, що зображення ніколи не буде погано.

Цей дисплей значно краще, ніж екрани, якими оснащені багато дешевих смартфонів Android . Дивує і той факт, що iPhone SE (2022) чудово підходить для ігор, особливо якщо ви звикнете до розміру його екрану.

А ось частота оновлення в 60 Гц, мабуть, найяскравіший аспект. Багато Android смартфонів у тій же ціновій категорії, що і iPhone SE (2022) , мають більш високу частоту оновлення, що забезпечує більш плавну прокрутку та меншу втому очей.

Продуктивність

iPhone SE (2022) є досить швидким смартфоном. Він оснащений шестиядерним процесором Apple A15 Bionic і чотириядерним графічним процесором, такими ж, як і iPhone 13 Pro .

iPhone SE (2022) такий же швидкий і чуйний, тому у вас навряд чи виникне розчарування від швидкості його роботи, він зможе впоратися з усіма завданнями, з якими справляються його більші та дорогі побратими.

Ще одна перевага процесора A15 полягає в тому, що цей смартфон буде актуальним ще довгі роки, а цей факт є великою перевагою щодо бюджетного смартфона.

iPhone SE (2022) отримуватиме основні оновлення протягом наступних чотирьох або навіть п’яти років, як і серія iPhone 13 , а це означає, що ви отримуватимете більшість нових функцій та своєчасні оновлення безпеки довше, ніж переважна більшість інших смартфонів.

Батарея та пам’ять

Неможливо оминути один простий факт: батарея iPhone SE (2022) занадто мала, щоб морально і фізично не відставати від процесора A15 Bionic.

Про це варто задуматися потенційним покупцям, тому що якщо вам потрібно, щоб смартфон працював цілий день при використанні вище середнього (маються на увазі програми, відео, ігри, фотографії та дзвінки, в основному в 4G ), то iPhone SE (2022) не зможе пропрацювати довго.

Ігри можуть позбавити батарею 20% заряду менш ніж за годину, і навіть за помірного використання Wi-Fi не чекайте від батареї iPhone SE автономності більше доби.

Також не слід забувати, що в комплекті немає зарядного пристрою, а сам смартфон підтримує провідну зарядку потужністю до 20 Вт.

Apple заявляє, що її сумісні зарядні пристрої заряджають акумулятор до 50% за 30 хвилин, але для повної зарядки вам знадобиться близько 75 хвилин.

Також смартфон підтримує бездротову зарядку за стандартом Qi,  але тут немає MagSafe , а бездротова зарядка працює повільніше, ніж провідна.

Внутрішня пам’ять смартфона є ще одним важливим фактором. Найдешевший iPhone SE (2022) має 64 Гб вбудованої пам’яті і це дуже мало за сучасними мірками.

iOS сама по собі займає не менше 10 Гб і такі ігри, як Diablo Immortal , забивають пам’ять дуже швидко, тому 64 Гб зникнуть в одну мить.

Краще купувати модель, у якої обсяг вбудованої пам’яті більше або бути готовим регулярно видаляти програми, фотографії та інший контент.

Камера

iPhone SE (2022) оснащений одинарною 12-мегапіксельною ширококутною камерою з апертурою f/1.8 , технологією Apple Smart HDR 4 і Deep Fusion , а також оптичною стабілізацією зображення.

Ви можете записувати відео з роздільною здатністю 4K зі швидкістю до 60 кадрів в секунду, і є можливість розширити динамічний діапазон за більш низької частоти кадрів.

Однак нічний режим відсутній, а портретний режим обмежений додаванням розмитого заднього фону на фотографіях із людьми. Селфі-камера має роздільну здатність 7 Мп та портретний режим, а також може записувати відео у форматі 1080p.

Загалом основна камера справляється зі своїми завданнями дуже непогано, оскільки вона робить хороші фотографії у звичайних умовах та гідні фотографії за слабкого освітлення.

Але смартфон не має спеціальних функцій, таких як ширококутна камера або оптичний зум, тому ваші творчі веселощі будуть дещо обмежені.

Тим не менш, якщо порівнювати його камеру з камерами Android смартфонів за аналогічною ціною, навіть мають кілька камер, iPhone SE (2022) тримає свою позицію на висоті.

Технології та можливості камер смартфонів сильно змінилися з моменту появи одиночної камери на iPhone 8 і хоча iPhone SE (2022) підходить для обміну фотографіями в Інтернеті і фотозйомки на вихідних і у відпустці, він не здатний конкурувати з iPhone 13 або iPhone 13 Pro.

Ціна

Apple iPhone SE (2022) можна придбати у багатьох інтернет-магазинах та роздрібних магазинах, а також у більшості операторів зв’язку.

Загальна думка

Для деяких iPhone SE (2022) може стати ідеальним смартфоном, оскільки він компактний, потужний та доступний. Це, мабуть, найбажаніші якості.

Крім того, якщо ви візьмете до уваги відмінну якість збірки від Apple , довгострокову підтримку програмного забезпечення та елегантний дизайн, придбання цього компактного смартфона має велике значення.

Тим не менш, це простий смартфон для невибагливих користувачів. Його акумулятор не має високого часу автономної роботи, щоб відповідати всій своїй величезній продуктивності, а камера (хоч і прийнятна) є камерою базового рівня.

Крім того, невеликий розмір екрану та частота оновлення 60 Гц також не роблять iPhone SE (2022) мультимедійною суперзіркою.

Якщо ж ці аспекти вас не турбують і ви розумно вибираєте об’єм вбудованої пам’яті пристрою, iPhone SE (2022) – гарне співвідношення ціни та якості і він ідеально підійде тим, хто прагне потужного смартфона, який можна приємно тримати та користуватися однією рукою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.