iOS 14: презентація, дата виходу, що нового, підтримувані пристрої

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До презентації довгоочікуваної і багатообіцяючої прошивки iOS 14 для iPhone місяць, до виходу – приблизно чотири місяці. Незважаючи на це, вже зараз про iOS 14 відомо багато, причому інформацію розкрили перевірені роками джерела. У цій статті зібрали все, що відомо про iOS 14. Хоч прошивка і обіцяє бути «технічною», але нововведень в ній буде реально багато.

Примітка: ми будемо регулярно оновлювати цю статтю аж до виходу фінальної версії iOS 14.

iOS 14: що нового

😎 Головне: iOS 14 буде швидкою і без багів (майже)

У листопаді 2019 року стало відомо, що Apple змінить підхід до розробки iOS 14 . Як з’ясували джерела авторитетного видання Bloomberg, керівники Apple виявилися незадоволені ситуацією з iOS 13. В операційній системі було досить багато недоробок, на які активно скаржилися користувачі. Число скарг не було повальним, як у випадку з куди більш провальною прошивкою iOS 11, але, тим не менш, Apple зібрала чимало негативних відгуків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У зв’язку з цим Apple провела збори провідних розробників і керівників. На ньому компанія визначила шлях розвитку iOS і затвердила нову схему розробку прошивки.

Apple вирішила застосувати абсолютно нову методику розробки iOS. Розробники компанії створили спеціальне інженерне меню, яке дозволяє швидко відчіплювати нестабільні нововведення операційної системи. Це дозволить керівництву Apple стежити за ходом випуску нових версій iOS і робити програмне забезпечення більш гнучким. Функції, які будуть не готові до релізу, зможуть бути легко і просто видалені з продукції, що випускається в збірці для користувачів.

Таким чином Apple має намір боротися з помилками iOS, підвищувати оптимізацію і збільшувати стабільність. За словами інсайдерів, iOS 14 стане великим технічним оновленням за аналогією з iOS 12, що вийшла після жахливої ​​в технічному плані iOS 11. Користувачі iPhone можуть розраховувати на підвищення продуктивності, мінімальну кількість помилок (втім, вони точно залишаться – немає ПЗ без багів) і, ймовірно, збільшення автономності.

В Bloomberg підкреслили, що через технічну спрямованость iOS 14 в оновленні буде не дуже багато нововведень, частина з яких Apple відкладе до iOS 15. Однак уже зараз, за ​​кілька місяців до виходу iOS 14, відомо, що змін в прошивці виявиться цілком достатньо .

Новий дизайн? Ні, його не буде

Авторитетний інсайдер Макс Вайнбах підтвердив, що в iOS 14 не виконано великої переробки дизайну операційної системи. Apple незначно змінить інтерфейс, в тому числі в деяких стандартних додатках, але загальний дизайн iOS залишиться без змін.

Новий екран виклику

Ще в грудні минулого року інсайдери з’ясували, що в iOS 14 з’явиться оновлений екран дзвінка. Apple давно просили реалізувати це нововведення, в зв’язку з тим, що актуальний екран вхідного дзвінка безнадійно застарів.

Новий екран дзвінка буде відображатися у вигляді невеликого віконця вгорі дисплея iPhone за умови, що власник користується смартфоном. Завдяки цьому вхідний дзвінок не закриватиме все, що відбувається на екрані. Якщо ж виклик надходитиме, коли iPhone заблокований, то вікно дзвінка, як і раніше, буде розташовуватися на всьому екрані.

Це нововведення iOS 14 побічно підтвердив віце-президент по розробці програмного забезпечення Apple Крейг Федеріго. Він пообіцяв про появу нового екрану виклику в наступному великому оновленні iOS, відповідаючи на лист одного з користувачів.

У лютому 2020 року нововведення підтвердив відомий інсайдер Макс Вайнбах.

Вибір додатків за замовчуванням

В iOS 14 з’явиться довгоочікувана можливість вибору додатків за замовчуванням. Згідно з даними джерел видання Bloomberg, в Apple обговорювали можливість надання користувачам вибору стандартного веб-браузера, поштового та музичного додатків.

