Чому використовувати Windows 7 зараз немає сенсу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Статистика показує, що досі досить пристойна кількість користувачів працюють на Windows 7. Ця операційна система була випущена в липні 2009 року і на той момент була найкращою операційною системою. Ба більше, якийсь час вона вважалася найкращою і за часів виходу Windows 10, коли та була сирувата.

Але час іде вперед і скоро вже Windows 10 буде неактуальною – це трапиться тоді, коли вийде наступна версія після 11-ої “вінди”. Але повернемося до того, що і Windows 7 досі залишається в строю. Але мало хто знає, що немає жодного сенсу використовувати цю операційну систему у 2023 році.

Головний мінус – відсутність підтримки та оновлень

Останній великий апдейт (сервіс пак) Windows 7 вийшов у 2011 році, а підтримка для звичайних користувачів припинилася у 2020 році. Також на початку цього року закінчилася і платна підтримка операційної системи. А це означає, що Windows 7 більше ніколи не отримає жодних оновлень.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ні, можливо якесь дуже критичне оновлення і може вийти, якщо зловмисники знайдуть вразливість, але це навряд чи. Використовувати таку систему небезпечно – все таки рівень захисту в Windows 7 набагато гірший, ніж у 10-ій та 11-ій версії.

Другий мінус – відсутність нових функцій і можливостей

Кожна нова Windows – це не тільки поліпшена операційна система, а й нові можливості. Наприклад, меню “Пуск” у Windows 10 стало більш функціональним, з’явилися віртуальні робочі столи, “Центр дій” (Win + A, хто забув), з’явився нарешті нормальний вбудований браузер і голосовий помічник.

У Windows 7 вже нічого не з’явиться, але користувач може кастомізувати операційну систему на свій розсуд за допомогою сторонніх додатків.

Третій мінус – Windows 7 працює повільніше, ніж Windows 10

Здавалося б, це парадокс, але ні. Якраз у Windows 10 став відчуватися SSD накопичувач – операційна система стала завантажуватися набагато швидше, та й загалом стала працювати швидше, якщо порівнювати з Windows 7. У ті часи, коли вийшла Windows 7, розробники не робили ухил на високу швидкість читання і запису даних з накопичувача – SSD диски на той час перебували в зародковому стані, ОС обходилася повільним HDD.

Також покращилися алгоритми роботи з процесором і пам’яттю. Перевірити це просто. Достатньо встановити “сімку” на потужний комп’ютер – швидше вона працювати не буде.

Четвертий мінус – з безпекою у Windows 7 все погано

З моменту виходу Windows 10 багато користувачів перестали користуватися антивірусним програмним забезпеченням – стандартний захист справляється і без цього. А ось Windows 7 було складно використовувати без антивіруса – софт тих років не був таким досконалим, як зараз. Головне використовувати рекомендовані налаштування в Windows 10 (11) – і якщо ви не займаєтеся чимось специфічним, то сторонній антивірус можна не ставити.

П’ятий мінус – Windows 7 менш стабільна

Операційна система раз на рік потребувала перевстановлення. Звичайно, можна і не перевстановлювати, але з часом Windows 7 починала працювати повільніше. Це було пов’язано з особливостями архітектури.

У Windows 10 такої проблеми немає. Особисто у мене є ноутбук, на якому Windows 10 не перевстановлювали з кінця 2015 року – лептоп було куплено вже з новою ОС на борту. Все працює відмінно, головне не відключати оновлення.

Більш ранні версії Windows, такі, як Windows 95, 98, XP потребували перевстановлення ще частіше. Я добре пам’ятаю, коли перші версії вікон по 3 рази за день встановлював заново – через криві драйвери вони періодично не запускалися, і було незрозуміло, чи ввімкнеться комп’ютер нормально наступного дня.

Який висновок?

Windows 7 використовувати можна тільки в тому разі, якщо у вас є відповідний ПК тих років без SSD накопичувача. У разі, якщо у вас сучасна система, SSD диск, хороший процесор і не менше 8 гігабайт пам’яті – то краще використовувати Windows 10 або навіть 11. Технології не стоять на місці, вони постійно розвиваються і це потрібно приймати як належне. Проти вже не піти, назад дороги немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.