Чому Windows 11 виявилася гіршою, ніж Windows 10

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минуло вже більше 2-х років після виходу найсвіжішої операційної системи Windows 11, але користувачі досі вагаються – чи ставити 11-ту, чи залишитися на 10-ій “вінді”. Та чого вже казати, ще досі є фанати давно застарілої Windows 7, а це значить, що такі самі шанувальники є і у 10-ої версії “вікон”.

Але давайте розглянемо Windows 11 з іншого боку. Так, це прекрасна операційна система, вона дуже сучасна. Але є низка нюансів, які роблять її гіршою, ніж попередницю. Якщо ви читаєте “Блог системного адміністратора” вперше, то прошу підписатися і поставити лайк (лайки можна ставити всім).

Windows 11 потрібне потужне залізо

Хоч і Microsoft заявляє у себе на сайті, що 11-ій версії Windows потрібен комп’ютер із процесором від 2-х ядер із частотою від 1 ГГц, а також від 4 гігабайт оперативної пам’яті, але це мало що означає. Це мінімальні системні вимоги для встановлення Windows 11.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Працювати ж система з такими апаратними даними стане вельми кепсько – все буде сильно гальмувати. Для Windows 11 бажано все ж таки мати багатоядерний процесор із частотою від 2 ГГц і щонайменше 8 гігабайт оперативної пам’яті, а вже SSD обов’язковий, в ідеалі NVMe.

Також для встановлення Windows 11 потрібне сучасне залізо. Материнська плата комп’ютера повинна мати довірений модуль платформи (TPM). Або простими словами – крипточіп. Без нього, за замовчуванням, Windows 11 не встановити. Але якщо трохи “потанцювати з бубном”, то 11-а “видна” може нормально працювати і на дуже старій платформі.

Windows 11 вимагає щонайменше 64 гігабайти вільного місця на диску, тоді як 10-ка не більше 20. Для тих, у кого ще залишилися старенькі SSD на 120-160 гігабайт це може вилитися в проблему – половина накопичувача буде зайнята системою.

Незвична панель завдань і меню “Пуск”

Microsoft вже робила меню “Пуск” незручним у Windows 8, а в 11-ій версії зробила інтерфейс на кшталт комп’ютерів Apple. Меню пуск розташоване незвично в середині, поруч з іконками додатків. Не всім користувачам це сподобалося – багато хто за інерцією відводить курсор миші в лівий кут екрана, щоб відкрити меню, а тут же, потрібно шукати іконку майже в середині екрана. Так, у налаштуваннях можна повернути Пуск у ліву частину, але когось це може загнати в ступор.

Інтерфейс також змінився

Багато користувачів відзначають незручний змінений інтерфейс – нові вікна та іконки, а також розташування тих чи інших опцій. Але це скоріше не мінус, а невідворотна реальність – практика показує, що користувач з часом звикає до всього. Особисто на мій погляд, ідеальний дизайн Windows залишився в 7-ій версії: все строго, лаконічно і нічого зайвого.

Проблеми зі старим софтом

Нещодавно подарував батькам новий ноутбук із Windows 11. Усе налаштував, усі задоволені. Але виявилося, що батько любить грати в шахову програму, яка була написана ще в нульових. На всі мої спроби сказати, що є сучасні сервіси і програми, які набагато цікавіші і використовують нейромережі, він виявився непохитним. На жаль, що я тільки не робив, але програма під Windows 11 працювати відмовлялася.

А якщо взяти софт, який був ще написаний під MS DOS? Є багато цікавих іграшок і програм, які не втратили своєї актуальності. Уже в 10-ій Windows з DOS-програмами була велика проблема, в 11-ій, схоже, і зовсім відмовилися від такої підтримки. Перевірив навмання парочку ігор і програм тих років – з 5 запустилася всього 1. Для когось це може стати проблемою, особливо якщо користувач використовує в роботі старе ПЗ.

Проблеми зі старим залізом

Якось приятель попросив йому допомогти – він працює в друкарні і ніяк не міг подружити професійний сканер з ноутбуком на Windows 11.

Ні, все працювало нормально, але був один мінус – якщо сканувати одну сторінку все нормально, а якщо вмикати потокове сканування, то постійно пропадали нові сторінки. На жаль, перемогти цю проблему не вдалося. Проблема, найімовірніше, у драйвері, який був написаний ще для Windows 7, а виробник більше не підтримує цю модель.

Підтримка Android додатків

Це добре, але що буде, якщо в майбутньому зловмисники зможуть отримати віддалений доступ саме через Android додаток? Така можливість “з коробки” (без встановлення відповідного ПЗ) за певних обставин може зробити комп’ютер уразливим. Звісно, це зі сфери параної, але викреслювати з голови таку можливість не варто.

До чого це все?

Якщо у вас сучасний потужний комп’ютер, ви використовуєте тільки оновлений софт, а також не користуєтеся застарілим периферійним обладнанням, то Windows 11 буде кращою, ніж Windows 10. Потрібно трохи звикнути і вже потім 10-ка вам здасться чимось із минулого століття. А ось якщо ви любитель старого софту, у вас є пристрої, які можуть не працювати з новою Windows, то не варто засмучуватися – 10-ка прослужить ще багато-багато років.

Є в мене приятель, який для роботи використовує Windows XP, а також у нього поряд комп’ютер із Windows 95. Навіщо? Та подобається йому атмосфера тих років, ще й монітор відповідний “пузатий”. Ну а тріск жорсткого диска – дуже приємно послухати!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.