У Windows 11 засвітилася знаменита функція Linux

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У тестовій збірці Windows 11 інсайдери виявили нову для платформи функцію, з якою користувачі Linux знайомі вже багато років. Мова про підтримку команди sudo – у мережі з’явився скріншот із демонстрацією її налаштування, а портал Arstechnica розповів, чим вона може бути корисна.

Утиліта sudo дає змогу запускати додатки або змінювати налаштування ОС на базі ядра Linux з правами адміністратора, коли у користувача немає відповідних привілеїв для виконання потрібної операції. Наприклад, для створення нового користувача. Найближча її аналогія у Windows – запуск командного рядка від імені адміністратора.

Судячи з опублікованого в соцмережі X скріншоту, можливість використання sudo з’явилася в Canary-збірці Windows 11 у розділі налаштувань для розробників. Судячи з опису, користувач зможе вибрати, як буде виконано команду після запуску утиліти, – у новому вікні або в поточному.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У теорії нововведення дасть змогу виконувати потрібні операції з підвищеними правами без видачі привілеїв адміністратора на весь сеанс роботи з командним рядком або PowerShell. Коли саме і в яких стабільних релізах Windows нововведення стане загальнодоступним, поки невідомо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.