Джерела зазначили, що Apple задумалася про надання такої можливості користувачам після слухань антимонопольного ради Палати представників США. На ньому американські чиновники задалися питанням про те, чи можуть користуватися iPhone вибираючи стандартні програми замість додатків Apple.

Перероблена багатозадачність

У лютому 2020 року стався великий витік  – в руки інсайдерів потрапив iPhone 11 Pro Max зі встановленою ранньою версією iOS 14 ( його продали за два біткоіни ). На ексклюзивно опублікованому відео з цього iPhone була показана перероблена багатозадачність, яка з’явиться в iOS 14. Нове меню перемикання між додатками буде реалізовано в стилі iPadOS, з великими прямокутними слайдами додатків.

Меню з додатками

У березні закордонний ресурс 9to5Mac отримав доступ до частини коду iOS 14, яка витекла в інтернет. З нього стало відомо про ряд нововведень iOS 14.

Одним з таких нововведень стане абсолютно нове для iOS меню з усіма встановленими на iPhone додатками. Воно буде доступно користувачам на окремій сторінці на головному екрані. Нововведення повинно спростити доступ до додатків, в тому числі використовуваних відносно рідко. Користувачам буде доступне сортування по різних категоріях, в тому числі по незвичайним: частоті запуску або по популярним для поточного часу доби додатків.

Як відзначили журналісти, це нововведення iOS 14 деяким чином натхненне операційною системою Android, в якій подібне меню існує з перших версій.

Велике оновлення шпалер

iOS 14 стане дуже приємним оновленням для шанувальників шпалер. В першу чергу, з приходом прошивки Apple надасть користувачам можливість додавати в розділ шпалер в додатку «Налаштування» зображення зі сторонніх додатків. Це дозволить зберегти всі шпалери в одному місці, а також використовувати сторонні динамічні шпалери, мінливі при активації світлої або темної теми.

Розділ «Шпалери» в додатку «Налаштування» буде перероблений. Всі зображення в ньому будуть розподілені за категоріями для зручної організації та пошуку. У витеклому в інтернет коді iOS 14 були знайдені згадки категорій «Земля і Місяць», «Квіти» та інші.

Режим розділеного екрану

В iOS 14 може з’явитися режим розділеного екрану для роботи з двома додатками одночасно, про що повідомили китайські інсайдери. Повідомляється, що режим буде працювати за аналогією з режимом Split View для iPad. На яких iPhone буде підтримуватися нововведення невідомо. Не виключено, що режим стане доступний тільки на великогабаритних моделей iPhone з великими дисплеями.

Підтримка стилуса Apple Pencil

У коді iOS 14 було виявлено згадку фреймворку PencilKit, що відповідає за підтримку стилуса Apple Pencil на iPhone. У додатках з підтримкою PencilKit буде доступне введення рукописного тексту з автоматичним розпізнаванням в реальному часі.

Новий фітнес-додаток Seymour

З великого витоку коду iOS 14 в березні стало відомо, що в новій прошивці для iPhone з’явиться новий додаток з кодовою назвою Seymour. Це буде фітнес-додаток, в якому користувачі зможуть контролювати виконання різних активностей. Додаток надасть доступ до навчальних відео, які показують, як потрібно правильно виконувати різні вправи.

Додаток Seymour також вийде на Apple Watch. Витік з коду натякнуло на те, що відстеження багатьох активностей в додатку буде виконуватися через смарт-годинник.

Розширена підтримка миші

В iOS 14 і iPadOS 14 з’явиться розширена підтримка Bluetooth-мишей. У прошивках буде додана підтримка додаткових дій при роботі з мишкою по аналогії з macOS. Курсор миші буде змінюватися при наведенні на різні об’єкти, а також буде зникати при бездіяльності користувача протягом декількох секунд. Крім цього, з приходом iOS 14 у користувачів з’явиться доступ до використання нових жестів миші, серед яких клік правою кнопкою, посилене затискання на трекпаді і інші.

