Microsoft добавить нову вимогу до апаратної системи Windows 11

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Схоже, що Microsoft нарешті визначилася з тим, наскільки далеко вона готова зайти на підтримку старого обладнання. Починаючи з майбутньої збірки Windows 11 24H2, Microsoft вимагатиме, щоб ваш процесор підтримував інструкцію POPCNT. Якщо ви ставите питання, що це таке і чи вплине це на вас, то ви не самотні.

Цей новий додаток був помічений Бобом Поні на сайті X (колишній Twitter). За словами користувача, якщо процесор не підтримує інструкцію POPCNT або її вимкнено, Windows взагалі не працюватиме. Багато системних файлів тепер вимагають цієї інструкції, починаючи з ядра Windows 11. Коротше кажучи, немає POPCNT – немає Windows 11 24H2.

Але що це за інструкція POPCNT? Вона розшифровується як “підрахунок населення”. Це проста, але корисна інструкція, яка підраховує кількість встановлених бітів (одиниць) у машинному слові. Як пояснює інженер-програміст Вайбхав Сагар: “Наприклад (для простоти припустимо, що слова 8-бітні), popcount(00100110) дорівнює 3, а popcount(01100000) – 2”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, ВЕЛИЧЕЗНЕ відкриття виявлено у Windows 11 версії 24H2, починаючи зі складання 25905.
Процесор з інструкцією “POPCNT” тепер ОБОВ’ЯЗКОВИЙ!
Різні системні файли, що вимагають інструкції POPCNT процесора, починаючи з ядра Windows 11 і закінчуючи драйверами USB XHCI.

Досить сказати, що він дуже, дуже старий – принаймні за комп’ютерними стандартами. Вперше він був представлений у 1960-х роках як програмне рішення, за чутками, на замовлення Агентства національної безпеки (АНБ), як інструмент, що допомагає розшифровувати повідомлення. Набагато пізніше, на початку 2000-х років, вона стала широко застосовуватися як апаратне рішення в споживчих процесорах, починаючи з процесорів Barcelona (Phenom II) від AMD та Nehalem (перша серія Core) від Intel. Вони були випущені у 2007 та 2008 роках відповідно.

В наші дні POPCNT знаходить застосування в криптографії, алгоритмах стиснення даних, біоінформатиці, машинному навчанні та штучному інтелекті, а також в інших галузях. Схоже, що це важлива, хоча й інструкція, що часто не береться до уваги. Сагар також наголошує на її корисності в таких робочих навантаженнях, як виконання двійкових конволюційних нейронних мереж.

Який сенс у тому, що Microsoft раптом зробила інструкцію 60-річної давності обов’язковою у наступному збиранні Windows? Tom’s Hardware зазначає, що Microsoft, можливо, хоче переконатися, що всі ПК з Windows 11 здатні підтримувати двійкові нейронні мережі.

Хороша новина полягає в тому, що, якщо ваш ПК не дуже древній, вам нема про що турбуватися. Теоретично, вимога Windows 11 TPM 2.0 вже блокує такі комп’ютери, оскільки це набагато новий критерій, якому потрібно відповідати (хоча його можна обійти). Проте ентузіастам, які намагаються встановити нові операційні системи на застаріле обладнання, буде непросто оминути цю вимогу.

Можливо, Microsoft має намір зробити ПК зі штучним інтелектом нормою і на цьому все закінчиться, а такі функції, як автоматичне масштабування, мають з’явитися у наступному патчі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.