Огляд Sony Playstation 5: найкраща консоль у світі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мільйони геймерів по всьому світу чекали виходу нової консолі. Після того, як загальна ейфорія пройшла, стали з’являтися відгуки користувачів. У порівнянні з Playstation 4 покращився інтерфейс, навігація стала простіша і приємніша. Але деякі власники відзначають, що система ще не дороблена і іноді виникають неполадки.

Характеристики PlayStation 5

Технічні характеристики нового покоління також грають важливу роль для шанувальників консолі від Sony.

  • Процесор – восьмиядерний AMD Ryzen 3-го покоління на 7-нм мікроархітектурі Zen 2 з тактовою частотою (змінної) 3,5 ГГц.
  • Графічний чіп – кастомний, побудований на базі архітектури AMD RDNA2 частотою (змінної) 2,23 Гц. У теорії, PS5 дозволить грати в 8K. Однак зараз ігор з підтримкою такої роздільнох здатності немає, доступний максимум – 4К. Також новинка на апаратному рівні підтримує технологію трасування променів в іграх.
  • Оперативна пам’ять – 16 Гбайт GDDR6. Основна пам’ять на диску – 825 Гбайт. Передбачений слот для збільшення ємності сховища за допомогою зовнішнього SSD.
  • Привід – Blu-Ray 4K UHD.
  • Загальна обчислювальна потужність консолі – 10,28 терафлопс.

Інтерфейс

Перше, що можна помітити – поділ додатків на два екрани. На одному – гра, на іншому – перегляд фільмів, відеороликів та трансляцій через спеціальні сервіси (Twich, YouTube, Netflix, Okko і так далі).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Магазин «PS Store» перестав бути окремим додатком. Тепер акції, знижки на ігри винесені на головну сторінку. Причому, видно тільки свіжі пропозиції, а всі інші розділи відкриваються за бажанням користувача.

У верхній частині екрану розташований магазин, список останніх запущених ігр та перехід до платної підписки «PS Plus». Праворуч знаходиться рядок пошуку ігр та друзів, меню ігрового профілю. Запрошення в групу для спільної гри тепер відбувається через розділ «game base» (раніше ця функція називалася «тусовка»).

Купувати підписку чи ні – особиста справа кожного гравця. Вона дає можливість грати в мультеплеєрні режими (по мережі проти реальних людей). Для володарів підписки є знижки на ігри в основному магазині «PS Store». Для тих, у кого раніше не було приставки, після оплати підписки стає доступна колекція з двадцяти ігор, в числі яких «Fallout 4», «Bloodborne» та інші знакові проекти минулих років. Підписка розділена на три варіанти щодо терміну дії: один місяць, три місяці і рік.

Зміни в налаштуваннях

Оновилася вкладка «Спеціальні можливості». Тут крім налаштувань для дальтоніків, слабозорих та глухонімих з’явилося регулювання вібрації геймпада, деяким людям вона здається занадто сильними, особливо спочатку.

Цікаво, що можна повністю перепризначити кнопки на контролері і навіть поміняти місцями ліві і праві стіки.

У новій консолі змінилася закладка управління пам’яттю. Зовні меню залишилося таким же, як на PS4, але тепер користувач бачить, які програми можна перенести на зовнішній диск, а які тільки видалити. Творці Playstation 5 не заохочують запуск ігор з носіїв, тому що завантаження буде недостатньо швидким. Проблема в тому, що не можна скопіювати збереження. Для економії місця (на вбудованому SSD є всього 667 Гб) доводиться видаляти гру повністю.

Незвичайний пункт меню – «предустановки ігор». Він дозволяє задати бажаний рівень складності, мова, субтитри і схему управління заздалегідь. Ці настройки не потрібно буде виставляти окремо в кожній грі, система сама їх застосує.

Головне нововведення

Найбільшим зміною в інтерфейсі багато експертів вважають нижнє меню, яке відкривається після натискання кнопки «Playstation» на геймпаді. На головному екрані в ньому показуються новини, оновлення ігор, останні скріншоти і записані ігрові ролики. Все змінюється, коли користувач викликає меню, перебуваючи в грі. З’являються картки активності, тобто підказки для завдань, де вказано, що потрібно зробити, скільки досвіду дається за виконання і навіть скільки реального часу піде на цю місію. Вибравши таку картку, гравець може моментально переміститися до стартової точки завдання.

Там же, в нижньому меню, можна швидко згорнути гру, подивитися повідомлення, побачити рівень зарядки геймпада, налаштувати звук і мікрофон, а також включити музику з онлайн-бібліотеці.

Декілька фото інтефейсу:

Технічні проблеми

З моменту виходу PS5 (листопад 2020 року) пройшло небагато часу, ще залишилися недоліки і технічні огріхи. Наприклад, не був виправлений баг, при якому завантажується гра несподівано пропадала з черги завантажень. Розробники випустили інструкцію по вирішенню проблеми. Для цього потрібно перевести приставку в сервісний, він же безпечний, режим (після включення ще раз натиснути кнопку живлення і потримати кілька секунд). У списку вибрати рядок «реконструювати базу даних».

Є відгуки про те, що іноді Playstation «відмовлялася» виходити із сплячого режиму, якщо був підключений зовнішній диск. Порада одна: не перекладати пристрій в стан спокою, а повністю вимикати консоль. Або не користуватися зовнішнім носієм. У деяких іграх не працювали окремі кнопки джойстика або він зовсім не реагував на команди. В інших випадках система не могла завантажити оновлення для гри (завантаження зависало на позначці в 99%). У когось пропадав звук посеред заставки. Виправити ці неполадки може тільки нова прошивка від творців PS5.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.