Відновлення iPhone по Wi-Fi

У випущеної в кінці лютого прошивці iOS 13.4 beta 3 було виявлено згадку нової функції iOS 14 – можливості відновлення iPhone по Wi-Fi без необхідності підключати пристрій до комп’ютера. Функція називається OS Recovery і, як вказали натяки в коді прошивки, вона з’явиться на iPhone саме з приходом iOS 14.

Нові емодзі

У новій iOS ніяк без нових емодзі. В кінці січня консорціум Unicode анонсував нові емодзі з колекції Emoji 13, які з’являться в тому числі і в iOS 14. У колекцію Emoji 13 входять 62 нових емодзі, деякі з яких представлені в різних варіаціях. Загальна кількість нових смайликів, запланованих до додавання в стандарт Unicode 13 становить 117 штук.

Спеціальні можливості

В черговій операційній системі Apple не забуде про людей з обмеженими можливостями. В iOS 14 компанія додасть виявлення певних звуків за допомогою iPhone або iPad. Наприклад, iPhone зможе визначати дверний дзвінок, стукіт у двері, дитячий плач, пожежну сигналізацію та інші звуки і автоматично виконувати заздалегідь встановлені дії. Крім цього, в iOS 14 з’явиться функція розпізнавання жестів.

iOS 14: які пристрої буде підтримувати

Офіційний список пристроїв з підтримкою iOS 14 буде опублікований компанією Apple після презентації операційної системи. Зараз же у нас є тільки здогадки і витоки від інсайдерів.

Один з таких витоків, опублікований виданням iPhonesoft в січні 2020 року, озвучив наступний список моделей iPhone з підтримкою iOS 14 і iPadOS 14:

iOS 14

  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7-го покоління)

iPadOS 14

  • 12,9-дюймовий iPad Pro
  • 11-дюймовий iPad Pro
  • 10,5-дюймовий iPad Pro
  • 9,7-дюймовий iPad Pro
  • iPad (7-го покоління)
  • iPad (6-го покоління)
  • iPad (5-го покоління)
  • iPad mini (5-го покоління)
  • iPad Air (3-го покоління)

Згідно витоку, iOS 14 буде підтримувати всі пристрої, які мали підтримку iOS 13. Подібний прогноз звучить цілком логічно, враховуючи спрямованість iOS 14 на усунення багів і підвищення загальної стабільності роботи iPhone. Наприклад, аналогічне «технічне» оновлення iOS 12 теж підтримувало всі моделі iPhone з підтримкою iOS 11.

✍️ Дата презентації iOS 14

Дата презентації iOS 14 – 22 червня 2020 року.

Apple офіційно анонсувала проведення конференції WWDC 2020 у понеділок, 22 червня. У цей день компанія офіційно презентує iOS 14.

✍️ Дата виходу бета-версії iOS 14

Перша бета-версія iOS 14 вийде на 22 червня, після презентації операційної системи. Спочатку прошивка стане доступна для зареєстрованих розробників. Приблизно через місяць Apple випустить загальнодоступну бета-версію iOS 14 для учасників програми тестування (фактично – для всіх бажаючих).

Найімовірніше, при бажанні користувачі зможуть встановити і призначену для розробників бета-версію iOS 14. Можливість подібної установки була у випадку з iOS 12 і попередніми прошивками з використанням бета-профілю розробника.

Виключення відбулося у випадку з iOS 13 в 2019 році. Тоді встановити перші бета-версії iOS 13 для розробників можна було тільки за умови наявності зареєстрованого облікового запису розробника. Як відзначали представники Apple, таке обмеження було введено, щоб захистити звичайних користувачів від нестабільних перших бета-версій iOS 13.

✍️ Дата виходу iOS 14

Дата виходу iOS 14 – вересень 2020 року.

Apple традиційно випускає нову операційну систему для iPhone в другій половині вересня. На поточний момент немає серйозних передумов про те, що компанія змінить традицію і випустить прошивку в інший місяць. У фахівців існують побоювання про те, що Apple може перенести випуск iPhone 12  на жовтень через спалах коронавірусу COVID-19  в світі. Однак про перенесення дати запуску iOS 14 поки подібних прогнозів немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.