Windows 12: огляд очікуваних функцій і нововведень ОС Microsoft

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Microsoft активно інвестує в розвиток штучного інтелекту, що вже помітно в Windows 11 і сервісі Copilot (віртуальний асистент). Напередодні швидкого анонсу Windows 12 виникає питання: що нового принесе ця операційна система?

У мережі з’являються все нові дані, що вказують на близький реліз платформи Microsoft наступного покоління. Давайте розбиратися, чого чекати від нової версії Windows.

Розробка Windows 12 у самому розпалі

Два роки тому повідомлялося, що розробка ОС Windows 12 увійшла в активну фазу. Microsoft, за чутками, почала набір розробників для роботи над новим виданням своєї платформи ще у 2022 році.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Система, як стверджується, створюється з нуля, хоча в це і важко повірити. Найімовірніше, це буде розвиток наявного програмного забезпечення з додаванням нових функцій, аналогічно переходу на Windows 11, де базова структура операційної системи зберігала елементи 10-версії.

Нові відомості про Windows 12 надійшли і від Intel, де йшлося про те, що Microsoft, ймовірно, співпрацює з цим виробником процесорів для оптимізації апаратного забезпечення під високі навантаження, пов’язані з роботою ШІ. Підтвердження цих даних отримано і від представника іншої компанії – Qualcomm.

За інформацією, генеральний директор Qualcomm – Кріштіану Амон під час обговорення фінансових результатів згадав про вихід нового покоління Windows у середині 2024 року. Амон говорив про нове втілення системи Windows, згадавши про майбутній чип Snapdragon X Elite, який буде встановлений у деяких ноутбуках. Ці пристрої будуть оснащені штучним інтелектом.

Що чекати від Windows 12

Windows 12 отримала кодову назву Next Valley. Microsoft протягом останніх кількох місяців уже тестує різні ідеї та рішення для нової ОС. Можна бути впевненим, що оновлення до Windows 12 буде надано безкоштовно для користувачів поточної версії системи.

Однак варто пам’ятати, що мінімальні системні вимоги для нового ПЗ будуть виразно вищими, ніж для вже досить вимогливої Windows 11. Так що варто заздалегідь задуматися про придбання нового обладнання.

Безсумнівно, операційна система Windows 12 збагатиться функціями штучного інтелекту і чат-ботами. А Copilot (віртуальний асистент) стане невід’ємною частиною програмного забезпечення Microsoft. Компанія вже тестує його роботу, надаючи функції користувачам у деяких країнах, наприклад у США та Великій Британії.

На виставці CES 2023 року Панос Панай, тодішній голова відділу Windows, висловив упевненість у тому, що штучний інтелект кардинально змінить спосіб виконання всіх завдань у системі Windows. Крім того, у жовтні 2022 року на конференції Microsoft стався витік, який нібито показав нову систему в дії.

Ми бачили трохи змінений інтерфейс – Панель завдань, яка була трохи відокремлена від нижнього краю екрана і злегка височіла над ним. Microsoft прагне за допомогою таких косметичних змін спростити навігацію на пристроях із технологією сенсорного управління. Можливо, зміняться і push-повідомлення.

Секція віджетів, основні відомості та системний пошук, імовірно, будуть переміщені ближче до верхнього краю екрана. З плином часу деякі рішення можуть бути додатково поліпшені або змінені до виходу нової операційної системи.

Що ще може змінитися у Windows 12

Microsoft у Windows 12 повинна уніфікувати зовнішній вигляд програмного забезпечення. Не можна допустити, щоб сучасна платформа третього десятиліття XXI століття все ще містила елементи з кінця минулого століття. Досить зайти в диспетчер пристроїв, який нагадує мені те, що я бачив майже 30 років тому в Windows 95.

Уніфікація зовнішнього вигляду також передбачає відмову від Панелі управління. Цей розділ містить елементи з Windows XP (а його коріння сягає Windows 95) і не відповідає інтерфейсу. Наразі додаток Налаштування відмінно справляється зі своїм завданням і має сучасний дизайн. Тому застарілий релікт системи має бути якомога швидше усунутий.

Я б також хотів, щоб Microsoft поліпшила Меню Пуск, яке, як і раніше, має неестетичний вигляд і не пропонує оптимальну функціональність. Можливості налаштування цієї області обмежені, а іконки та інтерфейс візуально не привабливі. Люди, які бажають внести зміни тут, змушені використовувати сторонні програми, як Start11.

Я також очікую, що Microsoft розширить можливості Windows Hello. Мені здається, що зараз гігант із Редмонда уникає повної інтеграції цієї послуги в усій екосистемі. Є потенціал і для подальшого розвитку функцій захисту доступу до додатків та облікового запису Microsoft за допомогою цієї технології.

Для мене також важлива тісніша інтеграція Microsoft 365 із новою системою. Я хотів би мати можливість редагувати профіль, оновлювати підписку прямо з Windows 12. А що ви б хотіли поліпшити в Windows?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.