Особливості операційної системи MIUI 12 для смартфонів Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На мій Xiaomi Mi 9 вже приїхала оболонка MIUI 12 (Android 10-й версії). 

Дана тема дуже актуальна для багатьох користувачів смартфонів Xiaomi (та й не тільки для них, адже є любителі ставити оболонку MIUI і на смартфони інших виробників), тому давайте в даній статті подивимося, які нововведення нас чекають в новій, дванадцятій версії. Тим більше що “живих” оглядів цієї оболонки я поки що не бачив, всюди тільки розповідають про те, що показували на презентації, а це, вибачте, не одне і те ж. Отже …

Новий візуальний стиль користувальницького інтерфейсу

Перемалювали іконки, елементи інтерфейсу, системні програми і налаштування, допрацювали анімацію (я це все покажу нижче у статті).  

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Плаваючі вікна

У попередній версії оболонки були так звані розділені вікна. Тут це збереглося, але ще і додалася функція плаваючого вікна. (До речі, багато оглядачів, які писали статті про нововведення в MIUI 12 на основі презентацій, чомусь вирішили, що в плаваючі вікна будуть перетворюватися повідомлення, а це зовсім не так.)

Посилання на плаваючі вікна з’являється в списку запущених завдань. При натисканні на цю кнопку, з’являються піктограми додатків, які можуть бути плаваючими вікнами. 

Ось так виглядає плаваюче вікно. Його можна переміщати, зменшувати або навпаки розгортати на весь екран. Причому ви як і раніше можете управляти додатком / десктопом, який знаходиться під плаваючим вікном. 

Якщо зробити довге натискання на піктограмі запущеної задачі, то там крім звичайних значків – закріпити в пам’яті, зробити розділений екран, настройки – з’явиться і піктограма плаваючого вікна (якщо додаток дозволяє це використовувати). На скріншоті справа – режим розділеного екрану. 

Область повідомлень

Тепер з області повідомлень не можна перейти в область швидких перемикачів – це різні вікна. Область сповіщень з’являється жестом вниз від верхнього краю лівої частини дисплея (від середини до лівого краю). На повідомлення, що прийшли можна відреагувати в тому ж вікні.

Також, як і раніше, повідомлення можна перемістити вліво, і там з’явиться можливість або відкласти на якийсь час повідомлення від цього додатка, або ж зовсім вимкнути всі повідомлення або налаштувати їх вигляд. 

Область швидких перемикачів

Вона стала зовсім іншою. Викликається жестом від верхньої кромки з правого боку дисплея. І ті користувачі, які мали справу з айфона-планшетами, зрозуміють, що Xiaomi такий вид області просто злизала у Apple. 

Якщо зробити жест від верхньої частини екрану вниз на цій області, то покажуть всі піктограми, які ви сюди можете додати. 

Зовсім не нагадує “Пункт управління”, який з’явився в iOS 11, чи не так?

До речі, в Xiaomi залишили можливість переключитися з нового центру управління на стару область швидких перемикачів, яка з’являється над областю повідомлень.

Карусель шпалер

Видозмінилася і карусель шпалер – це коли при кожному виклику екрану блокування показується нова картинка. Туди можна додавати свої фотографії і налаштовувати частоту появи. 

Якщо вікно блокування змахнути вправо, то там з’явиться ще одне фото з якимось твердженням або фактом, який можна розкрити і прочитати. 

Ось настройки каруселі. 

Темний режим

Темний режим помітно доопрацьований. Тепер його можна не тільки активувати за розкладом, але і включати спеціальний режим адаптації: в залежності від часу доби смартфон буде регулювати насиченість кольорів і навіть буде міняти товщину шрифтів.

Також тут можна вмикати-вимикати темний режим для окремих додатків. 

Робочий стіл

У робочого столу додалося налаштувань. 

Також тепер можна міняти розмір значків – це дуже корисна можливість. Ось, наприклад, найбільші піктограми. 

Меню програм

Це дуже кумедна історія. Оболонка MIUI спочатку принципово не мала меню додатків, тобто окремого вікна зі всіма встановленими програмами. У них було зроблено як в iOS – всі піктограми розташовані на десктопах. Інші виробники, такі як Huawei, Samsung і багато інших, дозволяли користувачам вибирати, який вид їх більше влаштовує (я, наприклад, ненавиджу, коли всі піктограми розташовуються на десктопах, я завжди використовую окреме вікно з додатками), а в MIUI завжди був тільки один вид. 

