Microsoft скасовує старе обмеження у Windows

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Корпорація Microsoft скасувала дивне обмеження, яке існувало в операційних системах Windows протягом трьох десятиліть. Тепер розмір розділу FAT32 в ОС можна буде збільшити до 2 ТБ. Раніше цей ліміт був значно меншим.

Реклама

FAT32 — це файловий формат, розроблений Microsoft в середині 1990-х років. Протягом майже 30 років у Windows розмір диска, форматованого через стандартні інструменти, обмежувався лише 32 ГБ. Хоча технічно формат підтримує обсяги до 2 ТБ, для цього потрібно використовувати сторонні програми. Інші операційні системи не мали таких обмежень.

Колишній розробник Windows Дейв Пламмер пояснив ситуацію у своєму блозі на YouTube. Він зазначив, що саме він встановив обмеження на 32 ГБ. За його словами, вибір цієї цифри був випадковим: Пламмер тестував найбільшу доступну карту пам’яті, обсяг якої складав 16 МБ, і вирішив помножити її розмір на тисячу, а потім ще раз подвоїти, вважаючи, що цього буде достатньо. Однак з часом це обмеження закріпилося і не було змінене, хоча обсяги накопичувачів зросли.

Попри скасування обмеження, існують певні труднощі. Збільшити максимальний розмір можна тільки при форматуванні дисків через командний рядок у останній тестовій версії Windows 11 Canary. У спеціальному інтерфейсі ця функція ще не доступна. Очікується, що розробники згодом усунуть і цей недолік.

Хоча FAT32 вже не є популярним форматом, він досі використовується на багатьох старих пристроях і флешках. Формат залишається універсальним, оскільки підтримується на багатьох платформах.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