Google Chrome почав передавати дані про інтереси користувачів третім особам

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цього літа компанія Google почала впровадження свого нового API Topics, який “дає змогу браузеру обмінюватися з третіми сторонами інформацією про інтереси користувача, зберігаючи при цьому конфіденційність”. Цей API, що є частиною нової “пісочниці конфіденційності” Google, має замінити сторонні файли cookie, які вже багато років стежать за нами, повідомляючи, куди ми ходимо, що купуємо тощо.

API Topics – це новий інструмент, який допоможе сайтам пропонувати рекламу, що відповідає інтересам користувачів. Цей API надає сайтам три параметри для більш точної таргетованої реклами. По-перше, сайти можуть запитувати у Chrome інформацію про теми, які цікавили користувача в останній місяць, щоб персоналізувати рекламу під його вподобання. По-друге, сайти самі можуть рекомендувати Chrome теми, якими користувач цікавився під час перегляду сторінок, щоб інші сайти могли пропонувати рекламу на ці теми. Нарешті, браузер може ділитися знеособленими даними про користувача, щоб сайти могли оцінити ефективність своєї реклами.

API Topics було включено в липневий реліз Chrome 115, і якщо у вас його ще немає, то точно скоро з’явиться. Якщо ідея передачі інформації про ваші інтереси третім особам не викликає у вас захоплення, ви можете легко відключити цю функцію. Ось як це зробити:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У браузері Chrome натисніть на три крапки в правому верхньому кутку і перейдіть у розділ “Налаштування” -> “Конфіденційність і безпека” -> “Конфіденційність у рекламі”. (Або просто введіть в адресне поле chrome://settings/adPrivacy).

Тут нас цікавлять три параметри: “Теми реклами”, “Реклама, пропонована сайтами” і “Оцінки ефективності реклами”. Просто натисніть на них і переведіть перемикач у вимкнене положення.

Звісно, цей метод не є надійним засобом забезпечення конфіденційності – наприклад, окремі сайти можуть мати свої власні куки, пікселі відстеження та інші методи збору даних про вас. Тому, якщо ви вважаєте це недостатнім, можна розглянути деякі браузери з вищим рівнем конфіденційності, як-от стандартний для macOS браузер Safari, DuckDuckGo або Brave.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.