І нарешті ЗБУЛОСЯ! В налаштуваннях робочого столу тепер можна вибрати десктоп з меню додатків! Саме меню додатків непогано продумано і налаштовується. 

Ось цей вид і вікно додатків. Категорії додатків налаштовуються. 

Насправді, як мені підказали, цей новий режим з меню додатків з’явився в одному з оновлень MIUI 11, а не тільки в MIUI 12. Але на самому початку в MIUI 11 його не було.

Супершпалери

Окремо розрекламована нова можливість – установка так званих Super Wallpaper, де на даний момент доступні два варіанти – Земля і Марс ( “Червона планета”). Знаходяться вони в додатку “Теми”, там особисті настройки, шпалери, супершпалери. Ну, точніше, доступний тільки Марс, бо Земля хоча і заявлена, але завантажити її не вдається: я навіть спеціально скидання смартфона робив, щоб перевірити, чи можна її буде закачати – не можливо, не працює поки, видає помилку завантаження.

Насправді штука вражаюча: вони об’єднують малюнок завжди включеного екрану, екрану блокування і переходу до десктопів. Я зняв, як це все виглядає. 

До речі, ці шпалери можна завантажити у вигляді apk і для інших смартфонів ось звідси , однак це будуть тільки шпалери, без екрану блокування і режиму завжди включеного екрану, а це зовсім не так ефектно. 

Як записати телефонну розмову

Як не дивно, тут раптом несподівано повернулася можливість запису телефонної розмови, яку вони випиляли пару версій назад. Причому за замовчуванням цей запис включається автоматично, що не кожен помітить, а це діра в безпеці. Воно, звичайно, налаштовується, але якось дивно зроблено, особливо на тлі запевнень в тому, що це взагалі найбезпечніша оболонка. 

Додаток “Камера”

Новий додаток “Камера”: на мій погляд, інтерфейс став помітно зручніше. 

Погодний додаток

Тут зробили хорошу візуалізацію того, що відбувається в обраній місцевості – з декількома ступенями анімації. 

Все це, звичайно, дуже мило, але в незабутньому HTC HD2 це було зроблено аж десять років тому, причому з помітно більш ефектною анімацією.

Нотатки

І в цьому додатку є всякі нові можливості. 

Додаткові можливості захисту

Для повного інформування користувача в MIUI 12 додана функція оповіщення про дозволи. Якщо у фоновому режимі працюватимуть додатки, що вимагають дозволів для використання камери або мікрофона, або для визначення місцезнаходження – на панелі повідомлень відразу з’явиться відповідне попередження. Натиснувши на нього, користувач може змінити налаштування дозволів і припинити будь-яку підозрілу фонову активність.

Також в дозволах з’явилося більше параметрів, щоб користувач міг більш гнучко налаштовувати дозволу для кожної програми. 


Ну, ніби все з приводу найбільш значущих оновлень. Там ще є всякі дрібниці в настройках, але про найцікавіші я розповів. 

Відеоролик, за яким видно, як працює анімація і як викликаються ті або інші підрозділи. 

А тепер відповімо на питання, коли цю оболонку отримають ті чи інші версії смартфонів Xiaomi. 

Смартфони Mi 9, Mi 9T і Mi 9T Pro, Redmi K20 і Redmi K20 Pro MIUI 12 вже повинні отримати.

Далі поступово будуть оновлюватися: спочатку Redmi Note 7, Redmi Note 7 Pro, Redmi Note 8 Pro, Redmi Note 9, потім POCOPHONE F1, POCO F1, Mi 10 Pro, Mi 10, POCO F2 Pro, POCO X2, Mi 10 Lite, Mi Note 10, Mi 8, Mi 8 Pro, Mi MIX 3, Mi MIX 2S, Mi 9 SE, Mi 9 Lite, ну і після цього Redmi Note 7S / Mi Note 3, Mi MIX 2, Mi MAX 3, Mi 8 Lite, Redmi S2, Redmi Note 5, Redmi Note 5 Pro, Redmi 6A, Redmi 6, Redmi 6 Pro, Redmi Note 6 Pro, Redmi 7, Redmi 7A, Redmi Note 8, Redmi Note 8T, Redmi 8, Redmi 8A, Redmi Note 9s , Redmi Note 9 Pro, Redmi Note 9 Pro Max, Mi Note 10 Lite.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.