Windows 12 – штучний інтелект і модульна структура

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожна нова операційна система повинна показувати спадкоємність поколінь. Хоча б просто тому, що це масовий продукт, а значить розрахований на роботу з абсолютно різними користувачами. Деякі юзери “виховані” в якійсь екосистемі, інші ж тільки прийшли подивитися “як це все крутиться”, але кожен з цих потенційних клієнтів повинен захотіти залишитися і купити нову флагманську OS.

Концептів Windows 12 в мережі просто величезна кількість. Багато з них являють собою “суміш слона і носорога”. Втім, спроба дизайнерів перетворити майбутню OS на красивий і функціональний гібрид Windows + Mac цілком зрозуміла. Однак набагато цікавішими здаються думки, які для нас “думають” хлопці з Редмонда. Чому це важливо? Тому що насправді ви й озирнутися не встигнете, як заклики перейти на Windows 11 поступляться місцем не менш настирливим нагадуванням про нову OS із цифрою “12”. Деякі експерти вважають, що розмови про нову Windows плавно перейдуть у представлення нового продукту від Microsoft вже на початку наступного року.

Чого чекають від Windows OS 12?

Насамперед реструктуризації. Якщо вам не сподобалося це слово, то давайте розшифруємо його за допомогою інформації, оприлюдненої на девелоперській конференції Microsoft. І вийде у нас, що насправді “реструктуризація” означає, зокрема, зміни для панелі завдань, яка зазвичай “прокручена” в нижній частині, але тепер отримає більш гнучку позицію “за бажанням користувача”. Більш-менш достовірні інсайдерські скріншоти “натякають” нам на загальний рух інтерфейсу Windows у бік мобільних платформ. Зокрема, вважається, що Win12 буде за дефолтом надавати користувачеві дані про погоду, стан мережі та батареї, а також показувати годинник. Зміниться і поле пошуку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Словом, дизайн інтерфейсу почне більше набагато більше нагадувати смартфони та планшети. Експерти пояснюють цей факт збільшеними можливостями мобільних гаджетів. Згідно з відомою статистикою, користувачі останнім часом стали набагато більше проводити часу з “розумним” девайсом, ніж за екраном десктопа або ноутбука. А це означає, що інтерфейс “великих” пристроїв доведеться полегшувати. Процес у певному сенсі нагадує перетворення величезної товстенної книги на десятисторінковий комікс, але ми пам’ятаємо, що популярна OS повинна залишитися затребуваною, а значить відповідати трендам. Тим більше що конкуренти не дрімають, і розмови про нову китайську HarmonyOS для PC стають дедалі актуальнішими.

Не можна сказати, що користувачі дуже хочуть отримати ще більше допомоги від AI, скоріше навпаки, багато хто ставиться до всієї цієї історії досить насторожено, але Microsoft вже сьогодні показує своє бажання інкорпорувати штучний інтелект на якомога більшій кількості рівнів. Зрештою юзери звикнуть до ситуації, яка описується як характерна для майбутньої операційки від Microsoft. Припустимо, ви хочете написати електронного листа, AI аналізує вашу активність, і якщо ви працюєте з клієнтом пошти досить часто, то система запропонує запустити вашу улюблену профільну програму. Штучний інтелект також простежить за текстом листа для того, щоб передбачити ваші бажання і далі. Наприклад, ви тільки-но згадали запрошення на день народження або весілля, а AI вже тут як тут із пропозицією запустити Microsoft Designer. Сама концепція недалеко пішла від предиктивної клавіатури, але виглядати має вражаюче

Core PC

Це назва проєкту, що активно розвивається і знаходиться всередині Microsoft. Саме на нього сподіваються експерти, коли говорять, що реструктуризація операційки неминуча, і хлопці з Редмонда це розуміють. Фактично Core PC працює над поділом WinOS на модулі. Такий підхід дуже нагадує занедбаний Windows 10X концепт. Модульна OS набагато ефективніша для функціонування на пристроях, що належать до різних форм-факторів. І значною мірою відповідає сучасним трендам, про які йшлося вище. Цілком можливо, що таким чином для Windows буде відкрито нові можливості для “співпраці” з ARM процесорами. А на мобільних пристроях можна буде запускати повнорозмірні додатки без необхідності скачування старших адаптованих версій софту

Зворотним боком модульності, як зазначають експерти, може стати новий підхід до функціонування додатків і програм. Вони будуть безпечнішими, перетворившись на “пісочницю”, тобто виявляться “пов’язані” функціональними дозволами, що обмежують їхні можливості. Уся ця історія частково може бути схожа на IPadOS, де практично будь-який софт взаємодіє тільки з певною частиною операційки.

Офіційних даних про вихід Windows 12 поки немає. Згідно з графіком, опублікованим ресурсом Windows Central, Microsoft серйозно оновлює свою операційну систему кожні три роки. І ці дані дають нам право припускати, що Windows 12 буде запропонована користувачам наступного 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.