Google Chrome попереджатиме про шкідливість встановлених розширень

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Google тестує нову функцію в браузері Chrome, яка попереджатиме користувачів про те, що встановлене розширення було видалено з Інтернет-магазину Chrome, що зазвичай свідчить про наявність у ньому шкідливого ПЗ.

В Інтернет-магазині Chrome постійно публікується безліч небажаних розширень для браузера, які просуваються за допомогою спливаючої та перенаправляючої реклами.

Ці розширення створюються шахрайськими компаніями та погрозами, які використовують їх для вставляння реклами, відстеження історії пошуку, перенаправлення на партнерські сторінки, а в більш важких випадках – для крадіжки електронної пошти Gmail і облікових записів Facebook.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проблема полягає в тому, що такі розширення швидко поширюються, причому розробники випускають нові, щойно Google видаляє старі з Інтернет-магазину Chrome.

На жаль, якщо ви встановили одне з таких розширень, воно залишиться у вашому браузері навіть після того, як Google визначить його як шкідливе і видалить з магазину.

У зв’язку з цим компанія Google додала в браузерні розширення функцію Safety Check, яка попереджає користувачів Chrome про те, що розширення було виявлено як шкідливе або видалено з магазину, і що його слід видалити з браузера.

Ця функція з’явиться в Chrome 117, але вже зараз її можна протестувати в Chrome 116, увімкнувши в браузері експериментальну функцію “Модуль розширень у перевірці безпеки”.

Щоб увімкнути цю функцію, просто скопіюйте URL-адресу Chrome, ‘chrome://flags/#safety-check-extensions’, в адресний рядок і натисніть клавішу Enter. Ви потрапите на сторінку “Прапори Chrome”, де буде виділено функцію “Модуль розширень у Safety Check”.

Тепер встановіть значення “Увімкнено” і перезапустіть браузер, коли з’явиться запит на ввімкнення функції.

Перевірка безпеки розширень у Google Chrome
Після увімкнення цієї функції на сторінці налаштувань “Конфіденційність і безпека” з’явиться нова опція, що пропонує переглянути всі розширення, видалені з Інтернет-магазину Chrome, як показано нижче.


Клацнувши по цьому посиланню, ви перейдете на свою сторінку розширень, де будуть перераховані видалені розширення і причини їх видалення, а також запропоновано видалити їх.


За словами Google, розширення можуть бути видалені з Інтернет-магазину Chrome через їх неопублікування розробником, порушення політик або виявлення шкідливого ПЗ.

У разі виявлення шкідливих розширень настійно рекомендується негайно видалити їх, щоб не тільки захистити свої дані, а й запобігти майбутнім атакам на комп’ютер.

Ті розширення, які були видалені з інших причин, рекомендується також видалити, оскільки вони більше не підтримуються або порушують інші правила, які не стосуються шкідливого ПЗ, але не завжди корисні.

У Google є спеціальна сторінка правил Chrome Web Store, на якій докладно описано, які дії або поведінка можуть призвести до видалення розширення з магазину.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.